31 Aralık 2011 Cumartesi

112 Acil Servis’e vatandaş soruları:
Saat kaç? Hava nasıl olacak? Maçın sonucu ne oldu?

270 bin çağrıdan sadece 18 bini gerçek vaka

Yozgat İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Uyanık, 2011 yılı içerisinde 112 Acil Servisi’nin yaklaşık olarak 270 bin defa arandığını, ancak bu aramalardan 252 bininin hizmet amacıyla ilgisiz aramalar olduğunu açıkladı.

Uyanık’ın verdiği bilgiye göre binlerce vatandaş, 112’yi arayıp ‘Saat kaç, bu gün hava nasıl olacak, maçın sonucu kaç?’ gibi sorularla servisi hizmet alanı dışında meşgul ediyor. Bazı vatandaşlar da, ‘Dişim ağrıyor, bana ambulans gönderin’ şeklinde taleplerde bulunuyor.

Sarıkaya’ya da MOBESE kurulacak

Kısa adı MOBESE olan “Mobil Elektronik Sistem Entegrasyonu”, Sarıkaya ilçesine de kurulacak. Sarıkaya Emniyet Müdürü Ökkeş Bulut, 2012 yılının Nisan ayında Sarıkaya’da MOBESE isteminin hizmete gireceğini, yeni İlçe Emniyet Müdürlüğü binası için de gerekli işlemlerin yapıldığını ve 2012 yılında hizmete gireceğini bildirdi.

Sorgun’a Hayvansal Üretim Yüksekokulu kurulacak

Araştırma Hastanesi’ne 6 milyon Lira kaynak aktarılacak
Beden Eğitimi Yüksekokulu aktif hâle getirilecek


AK Parti Yozgat Milletvekili Ertuğrul Soysal, AK Parti Yozgat İl Başkan Yardımcısı Selim Bacanak ve Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Başkanı Halil Türkmen’le birlikte, Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Uçar’ı makamında ziyaret etti.

Prof. Dr. Öcal Oğuz’dan muhteşem teklif

Yozgat’ta üniversite 2006’da değil 1753’te kuruldu

Prof. Dr. Öcal Oğuz, Çapanoğlu Ahmet Paşa olarak bilinen Abdülcabbarzade Ahmet Paşa’nın, Yozgat’ta 1753 yılında Demirli Medrese’yi açtığını hatırlatarak, Bozok Üniversitesi’nin ilk kuruluş tarihini 1753 olarak kabul etmesi ve 2013 yılında kuruluşunun 260. yılını görkemli törenlerle kutlaması teklifinde bulundu.

Cumhuriyet Meydanı’nda kamyon töreni

Yozgat Belediyesi, yeni satın aldığı ve belediye hizmetlerinde kullanacağı 13 adet kamyonu, Cumhuriyet Meydanı’nda tören düzenleyerek hizmete soktu.

Törende bir konuşma yapan Başbakan Yardımcısı ve Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ, “Yozgatlı, hem duasıyla hem de desteğiyle her zaman yanımızda oldu. Biz de bu borcumuzu hizmet ederek ödeyeceğiz” dedi. Bozdağ, AK Parti Hükümeti tarafından Yozgat’a getirilen ve getirilmesi planlanan hizmetleri anlattı.

Bozdağ, bölünmüş yollar ve yapımı devam eden hızlı tren hattı ile Boğazlıyan, Yerköy ve Sorgun’a yapılacak olan barajlar hakkında bilgi verdi.

30 Aralık 2011 Cuma

Eski Askerlik Şubesi, konuk evi olacak

Akdağmadeni eski Askerlik Şubesi binası, restore edilerek turizme kazandırılıyor. Binanın konuk evi olarak kullanılması planlanıyor.

Tarihî mimarî yapılarıyla dikkat çeken Akdağmadeni ilçesinde belediye, Orta Anadolu Kalkınma Ajansı ile işbirliği yaparak, eski Askerlik Şubesi’ni tadilattan geçirerek turizme kazandırıyor. İlçede konuk evi olarak kullanılması planlanan binanın, ilçenin görünümüne yeni bir güzellik katacağı belirtiliyor.

(Yozgat Muhabir)

Yozgat’ın Fransa’ya cevabı

Sürur Öztürk

Hatırlayınız; geçen Eylül ayında, Yozgat’ın Sarıkaya ilçesine bağlı Terzili Kasabası ile Menteşe, Burunkışla ve Bebek köylerinden yıllar önce İstanbul’a göç eden Ermenilerden oluşan 50 kişilik bir grup, Sarıkaya ilçesini ve çocukluk yıllarını geçirdikleri köylerini ziyaret etmişlerdi. Ziyareti düzenleyen İstanbul Kocamustafapaşa Burunkışla Ermeni Derneği, bu ziyaretlerini daha da genişleterek yıllarca sürdürmek istediklerini açıklamıştı.

İşte bu, Yozgat’ın Avrupa’ya, daha soru sorulmadan çok önce verdiği muhteşem bir cevabı gibidir. Yozgat, bu cevabı daha da güçlendirerek, bir de açık bir beyanname şeklinde, başta Fransa olmak üzere, Avrupa kamuoyunun da dikkatine sunabilir.

29 Aralık 2011 Perşembe

Abdullah Gül, Bülent Arınç ve Bekir Bozdağ’ın
balkon ve teras mobilyaları Yozgat’tan

Yozgat’ın Akdağmadeni ilçesinde bambu ve kestane ağacından mobilya üreten bir firmanın müşterileri arasında ünlü siyasetçilerle bürokratlar da var.

Erciyas Bambu Mobilya’nın üretim sorumlusu Mustafa Güler, “Birçok tanınmış ünlü isim bizim bu ürünlerimizi kullanıyor. Çankaya Köşkü’nde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç ve Bekir Bozdağ’ın evlerinin balkon ve teraslarında bizim Akdağmadeni’nde yoğun el emeği ile bambu ve kestane ağaçlarından ürettiğimiz bu mobilyalar kullanılıyor” dedi.

Hem dolandırıldılar, hem suçlu oldular
Bozdağ, çiftçinin sesine kulak verecek mi?

Geçtiğimiz günlerde Yozgat başta olmak üzere toplam 17 ilde eş zamanlı olarak gerçekleştirilen operasyon sonucunda, 96 kişi yakalanarak gözaltına alınmış, yapılan sorgulama sonrasında 12 kişi, suç işlemek için örgüt kurmak, örgüt faaliyetleri çerçevesinde faaliyetlerde bulunmak, resmî belgede sahtecilik, dolandırıcılık, vergi usul kanununa muhalefet ve tehdit suçundan tutuklanmıştı.

Ancak, operasyon sonrasında, dolandırıcılardan bilmeden sahte fatura alan çiftçiler, ciddi ölçüde mağdur oldular. Çiftçiler, kilogram başına alacakları 50 kuruşluk destekten olurken, 5 yıl süre ile tarımsal desteklerden mahrum kalma tehlikesiyle de karşı karşıya kaldılar.

Yozgat’taki mağdur çiftçilerden Recep Demirci, yozgatgazetesi.com’un “TBMM’ye Açık Mesaj Hattı”na gönderdiği mesajında, Başbakan Yardımcısı ve Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ’dan yardım istedi.

Çiftçi Recep, şunları yazdı:

Asgari ücret 701 Lira oldu

Asgari ücret, 2012’nin ilk 6 ayında 16 yaşından büyükler için net 701.1 lira olarak belirlendi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, gelecek yıl geçerli olacak asgari ücreti tespit etti. Buna göre, 16 yaşından büyükler için aylık brüt ücret ilk 6 ay için 886.50 lira, ikinci 6 ay için 940.50 TL olarak belirlendi. Bekâr bir işçi için aylık net ücret ilk 6 ay için 701.14 lira, ikinci 6 ay için 739.80 TL olacak.

Milletvekili Soysal’ın amcası toprağa verildi

AK Parti Yozgat Milletvekili Ertuğrul Soysal’ın amcası Hulusi Soysal vefat etti.

Kayseri Erciyes Üniversitesi Araştırma Hastanesi’nde iki haftadır tedavi gören 84 yaşındaki Hulusi Soysal, önceki gün akşam saatlerinden böbrek yetmezliği sebebiyle hayata veda etti.

Soysal’ın cenazesi, Yozgat’ın Sorgun ilçesine bağlı Büyükören köyünde dün toprağa verildi.

Sorgun’da kadastro güncellemesi yapılacak

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, aralarında Yozgat’ın da bulunduğu 13 ilin bazı ilçelerinde Kadastro Harita ve Bilgilerinin Güncellenmesi çalışması yaptıracak. Çalışma yapılacak ilçelerden birisi de Yozgat’ın Sorgun ilçesi. İlçede 11 kalemde güncelleme çalışması yapılacak.

28 Aralık 2011 Çarşamba

İşte Yozgat turizminde aşılması gereken engeller

Kısa adı ORAN olan Orta Anadolu Kalkınma Ajansı bünyesinde oluşturulan ve başkanlığını Bozok Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fahri Seker’in yaptığı “Yozgat Turizm Ve Sosyal Altyapı Sektörel Çalışma Grubu”nun Mayıs 2011 tarihli raporunda, Yozgat turizminin gelişmesinin önündeki engeller sıralanıyor.

Yozgat Muhabir, 53 sayfalık raporu, okuyucuları için özetledi. İşte Yozgat’ın turizm sektöründe gelişmesi için aşılması gereken engeller:

YESOB, internet sitesini unuttu mu?

Kısa adı YESOB olan Yozgat Esnaf ve Sanatkârları Odaları Birliği’nin internet sitesi, 2 yıldan beri güncellenmiyor.

28 Aralık 2011 tarihi itibariyle, birliğin www.yozgatesob.org.tr adresindeki internet sitesinin ana sayfasında 2 yıldan beri “Yozgat Esnaf Ve Sanatlar Odaları Birliği 2010 Yılı Olağan Genel Toplantısı Yapıldı” başlıklı haber bulunuyor. Haber başlığında birliğin adının yanlış yazılmış olması da dikkat çekiyor.

(Yozgat Muhabir)

Şampiyon boksör Mehmet Ateş Çayıralan’da

Yozgat’ın Boğazlıyan İlçesi Pansu Şekerspor Kulübü’nde yetişen millî sporcu, şampiyon boksör Mehmet Ateş, başarı hikâyesini Çayıralan İlçesi’nde düzenlenen panelde öğrencilere anlattı.

Çayıralan İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Aksiyon Planı” çerçevesinde, ilginç hayat hikâyeleri olan kişileri öğrencilerle tanıştırmak amacıyla, Çayıralan Belediyesi Kültür Merkezi’nde şampiyon boksör Mehmet Ateş’in konuk olarak katıldığı bir program düzenlendi.

Millî sporcu Mehmet Ateş, Çayıralan ziyaretinde önce Kaymakam Hatice Bayar Özdemir’i makamında ziyaret etti. Ateş, daha sonra Kültür Merkezi’nde düzenlenen programda öğrencilerle bir araya geldi.

Sarıkayalı Belli, Darende savcısı oldu

1984 Yozgat / Sarıkaya doğumlu olan Ramazan Belli, ilk görev yeri olan Malatya’nın Darende ilçesine Cumhuriyet Savcısı olarak atandı.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından kura ile ilk görev yeri belirlenen Cumhuriyet Savcısı Ramazan Belli, Malatya’nın Darende ilçesinde görevine başladı.

27 Aralık 2011 Salı

Yerköy ilçesine yatırım görüşmeleri devam ediyor

Kısa adı ORAN olan Orta Anadolu Kalkınma Ajansı’nın Genel Sekreteri Dr. H. Mustafa Palancıoğlu, Yerköy Kaymakamı Bayram Gale ile Belediye Başkanı Mehmet Ağaoğlu’nu makamlarında ziyaret etti.

Ziyarette Ajans faaliyetleri, sağlamış olduğu malî destekler, Yerköy’de ve bölgede uygulanabilecek projeler üzerinde karşılıklı fikir alış verişinde bulunuldu.

Çiftçiler sahte fatura mağduru ama Yozgat’ta
ne kurumlardan ses çıkıyor ne de STK’lardan

Geçtiğimiz günlerde Yozgat başta olmak üzere toplam 17 ilde eş zamanlı olarak gerçekleştirilen operasyon sonucunda, bilmeden sahte faturalardan alan çiftçiler, kilogram başına alacakları 50 kuruşluk destekten olurken, 5 yıl süre ile tarımsal desteklerden mahrum kalma tehlikesiyle de karşı karşıya.

Ancak, Yozgat’ta bu konuda ne resmî kurumlardan bir açıklama yapılıyor, ne de ilgili sivil toplum kuruluşlarından (STK). Yozgat çiftçileri, kendilerine yardımcı olacak bir merci arıyor.

El bombaları bulunuyor ama
soruşturma sonuçları kamuoyuna açıklanmıyor

Yozgat’ın Sarıkaya İlçesi’ne bağlı Küçükçalağıl Köyü’nde el bombası bulundu.

2010 yılında Akdağmadeni İlçesi’ne bağlı Körük Köyü ile, Boğazlıyan İlçesi’ndeki Uzunlu Barajı’nın kıyısında el bombaları bulunmuş ancak başlatılan soruşturmaların sonucu hakkında Yozgat kamuoyuna bilgi verilmemişti.

Yozgat Muhabir, 12 Ekim 2010 Salı günü yayınladığı “O el bombalarına ne oldu?” başlıklı haberinde, “Yozgat kamuoyu, o bombaların kim ya da kimler tarafından, hangi amaçla, nereden alındığını ve bulundukları yerlere kim ya da kimler tarafından konulduğunu merak ediyor” ifadeleri ile kamuoyunun beklentisini dile getirmişti.

Milletvekili Soysal, STK’ları ziyaret etti

AK Parti Yozgat Milletvekili Ertuğrul Soysal, TBMM'deki bütçe görüşmelerinin ardından geldiği Sorgun İlçesi’nde sivil toplum kuruluşlarını (STK) ziyaret etti.

26 Aralık 2011 Pazartesi

Yozgat’taki öğrencilere tablet bilgisayar geliyor

‘Fatih Projesi’ için yapılan ihale sonrasında Milli Eğitim Bakanlığı, aralarında Yozgat’ın da bulunduğu pilot illere ücretsiz tablet bilgisayar gönderecek.

15 milyon öğrenciyi tablet bilgisayar sahibi yapacak olan Fırsatları Arttırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi (Fatih Projesi) kapsamındaki tablet dağıtımının ilk ihalesi öncesi şirketler arası büyük çekişme yaşandı.

13 ilde öğrenci ve öğretmenlere verilecek 8 bin 500 adet tablet için yapılacak olan ihale için şirketlerden ilk teklifler alındı. Toplam 6 şirketten teklif geldi.

Yozgat, en çok göç veren ikinci il oldu

Nüfusunun yüzde 77’sinin geçimini tarımla sağladığı Yozgat, 2009-2010 döneminde Türkiye’de en fazla göç veren 3 il arasında ikinci sırada yer aldı.

Türkiye’nin en fazla göç veren illeri Tokat, Yozgat ve Erzurum oldu.



13 bin 437 kişi daha Yozgat’ı terk etti

Bu dönemde Yozgat’a 16 bin 181 kişi gelirken, 29 bin 618 kişi Yozgat’tan ayrıldı ve net göç 13 bin 437 oldu. 2010 yılı “Ulusal Adres Veri Tabanı” kayıtlarına göre Yozgat’ın toplam nüfusu 476 bin 96.

Yozgat’ta Gümrük Muhafaza
Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü kuruldu

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın taşra teşkilatında yapılan bir düzenlemeyle 16 “Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü” ile bu bölge müdürlüklerine bağlı, 4’ü Doğu Anadolu, 3’ü İpekyolu Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlükleri bünyesinde olmak üzere Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve istihbarat Müdürlükleri kuruldu.

Yozgat’ta kurulan müdürlük, Orta Anadolu Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü’ne bağlı olarak çalışacak.

Düzenlemeye dair Bakanlar Kurulu Kararı, Resmi Gazete’nin 22 Aralık 2011 tarihli sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

25 Aralık 2011 Pazar

TBMM Başkanı Çiçek, terhis olduğu günün gecesinde telgrafla tekrar askere çağrılmış

Eski Yozgat Belediye Başkanlarından TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in, askerliğe dair unutamadığı bir hatırası var. Çiçek, bu hatırasını, 18 Kasım 2011’de, Milli Saraylar Daire Başkanlığı’nın idari binasında Atatürk’ün ölüm yıldönümü dolayısıyla düzenlenen, “Dönemin Basınında Atatürk” adlı sergiyi gezerken anlatmış.

Sergide yer alan gazeteleri ilgiyle inceleyen Çiçek, 10 Kasım 1946 tarihli ‘Yarın’ gazetesinde yer alan “Bedelliler Hizmeti Altı Ay” başlıklı habere işaret ederek, şunları söylemiş:

Zaman yazarı Günseli Ocakoğlu’dan
Çekerek’e kitap bağışı çağrısı

Zaman gazetesi yazarı Günseli Ö. Ocakoğlu, “Aile içi şiddete karşı topyekün mücadele” başlıklı yazısının “Bu, ‘benden sonrası tufan’ demeyenlere bir çağrıdır!” ara başlığı altındaki kısmında, Yozgat’ın Çekerek İlçesi’nde kurulacak kütüphane için kitap bağışı çağrısı yaptı. Ocakoğlu, “Söylemekle kalmıyor ilk kitapları da ben gönderiyorum” diye yazdı. Ocakoğlu’nun yazısının ilgili kısmı şöyle:

EBK, Yozgat’ta büyükbaş sığırın
karkas kilogramını 14 liradan alıyor

Et ve Balık Kurumu Genel Müdürü Bekir Ulubaş, Büyükbaş sığırın karkas kilogramını 14 liradan aldıklarını, bu alımları Sakarya, Ankara, Yozgat, Adana, Diyarbakır, Van, Erzurum ve Ağrı kombinalarında gerçekleştirdiklerini bildirdi.

(Kaynak: zaman.com.tr)

AK Parti Yozgat Milletvekili Ertuğrul Soysal,
Türkiye-Zambiya Dostluk Grubu’nda

AK Parti Yozgat Milletvekili Ertuğrul Soysal, Türkiye-Zambiya Parlamentolararası Dostluk Grubu’nun saymanı oldu.

Başkanlığına AK Parti Kars Milletvekili Yunus Kılıç’ın seçildiği dostluk grubunun Başkanvekili AK Parti İstanbul Milletvekili Osman Aşkın Bak, Genel Sekreteri AK Parti Ankara Milletvekili Tülay Selamoğlu, Saymanı ise AK Parti Yozgat Milletvekili Ertuğrul Soysal oldu.

Başer, TBMM Fransa Dostluk Grubu’ndan istifa etti

AK Parti Yozgat İl Teşkilatı’nın tarihî Hayri İnal Konağı’nda düzenlediği Haftalık Değerlendirme Toplantısı’na katılan AK Parti Yozgat Milletvekili Yusuf Başer, TBMM Fransa Dostluk Grubu’ndan İstifa ettiğini açıkladı.

Sorgun caddelerine park etmenin saati 1 Lira

Sorgun İlçesi’nde trafik sıkışıklığı yaşanan 7 caddede, 26 Aralık Pazartesi gününden itibaren, 09.00-19.00 saatleri arasında araçlarını park eden sürücülerden her saat için 1 Lira ücret alınacak. Tam gün park ücreti 5 lira, aylık abone 75, yıllık abone bedeli ise 750 Lira olarak belirlendi.

Yerköy’e süt işleme tesisi kurulması planlanıyor

Yozgat’ın Yerköy İlçesi’ne kurulması planlanan süt işleme tesisinin hayata geçirilmesinin mümkün olup olmadığını tespit etmek amacıyla çalışmalar yapılıyor.

Kısa adı ORAN olan Orta Anadolu Kalkınma Ajansı’nın 2011 Doğrudan Faaliyet Desteği Programı kapsamında, önce Yerköy İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü bünyesinde bir araştırma-inceleme birimi oluşturulacak.

Bu birim de, Yerköy’e bağlı 56 köy ve 2 beldede kaç tane büyükbaş ve küçükbaş hayvan olduğunu, bu hayvanların ırklarını, bunlardan elde edilen süt miktarını ve buna benzer bilgileri derleyip bilgisayar ortamına kaydedecek. Elde edilen bu bilgiler istikametinde, Yerköy’e süt işleme tesisi kurulup kurulmayacağına karar verilecek.

ORAN’dan yerel basına eleştiri: Yozgat’ın
mevduat hesabı zannedildiği kadar çok değil

Kısa adı ‘ORAN’ olan Orta Anadolu Kalkınma Ajansı bünyesinde oluşturulan ‘Yozgat Turizm ve Sosyal Altyapı Sektörel Çalışma Grubu’nun Mayıs 2011 tarihli çalışma raporunun ‘Mevduat Hesapları ve Turizm’ başlıklı kısmında, yerel basının, Yozgat halkının bankalardaki parasının miktarı konusuna yaklaşımı eleştiriliyor.

Raporda, “Yerel gazetelerin hemen her yıl Yozgatlının mevduatlarının fazlalığından söz etmesi gerçekçi bir yaklaşım değildir. Örneğin Sivas’ın mevduat hesapları Yozgat ortalamasının çok daha üstündedir” ifadesi kullanılıyor.

YİMPAŞ ve YİBİTAŞ, halkın güvenini sarstı

Yozgat’ın yaşamış olduğu YİMPAŞ ve YİBİTAŞ gibi olumsuz tecrübelerin, çok ortaklı işletmelere olan güveni sarstığı belirtilen raporda, çok ortaklı işletmelere olan güvenin yeniden sağlanması hâlinde, “yaklaşık 900 Milyon TL’lik birikimin birçok yatırım için önemli bir kaynak teşkil edeceği” kaydediliyor.

Raporun söz konusu kısmı şöyle:

24 Aralık 2011 Cumartesi

1,5 milyon Lira’ya mal olan Sorgun El Sanatları Merkezi’ndeki 41 iş yerinden 38’i boş kaldı

Geçmiş yıllarda buğday pazarı olarak kullanılan ve Sorgun Belediyesi tarafından 1,5 milyon Lira harcanarak el sanatları merkezine dönüştürülüp 2011 yılı Şubat ayında hizmete açılan Sorgun Yöresel Küçük El Sanatları Merkezi, beklenen ilgiyi görmedi.

AK Parti Yozgat Milletvekili Yusuf Başer:
Yozgat, tarım ve hayvancılığın başkenti olacak

Et Entegre Tesisleri’nin Et ve Balık Kurumu’na devredilmesinin fikir babası olduğunu vurgulayan AK Parti Yozgat Milletvekili Yusuf Başer, bu şekilde kurulan kombinanın bölgenin en büyük kombinası durumunda olduğunu belirterek, “İnanıyor ve ümit ediyorum ki önümüzdeki dönem içerisinde Yozgat, tarımın ve hayvancılığın başkenti olacak” dedi.

Roma Hamamı şeklinde arabaşı yaptı

Sarıkaya Belediyesi tarafından düzenlenen altın ödüllü arabaşı yarışmasına katılan yarışmacılardan birisi, yarışmaya Sarıkaya İlçesi’ndeki tarihî Roma Hamamı şeklinde hazırladığı arabaşı ile katıldı.

Sarıkaya Belediyesi, ilçedeki tarihî Roma Hamamı’nı ve kaplıcaları tanıtmak amacıyla “Bazilica Therma Günleri” adını verdiği bir çalışma başlattı. Belediye, “Bazilica Therma Günleri” kapsamında bir de ‘Altın Ödüllü Arabaşı Yarışması’ düzenledi.

Yusuf Bahri Aslan, Ziraat Odası Başkanlığı’na talip

Yozgat Ziya Gökalp İlköğretim Okulu’nda memur olarak görev yaptığını ileri süren ve Görpeli Köyü’nde çiftçilik yaptığını belirten Yusuf Bahri Aslan, Yozgat Ziraat Odası Başkanlığı’na talip olduğunu belirterek, Başbakan Yardımcısı ve Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ’dan destek istedi.

Yozgat’ta tarımsal üretim giderek artıyor

Halkın yüzde 77’sinin geçimini tarımla sağladığı Yozgat’ta son 3 yıllık dönemin verileri kıyaslandığında, buğday, arpa, çavdar, yulaf, şekerpancarı, mısır, meyve ve üzüm üretiminde ciddi oranlarda artış olduğu görülüyor.

22 Aralık 2011 Perşembe

Yozgat, diğer illerle rekabette son sıralarda

Uluslararası Rekabet Araştırma Kurumu’nun 2008-2009 dönemi verilerine göre Yozgat, 81 il içerisinde ‘Rekabetçilik Endeksi Sıralaması’nda son sıralarda yer alıyor.

Yozgat’ın 81 il içerisindeki yeri şöyle:

‘Ticaret Becerisi ve Üretim Potansiyeli’ bakımından 75. sırada.
‘Beşerî Sermaye ve Yaşam Kalitesi’ bakımından 73. sırada.
‘Erişilebilirlik’ bakımından 66. sırada.
‘Markalaşma Becerisi ve Yenilikçilik’ bakımından 67. sırada.

Yozgat’ın ‘Genel Endeksteki Sıralaması’ ise 73

Yozgat İl Özel İdaresi ona da atölye açabilir

Hakan Akçınlıoğlu
Sürur Öztürk

Haberi Yozgat’ın mahallî gazetelerinde okudum. 35 yaşında bir mobilya ustası olan Hakan Akçinlioğlu, 8 yıldan bu yana Yozgat’ın tarihî binalarının maketlerini yapıyormuş. Hakan Bey, çalışmalarını bir atölyeye dönüştürdüğü evinde sürdürdüğünü, yaptığı maketlerin Yozgat’ın tanıtımına katkı sağlayacağını, bir atölye kurmak için şehrin idarecilerinden destek istediğini söylüyor.

21 Aralık 2011 Çarşamba

Köylerimizin betonlaşmasına engel olmalıyız

Sürur Öztürk

Belki pek çok kişi bu sözümü yadırgayacaktır ama ben derim ki, TOKİ konutları köylerimize girmeden, kültürel sorumluluk taşıyan, kültür diye bir derdi olan, ‘mimarî kimlik’ kaygısı taşıyan mimarlar, mühendisler, akademisyenler, gazeteciler, yazarlar köylerimize girmelidir…

20 Aralık 2011 Salı

Rektör Uçar, TBMM’deki Bozok Zirvesi’nde konuştu: Ana hedefimiz kırsal kalkınma olmalıdır

Ana hedef kırsal kalkınma
Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Uçar, Ankara Yozgatlı Dernekler Federasyonu tarafından TBMM’de düzenlenen ve Meclis Başkanı Cemil Çiçek ile Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın da katıldığı ‘Bozok Zirvesi’nde, üniversitenin ana hedefinin ‘kırsal kalkınma’ olması gerektiğini söyledi.

Hastane, Sorgun TOKİ Konutları bölgesine yapılacak

AK Parti Yozgat Milletvekili Ertuğrul Soysal, Sorgun’a yapılması planlanan 300 yataklı hastanenin yerinin TOKİ Konutları bölgesi olarak belirlendiğini bildirdi.

Soysal, İleri gazetesi editörü Tarık Yılmaz’a yaptığı açıklamada, “Belediye Başkanımız Ahmet Şimşek’in de desteği ve katkısı ile hastane yerinin ilçe girişindeki TOKİ konutları bölgesi olması kararlaştırıldı. Bakanlıktan arsa tahsisi ile ilgili parasal ihtiyaç da çözüme kavuştu. İnşallah hastanemizin yapımı noktasında hiçbir pürüz kalmadı. Sorunun çözümü noktasında verdiği destekten ötürü Belediye Başkanımız Ahmet Şimşek’e ayrıca teşekkür etmek istiyorum” dedi.

Hastanenin temelinin önümüzdeki bahar aylarında atılacağını kaydeden Soysal, hastanenin, ilçenin gelişimine önemli bir katkı sağlayacağını söyledi.

19 Aralık 2011 Pazartesi

TBMM Başkanı Çiçek: Siz eylem planı hazırlayın,
siyasetçiler olarak biz üstümüze düşeni yaparız

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cemil Çiçek, Yozgat’ın kalkınmasına katkı sağlamak amacıyla Bozok Üniversitesi’nin geliştirilmesi konusunda Meclis’te Yozgat heyetiyle yaptığı toplantıda “Siz bir Eylem Planı hazırlayın, siyasetçiler olarak biz üzerimize düşeni yaparız” dedi. Çiçek, toplantıya katılan akademisyenlere de, teklif beklemeksizin projeler hazırlayarak üniversitenin gelişmesine katkı sağlamaları tavsiyesinde bulundu.

Başbakan Yardımcısı ve Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ da, Bozok Üniversitesi’ne her türlü desteği vereceklerini söyledi.

Toplantıda yaptığı sunumda, “Bozok Üniversitesi’nin en önemli eksikliği, bir ‘ana tema’sının olmamasıdır. Bu ‘ana tema’, amaç ve vizyon ortaya konulmadıkça 165 üniversite içerisinde sıradanlaşmak kaçınılmaz olacaktır” diyen Bozok Üniversitesi Rektörü Tamer Uçar, Bozok Üniversitesi’nin ana temasının “kırsal kalkınma” olması gerektiğini söyledi. Uçar ayrıca Yozgatın hayvancılık alanında gelişimine katkıda bulunmak amacıyla 4 yıllık Hayvansal Üretim Yüksekokulu kurulum çalışmalarını başlattıklarını açıkladı.

Yozgat İl Özel İdaresi’nden
tarım ve hayvancılığa 1 milyon 677 bin Lira destek

Yozgat İl Genel Meclisi Başkanı Ayhan Can, il genelinde tarım ve hayvancılık sektörünün gelişmesini sağlamak amacıyla, İl Özel İdaresi bütçesinden toplam 1 milyon 677 bin 254 Lira ödenek tahsis edildiğini bildirdi.

Can, ödenek miktarının 500 bin Lirası’nın Kadışehri Kabalı Köyü’nde yapılan ‘Bodur Elma Projesi’ için ayrıldığını kaydetti.

Kaymakam Dönmez: Hayvan Pazarı’nı canlandırabilirsek, Hayvan Borsası da kurabiliriz

Sarıkaya Kaymakamı Yaşar Dönmez, ilçede kurulan ve bölgenin en büyük, en modern canlı hayvan pazarının ancak herkesin elbirliği yapması sayesinde canlandırılabileceğini belirterek, “Şimdi eğer bu hayvan pazarı eski günlere döner, canlanırsa, ilerde Hayvan Borsası da düşünülebilir. Sahip çıkarsak, anlatırsak, gayret edersek bu iş olur” dedi.

‘Nasıl tanıtalım’ toplantısı

Sarıkaya Belediyesi, geçen Kurban Bayramı’nda hizmete açılan ve bölgenin en modern mezbahanesi ve canlı hayvan pazarı olduğu belirtilen tesislerin bölgeye tanıtılması ve canlandırılması için yapılabilecekleri, geniş katılımlı bir toplantıyla masaya yatırdı.

18 Aralık 2011 Pazar

Yozgat’ta yayınlanan hangi gazeteye abonesiniz?

Sürur Öztürk

Yazılarımı düzenli olarak takip eden okuyucularımız, benim sık sık Yozgat’ın mahallî (yerel) basınına eleştirilerde bulunduğumu bilirler. Bunun sebebini de bilenler bilir ama bilmeyenler için açıkça belirtmeliyim: Eleştirilerimin tek amacı var, o da Yozgat gazetelerinin çok daha iyi bir seviyeye yükselmesine katkıda bulunmaya çalışmak.

Yozgat’ta yayınlanan hiçbir gazetenin kurumsal kimliğine karşı şu veya bu sebeple en küçük bir husumetim olmadığı gibi, bu gazetelerde çalışan hiç kimseye karşı da en küçük bir husumetim yok. Husumet şöyle dursun, hiç beğenmediklerimi bile her fırsatta dikkatle okuyor, samimiyetle istifade etmeye çalışıyorum.

Çöven yetiştirip helva ve lokum üretebilir miyiz?

Sürur Öztürk

Helva, peynir, likör, dondurma, ilaç, sabun, deterjan, yangın söndürücü yapımında katkı maddesi olarak kullanılan ve çöven bitkisinden elde edilen ‘saponin’ isimli kimyasal maddeyi yıllardır dünyada sadece ABD ve İsrail üretiyor, Türkiye de onlardan alıyormuş. Oysa dünyada yılda ortalama bin ton toplanan çövenin 500 tondan fazlası sadece Van yöresinden çıkıyormuş.

Şimdi bir Türk işadamı, Türk bilim adamlarıyla işbirliği yaparak başlattığı çalışmalar neticesinde, Edremit’te ‘saponin’ üretiyor ve Van’a da fabrika kurmayı planlıyormuş.

Çöven bitkisi, Yozgat’ta da yetişiyormuş… Amma ve lâkin… Gelin şu çöven meselesini ‘sermaye-üniversite işbirliği’ bağlamında konuşalım…

17 Aralık 2011 Cumartesi

Veyis Ateş, Çiçek ve Gökçek’ten özür diledi

TV Net’in ana haber bülteni sunucusu Veyis Ateş, Eski Yozgat Milletvekili Mehmet Çiçek ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’ten özür diledi.

Veyis Ateş, twitter hesabında “Başbakanın hastalığının ikinci gününde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, AK Partili 25 milletvekili ile Cemil Çiçek’in yeğeni ve eski Yozgat Milletvekili Mehmet Çiçek’in evinde bir araya gelmiş. Burada da vekillere ‘6 milyon dolarım var’ diyerek liderliğe hazırım mesajı vermiş” iddiasını ortaya atmıştı.

Ateş, internethaber.com’da yayınlanan “Melih Gökçek meselesi” başlıklı yazısında, söz konusu iddiası üzerine Çiçek ve Gökçek’in kendisini arayıp bu iddiayı yalanladıklarını belirterek, Gökçek ve Çiçek’ten özür diledi.

İşte Veyis Ateş’in özür yazısı:

Başer: ‘Yanan Hamam’ı da restore ettirip
Hayri İnal Konağı gibi kültürel amaçla kullanacağız

“Bana arsa ver, hamam senin olsun” başlıklı haberimizden sonra bir açıklama yapan Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer, halk arasında ‘Yanan Hamam’ olarak bilinen Aşağı Nohutlu Mahallesi’ndeki hamamın durumu hakkında bilgi verdi.
Başer, ‘Yanan Hamam’ı, Bahçeşehir’de mülkiyeti belediyeye ait bir arsa karşılığında mal sahiplerinden aldıklarını, restore ettirdikten sonra da Hayri İnal Konağı gibi kültürel amaçla kullanacaklarını bildirdi.

16 Aralık 2011 Cuma

Sorgun’daki uranyum numunelerinden
bölgenin radyasyon haritası çıkarılacak

Bozok Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şeref Okuducu, bölgedeki radyasyon haritasının çıkartılması için çalışmalar yapmayı planladıklarını belirterek, “Gerek jeolojik olarak gerekse fiziksel ve kimyasal olarak buradaki numunelerin alınarak uranyum tabletlerinin incelenmesiyle radyasyonun büyüklüğü hakkında bilgi sahibi olabiliriz diye düşünüyorum” dedi.

15 Aralık 2011 Perşembe

Koskoca EBK kombinamız var ama
Yozgat Hayvan Pazarı sinek avlıyor

Sürur Öztürk

İsmi bende mahfuz, hayvancılıkla iştigal eden bir okuyucumuzdan bir mektup aldım.

Okuyucumuz, Yozgat’taki binlerce çiftçi için hayatî önemde olan ama ne hikmetse aşağıda nakledeceğim tarafıyla hiç gündeme getirilmeyen bir meseleyi, Yozgat’ın mülkî amirlerinin, meslek odalarının ve sivil toplum kuruluşlarının dikkatine sunmamızı istemiş.

Belediyenin Et ve Balık Kurumu’na devrettiği Et Entegre Tesisleri’nin Yozgatlılar tarafından sadece “çoluk çocuğa aylıklı bir iş kapısı” olarak görülmesinden yakınan okuyucumuz, meselenin asıl önem arz eden tarafının vatandaşlar tarafından da, sivil toplum kuruluşları, siyasîler ve bürokratlar tarafından da göz ardı edildiğini belirtiyor ve derdini anlatıyor.

Yozgat Milletvekilinin Bekârlık Vergisi Kanunu

Yozgat Milletvekili Süleyman Sırrı Bey, ilki 1929 yılında olmak üzere 1932, 1940 ve 1944 yıllarında Meclis’e “Bekârlık Vergisi” için kanun teklifleri sunmuştu. Süleyman Sırrı Bey’in teklifi birkaç defa reddedilmesine rağmen, 1949 yılında dolaylı şekilde de olsa Gelir Vergisi kanununun 90. Maddesi ile Bekârlık Vergisi, “Bekârlık Zammı” adı ile yasallaşmıştı.

Süleyman Sırrı Bey, teklifini sunarken bundan beklediği faydaları şu şekilde açıklamıştı:

“Çok çocuklu fakir ailelere yardımda bulunmak için bekârlardan vergi alınmasını teklif ettim. Teklifim bekârları evlenmeğe mecbur etmek değil, sadece onları evlenmeğe teşvik ve çok çocuklu ailelere belli ölçülerde de olsa destek sağlamak içindir.”

Sarıkaya Kaymakamı ne demek istedi?

Sürur Öztürk

Yozgat’ın Sarıkaya İlçesi’nde yayınlanan “Yöre Haber” gazetesinin internet sitesinde yer alan “Sarıkaya’nın 7 sorunu” başlıklı haberdeki bir ayrıntı dikkatimi çekti.

Habere göre, Sarıkaya Kaymakamı Yaşar Dönmez, AK Parti İlçe Başkanı Osman Turan Karataş ve ilçe teşkilatı üyelerinin tanışma ziyaretinde, Sarıkaya’nın doğalgaza ihtiyacı olduğunu, ilçeye doğalgaz gelmesinin çok iyi olacağını ancak doğalgazın gelmeyeceğine inandığını söylemiş.

Belediyenin resmî internet sitesi hangisi?

“Yozgat Belediyesi” adını taşıyan ve farklı adreslerde yayınlanan internet siteleri, “Yozgat Belediyesi’nin resmî internet sitesi hangisi?” sorusunun sorulmasına sebep oluyor.

Sitelerden birisi www.yozgat-bld.gov.tr adresinden, diğeri ise www.yozgat.bel.tr adresinden yayın yapıyor. İnternet adresleri gibi tasarımları da birbirinden farklı olan bu sitelerden hangisinin Yozgat Belediyesi’nin resmî internet sitesi olduğu merak ediliyor.

(Yozgat Muhabir)

14 Aralık 2011 Çarşamba

İşte “millî eğitim” budur

Sürur Öztürk

Şüphesiz, gazetecilik yapan kişiler olarak hatalı bulduğumuz, yanlış bulduğumuz düşünceleri, politikaları ve icraatları eleştirmekle sorumlu olduğumuz kadar, doğru, isabetli, faydalı bulduklarımızı kamuoyuna duyurmak ve takdirine sunmakla da sorumluyuz.

Yozgat’ın Sorgun İlçesi’ndeki bir uygulama, umutlarımızı yeşertecek, göğsümüzü kabartacak türden.

Fransız devi Atlantic Group, Erensan’a ortak oldu
Kazan ve ekipmanları Yozgat’ta üretilecek

İklimlendirme ve ısıtma sektöründe yıllık 840 milyon Euro cirosu ve 4 bin 200 çalışanı ile Fransız devi olan Atlantic Group, bir fabrikası Yozgat’ta bulunan Erensan’ın yüzde 25’ini satın alarak şirkete ortak oldu.

Erensan ile Atlantic Group arasında imzalanan ortaklık anlaşması çerçevesinde Atlantic Group ürün gamında bulunan bazı kazan ve ısıtma sistemi ekipmanları da bundan sonra Erensan’ın İstanbul ve Yozgat fabrikalarında üretilecek. Bu sayede Erensan’ın üretim kapasitesi ve istihdamı artacak.

Son 2 ayda soba gazından 7 kişi öldü

Battal Köyü’nde sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenen yaşlı çift, hayatını kaybetti. Yozgat’ta son 2 ay içerisinde soba zehirlenmesinden ölenlerin sayısı 7’ye ulaştı.

Gülsaçan çiftinin dramatik ölümü

Battal Köyü’nün çıkışında bulunan tek katlı kerpiç evde yaşayan 82 yaşındaki Nuri ve 74 yaşındaki Safiye Gülsaçan, dün gece akşam kömür sobası yanan odada uyudu.

Sabah saatlerinde uyanan Safiye Gülsaçan, odanın dumanla kaplandığını fark edince güçlükle yatağından kalkıp kapı ve pencereleri açtı.

Ardından da engelli olduğu için yürüyemeyen, baygın durumdaki eşi Nuri Gülsaçan’ı sürükleyerek dışarıya çıkarmaya çalıştı. Daha fazla dayanamayan Safiye Gülsaçan, dış kapının önüne kadar taşıyabildiği kocasının yanına yığılıp kaldı.

12 Aralık 2011 Pazartesi

‘Bana arsa ver, hamam senin olsun’

Aşağı Nohutlu Mahallesi’ndeki hamamın sahipleri, tadilatının yapılması ve tarihî değerinin korunması şartıyla, mülkiyeti belediyeye ait bir arsa karşılığında, hamamı Yozgat Belediyesi’ne verebileceklerini bildirerek, takas talebinde bulundular.