9 Haziran 2011 Perşembe

MHP’li bir milletvekili Yozgat’a ne kazandırır?

Yorum - Sürur Öztürk

Bence, 12 Haziran Milletvekili Genel Seçimi’nde MHP’ye oy vermeyi düşünen Yozgatlı herhangi bir seçmenin kendisine sorması gereken öncelikli soru bu: MHP’li bir milletvekili Yozgat’a ne kazandırır?

Bu sorunun cevabı da bence şu: MHP Yozgat Milletvekili Mehmet Ekici ne kazandırdıysa en fazla o kadarını kazandırır…

Bu kısa cevaba şu ayrıntıyı da ilâve edebilirsiniz: Sadece Yozgat Milletvekili değil, aynı zamanda MHP Genel Başkan Yardımcısı olmasına rağmen…

Belki bu tespite şöyle itiraz edilebilir: MHP’nin Yozgat’ta etkin olamayışı, Ekici’nin kişisel başarısızlığıydı. Yozgat ülkücüleri zaten ondan memnun değillerdi. Daha iyi, daha etkin bir milletvekili, Ekici’ye göre daha başarılı olabilir…

Bu itiraz karşısında şunu söyleyebilirim: Emin misiniz? Genel Başkan Yardımcısı seviyesinde bir MHP’li milletvekilinin yapamadığını, başka bir MHP Yozgat Milletvekili yapabilecek mi?

Önce şunu akıldan çıkarmamak gerekir ki, oy oranı barajı geçmeye ancak yeten bir muhalefet partisi olarak MHP, bir milletvekili ile Yozgat’a ne kazandırabilir? En fazla yazılı ve sözlü soru önergeleri vererek, denetim görevi yapabilir. Fakat bunu Ekici de yapmıştı. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin sitesine girip, Ekici’nin hangi soru önergelerini verdiğini, hangi kanun tekliflerinde bulunduğunu, hangi kanun tekliflerine imzasıyla destek verdiğini tek tek görebilirsiniz.

Peki sonuç? Ekici’nin yerinde başka bir MHP’li milletvekili olsaydı, bu yöntemin dışında; yani soru önergeleri vermek dışında ne yapabilirdi?

Soru önergesi vermek küçümsenecek bir iş midir? Tabii ki hayır. Bir milletvekilinin halk adına yapacağı denetimin bir yöntemi bu. Fakat sonuç ne? MHP, parti olarak Yozgat’a ne kazandırdı? Olumsuz bulduğu neyi değiştirebildi?

Ben, yakından takip ettiğim son 2 yıl içerisinde MHP’nin yerel siyaset yaptığına şahit olmadım. Şu soruyu rahatlıkla cevaplayabilir misiniz: MHP, 2007, 2009 ve Pazar günü yapılacak olan 2011 seçimleri öncesinde, bırakın çözüm üretmeyi, Yozgat’ın hangi yerel sorununu gündeme taşıdı? Yozgat’ın hangi yerel sorununu çözmeye yönelik olarak hangi teşebbüslerde bulundu? Ben akılda kalan bir numune hatırlamıyorum.

Ben MHP Yozgat İl Teşkilatı’nda yerel siyasetin örneklerini değil, bu istikamette bir eğilim bile görmedim. Siz gördünüz mü? Hatırlıyor musunuz?

İşsizlik meselesi… MHP Yozgat İl Teşkilatı, bu konuda herhangi bir Yozgatlının herhangi bir kahvehanede söyleyebildiğinden farklı ne söyledi?

Göç meselesi… Aynı şekilde…

Başka? Bira Fabrikası mı? Klasik slogan… Söylene söylene sıradanlaşmış, bugün itibariyle hiçbir sorunun çözümüne hiçbir katkı sağlamayacak kalıplaşmış serzenişler… Geleceğe yönelik çözüm önerileri değil, geçmişe dönük karalamalar…

Oysa bunların karşısında, MHP’nin Yozgat’taki başarısızlıklarına dair büyük örnekler var önümüzde. Yozgat’a üniversite kurulmasının gecikmesindeki ihmaller zincirinde MHP’nin payı bilinmiyor mu? Et ve Süt Entegre Tesisleri, yüksek maliyeti ve 2011’e kadar devam eden bir borç sarmalına dönüşmüş olması bakımından, MHP’nin yerel yönetimdeki ve ekonomi alanındaki başarısızlığının devasa bir örneği değil mi?

Bence asıl sorun şu: MHP Yozgat İl Teşkilatı’nda, yerel siyaset yapmak gibi samimi bir eğilim yoktu. Herkesin gözü yükseklerdeydi. Kimi MHP Yönetimi’nde yer almanın hayallerini kuruyordu, kimisi de en azından milletvekili olabilmenin…

Herkes ulusal siyasetin cazibesine kaptırmıştı kendisini. Çünkü ulusal siyaset yapmak çok kolaydı. Gazeteler, televizyonlar, binlerce malzemeyle doluydu. Konu sıkıntısı yoktu ve ulusalcı yazarların yazılarını okuyup sonra bunları tekrarlamak çok zahmetsiz ve bir o kadar da pirim yapan işlerdi… Nasıl olsa, “Bunlar Türkiye’yi bölecek, Öcalan’ı da affedip serbest bırakacaklar” iddiasını tekrarlayıp durduklarında, kimse onlara “İyi de, ne olacak şu Yozgat’ın hâli?” diye sormuyordu…

Yozgat’ın yerel sorunlarıyla uğraşmak, koca koca ülkücülere, bu heybetli bozkurtlara yakışır mıydı? Onlar büyük davaların adamıydılar ve böyle basit işlerle uğraşmazlar, esnafın, köylünün, çiftçinin sıkıntılarına yerel çözümler üretmek gibi küçük işlerle vakit kaybetmeye tenezzül bile etmezlerdi. Zaten, köylüler ve çiftçilerle uğraşmaya da değmezdi. Onlar, her şeye rağmen AK Parti’ye oy veren cahil insanlardı… Bunlar ne anlardı memleket meselelerinden… Tozun toprağın içine girip bir de bunlarla mı uğraşacaklardı? Ne halleri varsa görsünlerdi…

MHP, Yozgat’ta halkı umursamıyordu, halk da MHP’yi umursamadı…

Şimdi, Sayın Bahçeli Sorgun mitinginde ülkücülere, “Bozok yaylası bozkurtların yuvası diyorduk. Şimdi bu özelliğimizi kayıp mı ediyoruz? Bozkurtlar nereye gidiyor?” diye soruyor. İyi de, bunu sormak için biraz geç kalmadınız mı?

12 Eylül referandumundan sonra “MHP kalelerini birer birer kaybediyor” yorumları yapıldığında buna cevap olarak “Yozgat aslında hiçbir zaman MHP’nin kalesi olmadı ki” diyenler MHP yöneticileri değil miydi?

Şimdi, “Şu Sarıkaya ile Yerköy’ü alırsak, 1 milletvekilimiz garanti” hesabındalar.

MHP’nin Yozgat’tan 1 milletvekili vardı da ne oldu? Şimdi yenisi olsa ne olacak? Her seçim öncesi, önce “Türkiye bölünecek” deyip, sonra da “Hiç kimse Türkiye’yi bölemez” diyerek kendi içinde tutarsız ve boş laflar etmeye devam mı edecek?

Hem sonra, Türkiye’yi kim bölecek Allah aşkına? Amerika mı? Amerika, İran’ı ve Avrupa’yı bertaraf ederek Ortadoğu’nun liderliğini üstlenmesini istediği Türkiye’nin bölünmesini isteyecek kadar salak mı sizce?

Yoksa Avrupa mı bölecek Türkiye’yi? Komik olmayın lütfen… Siz Avrupa’nın parçalanma süreci içerisinde olduğunu da mı fark etmiyorsunuz? Kendisi parçalanmakta olan Avrupa, Türkiye’yi bölecek gücü nereden bulacak, söyler misiniz?

“Kürt açılımı bir ihanet projesidir” diyordunuz. Ama Sayın Bahçeli Diyarbakır’da Kürt vatandaşlarımıza, Başbakan Erdoğan’ın söylediklerinden farklı ne söyledi Allah aşkına?

Ülkücü hareket, elbette var olmaya devam edecektir; ama belli ki bu hâliyle değil…

En başta sorduğum soruyu tekrar sorayım: MHP’li bir milletvekili Yozgat’a ne kazandırır?

(surur-ozturk@hotmail.com)

Hiç yorum yok: