1 Şubat 2012 Çarşamba

Bozok Üniversitesi neden bir hafta bekledi?

Bozok Üniversitesi Senatosu, 23 Ocak’ta Ermeni soykırımı iddiasını reddetmeyi suç sayan kanun tasarısını kabul eden Fransa Senatosu’nu kınadı.

Bozok Üniversitesi’nin kınama mesajını, kanunun kabul edilişinden 1 hafta sonra, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, 31 Ocak’taki AK Parti Grup Toplantısı’nda Fransa’ya tepki gösterenlere teşekkür etmesinin ardından yayımlaması dikkat çekti.

Başbakan Erdoğan, dünkü grup toplantısında, “Bu arada Ana Muhalefet Partisi CHP’ye, Muhalefet Partisi MHP’ye, Meclis dışındaki diğer muhalefet partilerine, sivil toplum örgütlerimize, bilim adamlarımıza medyamıza bu konuda gösterdikleri duyarlılık ve dayanışma ifadelerinden dolayı şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum. Aziz milletimize, 75 milyon vatandaşımıza, yani tam açık söyleyeyim, 74 milyon 724 bin 269, bu nüfusumuza vakur duruşlarından dolayı ayrıca şükranlarımı sunuyorum” demişti.

Bozok Üniversitesi Senatosu, bu açıklamanın ardından bir kınama mesajı yayımladı. Kınama metni şöyle:

“Fransa Senatosu’nun, 23 Ocak 2012 tarihinde akla, bilime ve vicdana aykırı olarak sözde Ermeni soykırımını inkâr yasasını kabul etmesi Bozok Üniversitesi olarak bizleri derinden yaralamıştır. Böyle bir karar; tarihin ve tarihi gerçeklerin siyasal çıkarlara mahkûm edildiği, devlet ciddiyetinden uzak talihsiz bir karardır.

Dünyamızın daha fazla barışa ihtiyaç duyduğu bir dönemde, yalnızca siyasi çıkarlar doğrultusunda Türkler ve Ermenileri karşı karşıya getiren böyle bir yasanın kabul edilmesi Türkler ve Ermeniler arasına düşmanlık tohumları atmayı hedeflemiştir. Diğer taraftan bu karar, tarih boyunca özgürlükçü düşüncelerin beşiği olduğunu iddia eden Fransa’nın Ortaçağ Avrupası’nın dahi gerisinde kalan bir anlayışa sahip olduğunu ve böyle bir anlayışla Türkleri mahkûm eden Fransız demokrasisinin henüz “Herkes için eşitlik” noktasında olmadığını bütün yalınlığı ile ortaya koymuştur.

Başka ülkelerin tarihlerine dair kararlar alarak yargılamalarda bulunmak herhangi bir ülkenin Ulusal Meclis ya da Senatosunun görevi olamaz. Fransa Ulusal Meclisi ve Senatosu’nun özgür düşünceyi susturarak tarihin konuşulmasını ve tartışılmasını engellemesi, bu iki Meclisin 21. yüzyılda Engizisyon Mahkemelerinin rolüne büründüklerini ortaya koymaktadır.

Anadolu toprakları yüzyıllardır; acı çeken, katledilen, yaşama hakları ellerinden alınan insanların sığınma yeri olmuştur. Bu nedenle Anadolu’da her ırktan ve inançtan insanları bulmak mümkündür. Bu engin hoşgörüyü görmek için tarihe yalnızca bir göz atmak yeterlidir.

Fransa Senatosu tarafından onaylanan yasanın tarih boyunca devam eden Türk-Fransız dostluğunu zedeleyeceği ve her iki ülkenin gelecekteki ilişkilerine de telafisi imkânsız zararlar vereceği açıktır.

Bozok Üniversitesi Senatosu olarak; temel insan hak ve özgürlüklerine, akla ve vicdana aykırı, çağdışı, çıkış noktası ırkçılık ve siyasal çıkarlar olan yasanın Fransa Senatosu tarafından onaylanmış olmasını tarihi bir hata olarak kabul ediyor, bu tarihi hataya imza atan Fransa Senatosu’nu kınıyoruz.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.”

(Yozgat Muhabir)

Hiç yorum yok: