14 Ocak 2012 Cumartesi

Valilik mi, Er Eğitim Tugayı mı?

Sürur Öztürk

Yozgat Valisi Sayın Necati Şentürk’ün, KPSS ile valiliğe atanan ve görevlerine yeni başlayan personeli makamında kabul ederken, onları ayakta tek sıra hâlinde bekletip, bu genç personele ilk nasihatlerini ve talimatlarını, adeta esas duruşta bekleterek dile getirdiğini görünce, Yozgat’a dair umutsuzluğum katlanarak çoğaldı. Öfkeyle karışık derin bir hüzün çöktü içime.

Bir halk türküsünde dile gelen “Bir of çeksem karşıki dağlar yıkılır” mısrası takıldı dilime. Zira, fotoğraf var fotoğraftan içerû…

Sözüm ona bir devlet dairesindeki otorite ve disiplini resmetmesi niyetiyle valiliğin web sitesinde adeta ibret-i âlem olsun diye yayınlandığı anlaşılan bu fotoğraf, aslında Yozgat’ın geri kalmışlığının fotoğrafıdır. Orada koltuklar boş bir vaziyette durmakta ve ayakta bekletilen yeni personele karşı sergilenen nezaketsizliği haykırmaktadır…

KPSS’yi kazanarak Yozgat Valiliği’nde göreve başlayan 1 Mühendis, 2 Programcı ve 4 Bilgisayar ‘işletmeni’nden oluşan personelin, daha ilk günden adeta bir Er Eğitim Tugayı’nda komutanın karşısında neredeyse ‘esas duruş’ta içtimada duruyormuş gibi beklemek zorunda kalmış olmalarından dolayı, bir Yozgatlı olarak Yozgat adına utandım, mahcup oldum.

Askerliği askerlere ve askerlik döneminde bırakmak, sivil hayatta ise gerçekten sivil bir tavır içerisinde olmak gerekir. Valilik makamında bir vali gibi değil de bir asker, bir komutan gibi davranmak başarının değil, aksine başarısızlığın göstergesidir. Kamu kurumlarının adeta askerî kışlaya çevrilmesi, hepimizin anlata anlata bitiremediğimiz güzel askerlik hatıralarımızı bile yerle yeksân edebilir… Böyle bir tavır, insanımızı askerlikten soğutmakla kalmaz, devletten, kamu kurumlarından da soğutur. Daha ilk günden bir buz dağına çarpan bu genç memurlar, nasıl şevk ve azimle çalışacaklar, bu soğukluk içerisinde vatandaşa nasıl sıcaklık gösterecekler?

Yozgat’ta görevlerine yeni başlayan bu genç kamu personeli, keşke devletle ilk karşılaşmalarında devletin sert, soğuk, tahakkümcü, nezaketsiz yüzüyle değil de, sevgi, saygı ve şefkat dolu yüzüyle karşılaşmış olsalardı…

Şundan eminim ki, korkuya dayalı yönetimlerin başarılı olma ihtimali sıfırdır. Kamu kurumlarında korku dalgaları yaymak yerine, sevgi ve saygı hâleleri oluşturmak gerekir. Disiplin, sadece korkutarak sağlanan bir düzen değildir.

Yukarıda dedim ya, bu fotoğraf, aslında Yozgat’ın geri kalmışlığının fotoğrafıdır. Eğer o fotoğraf, Yozgat Valiliği’nin web sitesine ibret-i âlem olsun diye konulmuşsa, evet, fazlasıyla ibret aldık ve Yozgat adına üzüldük.

Allah Yozgat’a yeni ve hayırlı bir vali nasip etsin. Âmin…

(sururozturk@gmail.com)

5 yorum:

Adsız dedi ki...

ayup yahu! edep yahu! bu kadar da olmaz! yazıklar olsun!

Adsız dedi ki...

sadece yeni başlayanlarmı eğer içeri girilebilirse herkes ayakta ama içeri girebilirse.

Adsız dedi ki...

valinin tutumu neden yozgatın geri kalmışlığıyla bağdaştirilıyor..olay yozgatla değil vali ile alakalı

Adsız dedi ki...

bence bu vali yozgat a gelmiş geçmiş en iyi valilerden biri, belki bu davranışı tasvip edilmiyor olabilir ama en azından dinini diyanetini bilen bir insan.

Adsız dedi ki...

Nüfusunun bir bölümü futbolla, bir bölümü dizi filmler ve müzikle uyutulan, bir kısmı da açlık la terbiye edilen milletten sizler neler bekliyordunuz?

Sayın blog düzenleyicisi,
Unutmayın ki baş nasıl düşünürse ayaklar öyle hareket eder. Yozgat'taki manzara sizi neden şaşırttı anlayamadım doğrusu...