13 Haziran 2011 Pazartesi

“Yozgat’ı defterinden sildin mi paşam?”

Kenan Evren’i de alkışlamışız netekim…

“Geçmiş Zaman” notlarının bu günkü haberi, 15 Ağustos 1983’te Milliyet gazetesinin 6. Sayfasında “Helikopter yolu şaşırdı” başlığıyla yayınlanan haber.
Kemal Balcı imzalı haberde, 12 Eylül darbesinin üçüncü yılında Yozgat’ta halka hitab eden darbe lideri Kenan Evren’i yaklaşık 10 bin yurttaşın dinlediği, Evren’in konuşmasının sık sık alkışlarla kesildiği kaydediliyor.

Haberde Kenan Evren’in, kendisine yazdığı şiirde “Yozgat’ı defterinden sildin mi paşam?” diye soran ve Evren’i bu yolla Yozgat’a çağıran Yozgatlı Âşık Hurşit’in şiirini okuyup cevap verdiği de belirtiliyor. Haber, orijinal imlâsıyla şöyle:

“Evren’in Yozgat gezisi biraz gecikmeli başladı. Oramiral Tümer ve Orgeneral Celasun’u taşıyan helikopter konvoydan ayrılarak Yozgat yerine Sorgun’a yöneldi. Bu nedenle Evren ve beraberindekilerin Yozgat’a gelişi 20 dakika gecikti. Evren’i Yozgat’ta 10 bine yakın yurttaş izledi. Yurttaşlar meydanı çevreleyen binaların balkonlarını doldururken bir inşaattan konuşmayı izlemek isteyenler güvenlik gerekçesiyle boşaltıldı. Çok sayıda folklor kıyafetli öğrencilerin göze çarptığı dinleyiciler arasında yurttaşların elinde patlayan balonlar zaman zaman gülüşmelere yol açtı. Cumhurbaşkanı Evren yine açık bej elbise ve koyu mavi kravatıyla dikkati çekiyordu. Evren Yozgat’ta şapkasız ve başıaçık olarak konuştu. Evren’in konuşması sık sık alkışlarla kesildi. Cumhurbaşkanı Evren Yozgat konuşmasına da Yozgatlı Âşık Hurşit’in kendisine yazdığı şu şiirle başladı:

Vatana bıraktın bir büyük eser,
Vilâyetim seni bağrına basar,
Baba evlâdına böyle mi küser,
Yozgat’ı defterinden sildin mi paşam.

Âşık Hurşit der ki bu dünya dardır,
Paşamız gelmez ise işimiz ahuyla azdır, (âh u zârdır olsa gerek… YM)
Kıbrıs kahramanı bir de Valimiz vardır,
Onu da defterden sildin mi paşam.

Cumhurbaşkanı Evren, hiçbir ili silmediği gibi Yozgat’ı da defterden silmediğini belirterek şiiri yazan Yozgatlı yurttaşa teşekkür etti.”

(Yozgat Muhabir)

Hiç yorum yok: