13 Şubat 2012 Pazartesi

Boğazlıyan Adliyesi’nde ifadeler artık
video bağlantısıyla uzaktan da alınabilecek

Soruşturma ve kovuşturma aşamasında Cumhuriyet savcısı, Hâkim veya Mahkeme tarafından dinlenmesine gerek görülen kişilerin ifadelerinin, Adliye binasına götürülmelerine gerek kalmadan uzaktan video bağlantısıyla alınmasını, bu ifadelerin kayda geçirilmesini ve saklanmasını sağlayan Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS), Yozgat’ın Boğazlıyan ilçesinde de hayata geçirildi.

Sistemin ilk denemesi, Boğazlıyan Adliyesi’nde önce Kayseri, daha sonra da Yozgat’taki Adliye Salonları’nda hazır bulunan hükümlü ve tutuklu sanıklara bağlanılarak yapıldı.

İşlemler daha hızlı yürüyecek

Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS), Yozgat’ın Boğazlıyan ilçesinde de hayata geçirildi.

SEGBİS’in, Boğazlıyan Cumhuriyet Başsavcısı Murat Özcan ve Ağır Ceza Reisi Mustafa Şahin'in Adalet Bakanlığı nezdinde yürüttüğü ikili temaslar sonucu ilçeye kazandırıldığı belirtildi.

Elektronik sistemle uzaktan ifade alınabilmesine imkân sağlayan SEGBİS’in ilk denemesi, Boğazlıyan Adliyesi’nde önce Kayseri, daha sonra da Yozgat’taki Adliye Salonları’nda hazır bulunan hükümlü ve tutuklu sanıklara bağlanılarak yapıldı.

Ağır Ceza Reisi Mustafa Şahin, SEGBİS vasıtasıyla her iki adliyedeki tutuklu ve hükümlü sanıkları kamera görüntüleri vasıtasıyla sorguladı.

Kaymakam Coşkun Açık da Boğazlıyan Adliyesi’ne gelerek, SEGBİS hakkında Cumhuriyet Başsavcısı Murat Özcan’dan bilgi aldı.

Başsavcı Özcan, UYAP Ulusal Yargı Ağı Projesi üzerinden görüntü aktarımı sağlayacak sistem sayesinde, sanık, tanık veya şikâyetçi durumundaki kişilerin mahkemeye götürülmelerine gerek kalmadan uzaktan ifadelerinin alınabileceğini söyledi. Özcan, SEGBİS hakkında şu açıklamada bulundu:

“Görüntü ile ses aynı anda güvenli bir şekilde iletilecek ve kaydedilecek. Görüntü, ilgilinin yüz ifadelerini, vücut hareketlerini, tavır ve davranışlarını gözlemlemeye; ses, ilgilinin duygularını anlamaya ve söylediklerini anlaşılır şekilde dinlemeye imkân verecek nitelikte olacak. Bilgi, belge ve deliller elektronik ortamda anında iletilecek.”

Hiç yorum yok: