19 Haziran 2011 Pazar

Yozgat kartalı yuvasına döndü

Nesli tükenmekte olan yaban hayvanlarından “Şah kartal”, bir yıllık aradan sonra Türkiye’nin ilk milli parkı olan Yozgat Çamlığı’ndaki yuvasına döndü. Şah kartal, Yozgat Orman İşletmesi tarafından koruma altına alınan yuvada, yavrusunu büyütmeye çalışıyor.

Yozgat Çamlığı ile birlikte Beynam Ormanı, Meriç Deltası, Ilgaz Dağları, Eskişehir Türkmen Baba Dağları’nda yaşadığı bilinen “Şah kartal”, halk arasında “Anadolu kartalı” veya “Yozgat kartalı” olarak da adlandırılıyor.

Yozgat Çamlığı’nın zirvesindeki yaşlı bir çam ağacı üzerindeki yuvasında en son 2009 yılında görülen Şah kartal, bir yıl aradan sonra mayıs ayının ilk haftasında yuvasına dönüş yaptı. Kuluçka dönemini tamamlayıp, yumurtadan yavrusunu çıkartan kartal, yavrusunu beslemeye çalışıyor.

Yozgat Avcılar ve Atıcılar Kulübü Derneği Başkanı Hayrettin Özcan, halk arasında “Yozgat kartalı” olarak da bilinen Şah kartalın bir yıl aradan sonra Yozgat Çamlığı’ndaki yuvasına geldiğini söyledi.

Özcan, nesli tükenmekte olan canlılar arasında bulunan Şah kartalına 1970 ve öncesinde daha sık rastlanıldığını belirterek, şöyle konuştu:

“Sayıları zamanla azalan bu canlılar yuvalarını genellikle yaşlı ve yüksek ağaçların tepelerine kuruyor. Şah kartal, ülkemizde yaşlı ve yüksek ağaçların sayılarının azalmasıyla birlikte yuva kuramaz hâle geldi. Tavşan, sincap ve fare gibi küçük memelilerle su yılanları, semender, kurbağa, kertenkelelerle beslenen Şah kartalın yiyecekleri de azaldı. Yozgat Çamlığı, bu konuda oldukça şanslı. Bir yıllık aradan sonra ilimize gelen Şah kartal, yuvasında yavrusunu büyütüyor. Yuvası Orman İşletmesi tarafından koruma altında tutuluyor. Umuyoruz, gelecekte Şah kartal, Yozgat Çamlığı’ndaki yuva sayısını artırır, daha fazla kartal Yozgat semalarında uçuş yapar.”

Hiç yorum yok: