28 Şubat 2012 Salı

Aşık Veysel'in gözünü tedavi edebileceğine inanılan Akdağmadeni’deki göz doktoru kimdi?

Küçük yaşta geçirdiği çiçek hastalığı sebebiyle önce sol gözünü, daha sonra da başka bir sebeple sağ gözünü kaybeden ünlü halk ozanı Aşık Veysel’in sağ gözünün tedavi edilebilir durumda olduğunu düşünenlerin, Aşık Veysel’in babasına, “Çocuğu Adağmadeni’ne götür; orada gözünü açacak bir doktor var” dedikleri rivayet edilir.

Bu bahsin geçtiği kaynaklarda, Aşık Veyselin gözünü tedavi edebileceğine inanılan doktorun adına dair bir kayıt bulunmuyor. Sivas Şarkışla doğumlu Türk Halk Müziği Sanatçısı İhsan Öztürk ise, ihsanozturk.com isimli web sitesinde bu doktorun “Kırlangıçoğulları” lâkaplı bir göz doktoru olduğunu belirterek, “Birçok çiçek hastasının gözlerindeki perdeyi neşterle açtığı söyleniyordu. Bir ara Veysel’i de muayene etti” ifadesini kullanıyor.

Aşık Veysel’in Akdağmadeni ile ilişkisi, gerçekleşememiş olan bu tedavi ihtimaliyle sınırlı değil.

Yozgat’ın Akdağmadeni ilçesine bağlı Bozhüyük köyü adına yayın yapan bozhuyuk.org isimli web sitesinde, “İlçemizin yüksek dağları ve birbirinden güzel yaylalarından, ünlü halk ozanı Karacaoğlan ve özellikle Aşık Veysel dahi şiirlerinde övgüyle bahseder” deniyor.

(Yozgat Muhabir)

Hiç yorum yok: