2 Ocak 2012 Pazartesi

Bahadın kadınları, AB desteğiyle şarap üretiyorlar

Yozgat Bahadın Belediyesi, Ankara Bahadınlılar Kültür ve Dayanışma Derneği ve Ankara Ziraat Fakültesi tarafından ortaklaşa hazırlanan “Bahadın’da Verimli Topraklar, Çalışan Kadınlar Projesi”ne Avrupa Birliği’nden (AB) sağlanan 148 bin Euro’luk destekle, Bahadın beldesinde şarap üretilmeye başlandı. CHP’li Bahadın Belediye Başkanı Dilaver Özcan, 5 bin 200 şişe şarap ürettiklerini söyledi.


Bahadın Şarapları

Yozgat’ın Sorgun ilçesine bağlı Bahadın beldesinde, AB desteğiyle şarap üretimi yapılıyor.

CHP’li Bahadın Belediye Başkanı Dilaver Özcan, şarap üretimi hakkında yaptığı açıklamada, Bahadın Belediyesi, Ankara Bahadınlılar Kültür ve Dayanışma Derneği ve Ankara Ziraat Fakültesi’nin işbirliği ile hazırlanan, “Bahadın’da Verimli Topraklar, Çalışan Kadınlar Projesi”ne AB’den hibe desteği aldıklarını söyledi.

Projenin, AB Kadın İstihdamını Destekleme Hibe Programı tarafından 27 Temmuz 2010 tarihinde kabul edildiğini ve 148 bin Euro’luk destekle şarap üretim atölyesi kurduklarını belirten Özcan, 6 ay boyunca 110 kadına organik bağcılık ve şarapçılık konusunda eğitim verildiğini kaydetti.

Atölyede ürettikleri şarapları şimdilik sadece hediyelik olarak kullandıklarını ifade eden Özcan, “Ancak önümüzdeki yıl şirketleşerek ihracata dönük bir üretim yapmayı planlıyoruz” dedi.

Özcan, Bugüne kadar yaptıkları üretimle, beldede yetiştirilen üzümleri değerlendirmiş ve şarabın kalitesi konusunda tecrübe kazanmış olduklarını dile getirdi.

Pekmez de üreteceğiz

Özcan, “Önümüzdeki yıllarda şarabın yanı sıra pekmez üretimine de yönelmeyi düşünüyoruz. Tabii bunların hepsi Bahadın markası adı altında olacak. Kadınlarımızın burada şarap üretimi devam edecek. Şu anda toplam 5 bin 200 şişe şarap üretimi yaptık. Yani bu da yaklaşık olarak 4,5 tona denk geliyor” diye konuştu.

Hiç yorum yok: