9 Haziran 2011 Perşembe

Orada bir profesör var yakında…

Sürur Öztürk

Kuş gribi ve kene hastalığı mücadelesinde ilklere imza atan Profesör, Bozok Üniversitesi’nde...

Kuş gribi de, doktorların “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi” dedikleri kene hastalığı da son yıllarda pek çok Anadolu şehrinde olduğu gibi Yozgat’ta da bilinen ve herkesi tedirgin eden hastalıklar.

Ancak, kuş gribi ve kene hastalığı ile mücadelede ilk laboratuvar çalışmalarını yapan ve ilk teşhis yöntemlerini geliştiren akademisyenin Yozgat’ta olduğu kamuoyu tarafından pek bilinmiyor.
Yerel basın da, bu konuda sağlıklı bilgiler alabileceği bu Profesörden yeterince istifade etmiyor.

Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Neziha Yılmaz, 2006 yılında bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de büyük bir sağlık tehdidi hâline gelen kuş gribi ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı ile ilgili ilk laboratuvar çalışmalarını yapan ve teşhis yöntemlerini ilk geliştiren isim.

Prof. Dr. Neziha Yılmaz, 2006 kuş gribi krizinin atlatılmasında Sağlık Bakanlığı’na büyük destek sağlamış, bu özverili çalışmalardan dolayı çalışma arkadaşlarıyla birlikte Sağlık Bakanlığı ve Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı tarafından takdirname ile ödüllendirilmiş. Prof. Yılmaz, “Bu çalışmalarımız sayesinde Sağlık Bakanlığı ve ülkemiz, uluslar arası sağlık platformlarında prestij kazanmış ve çalışmalarımız birçok ülke için örnek teşkil eden referans olmuştur” diyor.

Prof. Dr. Neziha Yılmaz, Yozgat’ta görev yapmaktan memnun. Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin internet sitesinde yer alan röportajda, “Neden Bozok Üniversitesi? Neden Yozgat? Tercih etme nedeniniz nedir?” sorusuna şöyle cevap veriyor:

“Bozok Üniversitesi, yeni bir üniversite. Emek ve imkân verildiği takdirde akademik bir zeminde bilgi beceri ve deneyimlerimi kamu yararına sunabileceğim bir yer. Tabii Ankara’ya yakın olması da tercihimde etkili oldu ve çekicilik kattı.”

Neziha Hoca, meslekî çalışmaları dışında özellikle yerel ve farklı kültürlere ait ürünlerin sergilendiği yerlerde alışveriş yapmayı, yeni yerler ve yeni insanlar görmeyi sevdiğini söylüyor. Yozgat, ‘yerel ürünler’ alanındaki alış veriş ihtiyacını karşılıyor mu bilinmez; ama enfeksiyon hastalıkları alanında başarılı akademik çalışmalar yapan bir Profesörün yerel kültürlere ilgi duyuyor olması Yozgat için bir avantaj.

Prof. Yılmaz, Yozgat ve yakın çevresi için ciddi bir sorun olan özellikle KKKA ve tularemi gibi hastalıkların teşhis, tedavi ve takiplerinin yapılabileceği modern teknik donanıma sahip bir merkez oluşturmayı hedeflediklerini ifade ediyor ve şunları söylüyor:

“Bu amaçla önceliğimiz iyi bir teknoloji ve donanıma sahip bakteriyolojik, virolojik, serolojik ve moleküler tanı yöntemlerinin gerçekleştirileceği bir laboratuvar oluşturmaktır. Böylece, Yozgat dışında takip ve tedavisi yapılmak zorunda olan KKKA hastalığının erken tanısı şehrimizde yapılabilecek. Ayrıca, Hepatit B ve C hastalarının Yozgat dışında takip ve tedavi zorunluluğu ortadan kaldırılarak Yozgatlılara hak ettikleri bir hizmet kolaylığı sağlanılacak. Bu hastaların sosyal ve ekonomik kayıpları da önlenmiş olacak.”

(surur-ozturk@hotmail.com)

Hiç yorum yok: