31 Ocak 2012 Salı

Yıl 1962… Lohusa bir kadın için
Ankara’dan Yozgat’a helikopterle kan getirildi

Günümüzde çok acil durumlarda uygulanan “ambulans helikopter” ile yapılan hasta nakilleri, hayatî tehlikesi bulunan hastaların hayatlarının kurtarılmasında önemli bir işlev görüyor. Ambulans helikopterler, sadece hasta taşımıyor, gerektiğinde organ nakli gibi hayatî operasyonlar için de kullanılıyor.

Aslında, helikopterin sağlık hizmetleri için kullanılması, Yozgat’ın daha 1962 yılında şahit olduğu bir uygulama. Bu tarih, aynı zamanda Yozgat halkının helikopterle ilk kez karşılaştığı tarih.

Yozgat Muhabir olarak, 12 Haziran 2011’de “Geçmiş Zaman” logosu ve “Lohusa bir kadın için, 1962 yılında Ankara’dan helikopterle Yozgat’a kan getirilmiş” başlığıyla yayınladığımız arşiv notlarında bu kan taşıma hizmetini hatırlatmıştık.

Bu gün de, bu tarihî olayı, Yozgat İl Özel İdaresi’nden aldığımız fotoğraflarıyla birlikte yeniden dikkatinize sunuyoruz.

29 Mart 1962 tarihinde Milliyet gazetesinin üçüncü sayfasında yayınlanmış olan “Yozgat’a ilk defa helikopter gitti” başlıklı haber, 4 bakımdan önem taşıyor. Birincisi, 1962 yılının şartlarında bile Yozgat’taki lohusa bir kadına verilmek üzere Ankara’dan helikopterle kan getirildiğini kaydetmesi bakımından. İkincisi, Yozgat’a bir helikopterin ilk defa hangi tarihte indiğini kaydetmesi bakımından. Üçüncüsü, Yozgatlıların helikoptere gösterdiği ilginin derecesini ortaya koyması bakımından. Dördüncüsü de, o tarihte helikopterlerin ne durumda olduğunu göstermesi bakımından…

“Yozgat Özel” ibareli bu kısa haber, şöyle:

“Lohusa bir kadına verilmek üzere Ankara’dan kan getiren helikopter, Yozgat’ta halkı heyecana düşürmüştür. İlk defa bir helikopter gören Yozgatlılar, hastahaneye koşmuşlardır. 11.30’da gelen kan, Veliöldük Köyü’nden Halime Uslu isimli bir lohusaya verilmiştir. Anne ve 7 aylık çocuğu sıhhattedir.

Helikopter Ankara’ya hareket edinceye kadar binlerce kişi yanından ayrılmamıştır.

(Fotoğrafları büyük olarak görmek için üzerine tıklayınız.)

Yozgat’ta yapılan ilk ameliyatın fotoğrafını görmek için de buraya tıklayınız.

(Yozgat Muhabir)

Hiç yorum yok: