6 Ocak 2012 Cuma

Çekerek ilçesi, günlük 25 ton süt üretimine ulaşırsa, hazine desteğiyle entegre tesisi kuracak

Çekerek Süt Üreticileri Birliği Başkanı Faruk Aşık, “Hedefimiz, ilçede 25 tonluk günlük süt kotasına ulaşarak, hazineden birlik için arazi talep işlemlerini tamamlayıp o arazi üzerinde süt entegremizi kurmak” dedi.

Çekerek ilçesinde kayıtlı 23 bin hayvan ve 4 bin 500 üretici olmasına rağmen, Yozgat’ta kullanılan tarımsal desteklemelerden Çekerek’in aldığı pay yüzde 3 seviyesinde.

Bu oranı çok düşük bulan Çekerek Süt Üreticileri Birliği, üreticilerin bu desteklemelerden daha fazla faydalanabilmeleri için eğitim semineri düzenledi.

Çekerek Belediyesi Konferans Salonu’nda düzenlenen “Desteklemeler ve Hayvan Sağlığı” konulu seminere, Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ünal Koçak, Hayvan Sağlığı Hekimi İlker İpek ve Ahmet Kekevi, İlçe Tarım Müdürü İsmail Ay, köy muhtarları ve çiftçiler katıldı.

Çekerek Süt Üreticileri Birliği Başkanı Faruk Aşık, seminerin açılışında yaptığı konuşmada, üreticilere desteklemeler hakkında bilgiler verdi.

Üreticilerin desteklemelerden yeterince faydalanamadığını vurgulayan Aşık, “Bizim burada yapmış olduğumuz toplantının amacı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın vermiş olduğu desteklemeler hakkında üreticileri bilinçlendirmek, yasalar ve uygulamalar konusunda bilgiler vermektir” dedi.

Aşık, Çekerek’in hayvan desteklemelerinden yeterince faydalanamadığını belirterek, şunları söyledi:

“Yozgat’ta kullanılan tarımsal desteklemelerden Çekerek’in aldığı pay yüzde 3′tür. İlçemizde 4 bin 500 üretici bulunuyor. Bu üretiler adına kayıtlı 23 bin hayvan besleniyor. Bu miktar hiç de göz ardı edilecek bir miktar değil. Üreticilerimizin bu desteklemelerden eksiksiz yararlanılabilmesi için öncelikle bilinçli, daha duyarlı ve en önemlisi girişimci olmalı. Gerek İlçe Tarım Müdürlüğü gerekse birliğimizle içli dışlı olmalı, bilgi alışverişinde bulunmalıdırlar. Yıllardır desteklemelerden habersiz kalıp yararlanamayan üreticilerimiz, bundan sonra İlçe Tarım Müdürlüğümüz veya Süt Üreticiler Birliğimizden desteklemeler hakkında bilgi sahibi olup faydalanması sağlanacak.”

Birlik ve beraberlik çağrısında bulunan Aşık, “İnsanlarımızın ilerlemesi, gelişebilmesi, çevresine ve ülkesine daha faydalı olabilmesi için sevgi, kardeşlik ve bir birliğe ihtiyacı vardır. Bunu Çekerek ilçesi için düşünecek olursak ilçemizin en önemli gelir kaynağı hepimizin bildiği gibi hayvancılıktır. Hayvancılığın gelişebilmesi ilçe ekonomisine daha fayda sağlayıcı hale gelebilmesi için bir birliğe ihtiyacı vardır. Çekerek için bu birlik beraberliğin buluşacağı nokta ise Süt Üreticiler Birliğidir” diye konuştu.

Çekerek Süt Üreticiler Birliği Başkanı Faruk Aşık, birlik olarak Ulusal Süt Kayıt Sistemi’nde düzenlenen üyelerin müstahsillerine göre Tarım Bakanlığı’nın vermiş olduğu desteklemeler doğrultusunda Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarının süt teşvik yardım paralarını getirdiklerini ve 8,5 milyon lirayı süt üretimi yapan üyelerin hesaplarına yatırdıklarını bildirdi.

Aşık, “Birlik olarak icmal yetki belgesini alıp ilçemize ana sığır, buzağı desteğinin ilki 20 Mart 2010 tarihinde üyelerimizin hesabına aktarıldı. Hedefimiz ilçede 25 tonluk günlük süt kotasına ulaştırarak, hazineden birlik için arazi talep işlemlerini tamamlayarak o arazi üzerinde süt entegremizi kurmak” dedi.

Yozgat İl Tarım Müdürü Ünal Koçak ise, 2012 yılı tarımsal desteklemeleri hakkında bilgi verdi. Koçak, muhtarlardan anlatılan desteklemeleri, köy veya mahallesinde bulunan çiftçi vatandaşlara iyi ve doğru bir şekilde aktarmalarını, bilgilendirmelerini istedi.

Koçak, tarımsal desteklemeler ve diğer tarımsal konularda işlemlerin aksamadan düzenli yürümesi için çiftçilerden mutlaka İlçe Müdürlükleriyle koordineli çalışılmasını, ÇKS kayıtlarının düzenli olarak güncellenmesini, yöreye uygun sertifikalı tohum, fide ve fidan kullanılmasını, köyde ve mahallede yapılan çiftçi eğitim ve yayım toplantılarına katılımın artırılmasını istedi.

Hiç yorum yok: