16 Ocak 2012 Pazartesi

Büyük şehirlerde hayatı felç eden kar yağışı,
Anadolu’da çiftçilerin yüzünü güldürüyor

Yozgat’ta çiftçiler, kısa bir süre önce kar duasına çıkmışlardı. Bugünlerde kar yağışının etkili olduğu Yozgat’ta çiftçilerin yüzü gülüyor. Çünkü yağan kar, ektikleri ürünün üzerini bir yorgan gibi örterek don olayından korunmasını ve daha verimli olmasını sağlıyor. Yozgatlı çiftçiler, kar yağdıkça dualarının kabul olmasının mutluluğunu yaşıyorlar.

Tarladaki umut ve kar…

Kısa adı OECD olan Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün raporuna göre Türkiye, dünyanın 7. tarımsal gücü. Türkiye’de çalışan nüfusun yüzde 25’i tarımla uğraşıyor. Orta Anadolu Kalkınma Ajansı ORAN’ın raporuna göre Türkiye’nin önemli tarım şehirlerinden birisi olan Yozgat’ta da nüfusun yüzde 77’si geçimini tarım yaparak sağlıyor.

Bugünlerde büyük şehirlerde ‘hayatı felç ettiği’ ileri sürülen kar yağışı, Anadolu’da geçimini tarımla sağlayan yüz binlerce çiftçinin yüzünü güldüren, yaz aylarında yapacakları hasada dair umutlarını artıran bir rahmet olarak değerlendiriliyor.

Çünkü kar yağışı, ekili arazilerin aşırı soğuklardan korunmasını, toprağın nemini artırarak çimlenme için uygun ortam oluşmasını sağlıyor, hayvan hastalıklarının yayılmasını önlüyor. Ayrıca, özellikle yaz ayları için gerekli olan su kaynaklarını takviye ediyor. Bu bakımdan kar, yağmurdan daha etkili. Çünkü yağmur, topraktaki nem oranını, kar kadar yükseltemiyor. Yağmurun bir kısmı yüzeyden akıp giderken, bir kısmı yeraltı sularına aniden karışıyor. Kar ise adeta ‘damlama sulama’ yönteminde olduğu gibi suyu toprağın her tarafına ve yavaş yavaş ulaştırıyor. Böylelikle topraktaki nem oranı en yüksek seviyeye çıkıyor.

Dualarımız kabul oldu…

Yozgat’ta çiftçiler, kısa bir süre önce kar duasına çıkmışlardı. Bugünlerde kar yağışının etkili olduğu Yozgat’ta çiftçilerin yüzü gülüyor. Çünkü yağan kar, ektikleri ürünün don olayından korunmasını ve daha verimli olmasını sağlıyor. Yozgatlı çiftçiler, kar yağdıkça dualarının kabul olmasının mutluluğunu yaşıyorlar.

Büyük şehirlerde hayatı felç eden kar yağışı, Yozgat’ta çiftçilerin yüzünü güldürüyor.

(Yozgat Muhabir)

Hiç yorum yok: