29 Ocak 2012 Pazar

Kayalıklardan aşağıya 160 basamakla iniliyor
Yozgat Çekerek’te Kızlar Kayası görülmeye değer

Yolunuz Yozgat’a düştüğünde gezebileceğiniz tarihî alanlardan birisi de Çekerek İlçesi’ndeki “Kızlar Kayası”dır.

Kızlar Kayası, İlçeye 4 kilometre mesafede, Çekerek-Zile karayolunun sağında, yola yaklaşık 400-500 metre uzaklıkta, yüksek kayalıklar üzerinde yer almaktadır. Önünden Çekerek ırmağı akmakta, yanında Süreyyabey Barajı yer almaktadır.

Su sarnıcı çok yüksek ve sivri bir kayanın üzerinden ırmak istikametine doğru toprak altındaki merdivenlerle aşağı doğru inilen bir yerdedir. Yüzeyden yaklaşık 3 metre aşağıda dikdörtgen şeklinde kapısı vardır. 160 merdiven basamağı bulunmaktadır.

Su sarnıcı ve rivayetler

Rivayete göre bu merdivenler, kayanın doğusundaki yüksek tepeye yerleşenler tarafından ırmaktan su almak için yapılmıştır. Bir Rum Beyinin, hasta kızı için bu merdivenleri yaptığı anlatılmaktadır.

Başka bir rivayet de şöyledir:

Bir Keşiş’in güzel bir kızı ve bu kızla evlenmek isteyen iki genç varmış. Keşiş ise kızının bu iki gençten hiçbirisiyle evlenmesini istemiyormuş. Keşiş, kızına talip olan bu gençleri bu arzularından vazgeçirmek için ağır şartlar koşmuş.

Gençlerden birinden, bu yüksek kayalıklardan girilerek merdivenlerle ırmağın karşı tarafına geçilecek bir yol yapmasını, diğerinden de ırmağın üzerinden geçecek bir köprü inşa etmesini istemiş. Kim önce yaparsa kızını onunla evlendireceğini söylemiş.

İki gençten biri köprüyü, diğeri de merdivenli tüneli yapmış. Ancak keşiş, köprüyü yapan gence, tüneli yapan gencin vaadini daha önce yerine getirdiğini, bu sebeple de kızını ona vereceğini söylemiş. Bunu duyan genç, üzüntüsünden kafasına külüngü vurarak kendini öldürmüş. Keşiş, kayalıkları oyarak tünel yapan ve diğer talibin öldüğünden habersiz olan gence de, kızını ona verdiğini söylemiş. Bunun üzerine bu genç de üzüntüsünden kendini yüksek kayalıklardan aşağı atarak intihar etmiş. Keşiş’in güzel kızı, sevdalı iki gence de yâr olmamış…

Yozgat’ın gezilip görülecek yerlerini tanıtmaya devam edeceğiz.

(Kızlar Kayası hakkındaki bilgiler Yozgat Müzesi’nden, fotoğraflar cekerekhaber.com’dan alınmıştır)

(Yozgat Muhabir)

Hiç yorum yok: