28 Haziran 2011 Salı

Sorgun’daki 46 yıllık kömür ocağı kapatılıyor

Yozgat’ın Sorgun İlçesi’nde, 46 yıldır linyit kömürü çıkartılan Yeni Çeltek Kömür İşletmesi’nin Kaplıcalar mevkisindeki kömür havzasında üretime son veriliyor.

Yeni Çeltek Kömür İşletmesi Müdürü Yusuf Yaşarer, yaptığı açıklamada, 1965 yılından bu yana üretim yapılan havzada 40 bin ton kadar kömür kaldığını ve onun da bu yıl çıkartılarak, havzanın kapatılacağını söyledi.

İşletmenin hizmete girdiği yıldan bu yana yaklaşık 6 milyon ton kömür üretimi gerçekleştirdiğini belirten Yaşarer, ürettikleri kömürün 4 bin ile 5 bin 500 kalori arasında değiştiğini söyledi.

İşletmede, parça torba, parça açık kömür, ceviz torba kömür, fındık torba kömür, fındık açık kömür ve tuğla fabrikalarına verilen kömürün üretiminin yapıldığını ifade eden Yaşarer, “Ürettiğimiz kömür, konutların ısınmasında kullanılırken, ağırlıklı olarak sanayi tesislerinde kullanılıyor. Verdiğimiz tesisler içinde özel ve resmi olmak üzere şeker fabrikaları, tekstil fabrikaları, kâğıt fabrikaları, tuğla fabrikaları var. İç Anadolu, Karadeniz, Akdeniz, Doğu Anadolu bölgelerine de gönderiliyor. İşletmemizin sahip olduğu alanlardaki kömür rezervi 1,5 milyon ton civarında” diye konuştu.

Yaşarer, Yeni Çeltek Kömür İşletmesi Kaplıcalar mevkisindeki kömür ocağında bu yıl son üretimi gerçekleştirdiklerini kaydederek, şöyle devam etti:

“Şu an itibarıyla 2011 kömür üretimine başladık. Yer altında bulunan 40 bin ton civarındaki kömürü çıkardıktan sonra bu havzayı kapatacağız. Küçük Köhne Yolu üzerindeki havzada kömür üretim çalışmalarımız devam edecek. Şu an itibarıyla işletmemiz açık ve kapalı olmak üzere 2 kısımdan oluşmaktadır. Açık işletmede 97, yer altı işletmemizde 110 çalışanımız var. Günlük üretim ihtiyaca göre yapılıyor.”

Yaşarer, günlük 250 ton, yıllık 150 bin ton civarında kömür üretip sattıklarını, geçmiş yıllarda yaklaşık 400 işçi çalıştırdıklarını, bugüne kadar da Yozgat’ta binin üzerinde istihdam sağladıklarını kaydetti.

(Kaynak: hurriyet.com.tr)

Hiç yorum yok: