7 Haziran 2011 Salı

Kadışehri ve Kabalı’da destan yazılıyor
Kadışehri’den Yozgat’a yılda 60 milyon Lira

Yozgat’ın Kadışehri İlçesi Kaymakamı İsmail Şanlı’nın öncülüğünde başlatılan “Deveci Havzası Meyvecilik Entegrasyon Projesi” bütünüyle hayata geçirildiğinde, Kabalı Köyü yılda 60 milyon Lira (eski parayla 60 trilyon Lira) gelir elde edecek.

Bu paranın Yozgat ekonomisinde dolaşıma girmesiyle birlikte, bütün sektörlerin hareketlenmesi bekleniyor.

İlk kez Yozgat Muhabir’in 2009 yılında “Kadışehri tarımla şahlanmaya hazırlanıyor” başlıklı haberle gündeme getirdiği “Deveci Havzası Meyvecilik Entegrasyon Projesi”, Ülke TV’de yayınlanan “Yaşayan Ekonomi” programında bütün Türkiye’nin dikkatine sunuldu.

Programdan satırbaşları

Yozgat Valisi Necati Şentürk, projenin, bölgenin ekonomisine çok büyük katkıda bulunacak, ekonomik ve sosyal hayatını canlandıracak ve göçü tersine döndürecek bir proje olduğunu ifade ediyor. Projenin uygulandığı Kabalı Köyü’ndeki çiftçilerden Osman Güzel’in söyledikleri de Vali Şentürk’ün ‘tersine göç’ tespitini teyit ediyor. Osman Güzel, eliyle etraftaki köylüleri göstererek, “Bak bütün bu halk buradan ekmek yiyor. Herkes İstanbul’a gidiyordu, şimdi herkes kendi tarlasında çalışıyor, ne güzel” diyor.

Projenin en önemli ayaklarından birisi olan 11 bin dönüm arazinin toplulaştırılmasına öncülük ederek herkesin gönlünü fetheden Kabalı Köyü Muhtarı Hüseyin Ünal ise, elde ettikleri başarıyı büyük bir alçakgönüllülük içinde “Bu benim değil köylünün başarısı” diye ifade ediyor.

AK Parti Grup Başkanvekili ve Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ, dağıtım ve ihracat alanında Türkiye’nin en gözde firmalarının şimdiden projeyi takip ettiklerini belirterek, Kabalı Köyü’nde üretilecek meyvelerin müşterisinin şimdiden hazır olduğunu, pazar sorunu yaşanmayacağını söylüyor.

Kadışehri İlçe Tarım Müdürü Osman Günaydın, proje için 10 yıllık meteoroloji verilerinin incelendiğini ve toprak analizleri yapıldığını belirterek, harcanan emeği özetliyor.

Yozgat’ın geleceğinin tarım, hayvancılık ve buna dayalı sanayide olduğunu belirten Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Özışık ise, projenin önemini şu kıyaslamayla özetliyor: Yozgat’taki toplam elma ağacı sayısı 247 bin. Kabalı projesiyle yetiştirilecek elma ağacı sayısı ise 400 bin…

TSO Meclis Başkanı Özkan Karataş da, proje sayesinde bölgede meyvecilikle birlikte bunun sanayisinin de gelişeceğini belirterek, “Örneğin meyve suyu fabrikaları kurulabilir, marmelat çeşitleri gibi birtakım gıdasal ürünler üretimi başlayabilir. Bunlar Yozgat için sevindirici şeyler” diyor.

Kadışehri İlçesi ve Kabalı Köyü destan yazıyor

Yozgat’ın Kadışehri İlçesi, tarımsal kalkınma konusunda bütün Türkiye’ye örnek teşkil edecek dev bir projeye imza atıyor.

Projenin hâlihazırda hayata geçirilen kısmı, Kabalı Köyü’ne 200 bin Lira gelir getiriyor. Proje tamamlandığında ise bu rakam 60 milyon Lira’ya (eski parayla 60 trilyon Lira’ya) çıkacak.

Yozgat Muhabir, 2009’da gündeme getirmişti

“Deveci Havzası Meyvecilik Entegrasyon Projesi”ni basında ilk kez, Yozgat Muhabir gündeme getirmiş, 5 Kasım 2009 tarihinde “Kadışehri tarımla şahlanmaya hazırlanıyor” başlıklı haberle, hazırlanan projeyi kamuoyunun dikkatine sunmuş, projenin sonraki aşamalarını da takip ederek gündemde tutmuştu.

Proje Ülke TV’de

Bu dev proje, ulusal yayın yapan Ülke TV’de yayınlanan “Yaşayan Ekonomi” programında da gündeme geldi. Programda, “Bölgenin en fakir illeri arasında yer alan Yozgat, bu projelerle yakın bir zamanda Türkiye’nin meyve ve sebze üreten önemli bir şehri olma yolunda hızla ilerliyor” ifadesi kullanıldı. Programda, tarım ve meyvecilikten elde edilecek ürünlerin işleneceği tesisler sayesinde bölgede işsizliğin büyük oranda azaltılacağı kaydedildi.

Vali Şentürk: 1 milyon fidan dikeceğiz

Yozgat Valisi Necati Şentürk, programda yaptığı açıklamada, yakın bir tarihte 1 milyon meyve fidanının dikimini gerçekleştireceklerini belirterek, “Şu anda köylümüzün bu topraklardan, bu tarlalardan elde ettiği gelir mikdarı 200 bin Lira civarındadır; ama proje hayata geçirildiği zaman bu bölgede yaşayan köylülerimizin yıllık gelirleri aşağı yukarı 60 milyon Türk Lirası’na çıkacak” dedi. Vali Şentürk, proje ile Yozgat’ın, Türkiye’nin Gayri Safî Millî Hâsılâsı’na da 100 milyon Lira katkıda bulunmuş olacağını kaydetti.

Göçü tersine çevirecek proje

Vali Şentürk, projenin, bölgenin ekonomisine çok büyük katkıda bulunacak, ekonomik ve sosyal hayatını canlandıracak ve göçü tersine döndürecek bir proje olduğunu ifade etti. Şentürk, “Nitekim daha projenin başlangıç aşamasında olmamıza rağmen, çok sayıdaki işadamı, çok sayıdaki meyveciliğin satışıyla iştigal eden insanımız, ihracatçılarımız, bugünden projeyle ve projenin sonuçlarıyla ilgilenmeye başladılar. Bu da çok sevindirici bir durum bence. İnşallah Türk ekonomisine güzel bir projeyi hediye edeceğiz, örnek bir projeyi hediye edeceğiz” diye konuştu.

Programda verilen bilgiye göre, projenin uygulandığı Kabalı Köyü’nde 237 aileye ait olan 230 traktörün 210’u âtıl hâle geldi. Daha önce 230 traktörle yapılan işlerin şu anda 20 traktörle yapılıyor olması bile, kârlılığın ne kadar büyük olacağının işaretlerinden yalnızca biri.

Bozdağ: Bu büyük adımın baş mimarı köylülerdir

AK Parti Grup Başkanvekili ve Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ da, vatandaşların proje sebebiyle âtıl hâle gelen traktörlerini satıp başka ihtiyaçlarını karşıladıklarını söyledi.

Köylülerin, projenin hem ortağı hem de çalışanı durumunda olduklarını belirten Bozdağ, “Çalışmaları karşılığında belli bir maaş alıyorlar, aynı zamanda da bu işletmenin kârının da büyük ortağı yine aynı kişiler” dedi.

Bozdağ, atılan bu büyük adımın baş mimarının köylüler olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

“Çünkü bir araya gelmeyen insanların bir araya gelmesi, böyle bir projeye yüreklerini ortaya koymaları, pek çok bilinmeyeni, riski göze almaları önemli bir adım. Kaymakamımızın çok büyük katkıları var. Orada belediyemizin, muhtarımızın, valiliğimizin, AK Parti İlçe Teşkilatı’ndaki arkadaşlarımızın, İl Genel Meclisi’nin, herkesin büyük bir katkısı oldu.”

Sadece elmada üretim hedefi 46 bin ton

Projenin uygulanmasıyla birlikte 3 sene içinde bölgede sadece elma üretiminin yılda 46 bin tonu bulacağını belirten Bozdağ, ihracata yönelik olarak kiraz ve armut üretimi de yapılacağını kaydetti. Bozdağ, hem iç piyasaya dağıtım hem de ihracat yapan Türkiye’nin pek çok gözde firmasının, bu projeyi yakından takip ettiklerini söyledi. Bozdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

Meyvelerin müşterisi şimdiden hazır

“Bu projenin şimdiden - daha besmelesi yeni çekildi ama – sanki yılların projesiymiş gibi alıcıları, pazarları hazır. Ben bunun Yozgat için bir numune olduğunu düşünüyorum; ama aynı zamanda Türkiye için de hem toplulaştırma açısından hem kolektif tarım işletmeciliğini hayata geçirme açısından hem de alternatif ürünler ortaya çıkarma, artık köylü vatandaşların da şirketleşmesi ve yeni dünyaya, yeni düzene ayak uydurması açısından model bir proje olduğunu düşünüyorum.”

Şanlı: İşe ‘burada ne yapabiliriz’ diye düşünerek başladık

Projenin oluşumunda en çok çalışanların başında yer alan Kadışehri Kaymakamı İsmail Şanlı, Ülke TV’ye yaptığı açıklamada, projenin hazırlık aşamasını şöyle anlattı:

“Kadışehri’de göreve başladığında ilk önce ilçenin SWOT analizini yaptıklarını belirterek, “Yani bu ilçede nelerin yapıldığından ziyade neler yapılması gerektiği üzerinde durduk. Bu noktada da en elverişli olan yetiştiriciliğin meyvecilik olduğuna kanaat getirdik. Böyle olunca da bunun artık nasıl yapılabilirliği, en ideal nasıl bu verim alınabilir, gelir nasıl maksimum (en yüksek) düzeyde tutulurken maliyetler nasıl minimize edilir (en aza indirilir) düşüncesinden yola çıkarak, üretimin evvelâ belli bir bölgede toplulaştırılması gerektiği, işte bunun bir köy olması, köyün özellikleri, bu özelliklerden sonra, ‘proje nasıl hayata geçirilirse başarılı olabilir’ diye sektördeki aktörleri davet ederek, gerekirse kendimiz giderek, gerek üniversite olsun, enstitüler olsun, ihracatçılar olsun, üreticiler olsun, onlarla görüşerek, yani ‘mevcut sorunlar nelerdir, sorunlara ne tür çözüm önerileri geliştirilir’ diye bir model tasarladık. Tasarladıktan sonra konuyu Valimize, İl Özel İdaresi’ndeki arkadaşlara takdim ettik. Sağolsun onlar Özel İdare bütçesinin o dönem itibariyle 2 milyon Liralık bir bütçesi vardı tarıma ayırdıkları, bunun 1 milyon 100 bin Liralık kısmını bu projeye tahsis ettiler. Tabi iyi bir başlangıç olmuş oldu. Onun müteakibinde Tarım Bakanlığı ile görüşmelerde bulunduk, Ziraat Bankası ile görüşmelerde bulunduk. Sağ olsun, hepsi elinden gelen desteği gösterme noktasında herhangi bir çekimserlikte bulunmadılar. Gereken ilgi alâkayı gösterdiler. Bugün de görmüş olduğunuz, o proje bu şekliyle ortaya çıkmış oldu.”

Kazancıoğlu: Proje bizi cezbetti, gözü kapalı girdik

“Deveci Havzası Meyvecilik Entegrasyon Projesi”nin proje uygulamasını Sera Tarım yürütüyor. Sera Tarım Genel Koordinatörü Mehmet Kazancıoğlu, Kadışehri Kaymakamlığı’nın ortaya koyduğu projeden haberdar olduklarında projenin kendilerini çok cezbettiğini ifade ederek, projeye ‘gözü kapalı’ girdiklerini söyledi.

Bölgede daha önce kuru tarım yapılarak arpa ve buğday ekildiğini belirten Kazancıoğlu, gelir elde edilememesi sebebiyle arazilerin büyük bir kısmının terk edilmiş durumda olduğunu, üretim yapmaya çalışanların da ancak kendi ekmeklik buğdaylarını çıkarabildiklerini hatırlattı. Kazancıoğlu, “Köyümüzde 200’ün üzerinde traktör mevcuttu ve bu traktörler 3-5 dönüm arazi için çalışıyordu, istihdam ediliyordu; fakat biz bu projeyle şu anda 5 bin 600 dönüm birinci etabında 20 traktörle bütün işlerimizi görebilir hâle geldik” dedi.

Kuru tarıma mahkûmiyet bitti

Programda, “Yıllarca Anadolu’nun bozkırında altından ırmaklar akmasına rağmen binlerce dönüm arazide bölük pörçük eski metodlarla kuru tarım yapılmakta, dolayısıyla ne sahibine ne de ülkeye hayrı dokunmaktaydı” hatırlatması yapılarak, bu projeyle Türkiye tarımının en büyük sorunlarından birisi olan ve 3K diye tabir edilen kapasite, kalite, kandite probleminin ortadan kaldırılmış olduğu kaydedildi.

Herkes projeye hayran

Ülke TV’de yayınlanan “Yaşayan Ekonomi” programında, Kadışehri İl Genel Meclisi Üyesi Recai Şenyüz, Ahmet Yılmaz, İlçe Tarım Müdürü Osman Günaydın, Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Özışık, TSO Meclis Başkanı Özkan Karataş, Yozgat İl Genel Meclisi Başkanı Ayhan Can, Kabalı Köyü Muhtarı Hüseyin Ünal, köydeki çiftçilerden Ali Güzel ve Osman Güzel ile yapılan röportajlara da yer verildi.

Günaydın: Proje için 10 yıllık meteorolojik veriler değerlendirildi

Kadışehri İlçe Tarım Müdürü Osman Günaydın da, 10 bin 920 dönümlük proje sahasının ilk etapta proje uygulama sahası olarak 5 bin 640 dönümünü kullanmakta olduklarını belirterek, şu açıklamada bulundu:

“İlçe Tarım Müdürlüğümüz olarak toprak analizleriyle başladık işe. Toprak analizlerimizin neticesinde üniversitedeki hocalarımızla beraber teknik ekip oluşturarak projeye uygunluğu tespit edildi. Daha sonra 10 yıllık meteorolojik veriler değerlendirilerek proje uygulama sahası uygulamaya geçilmiş oldu. Bu safhada daha sonra arazilerin parselasyonu işlemleri gerçekleştirildi. Daha sonra ise dikim işlemine geçilmiş olundu.”

Özışık: Kaymakam çok çalışkan, çok özverili

Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Özışık ise, Yozgat’ın geleceğinin tarım, hayvancılık ve buna dayalı sanayide olduğunu belirterek, projeyi duyduğunda çok heyecanlandığını söyledi. Özışık, “Orada hakikaten çok çalışkan, çok özverili bir Kaymakam var. Muhtar, bu işbirliğine ortak olmuş, muhtarı da ayrıca kutlamak lâzım. Köylülerin hepsini tek tek alnından öpmek lâzım” dedi. Özışık, şu açıklamada bulundu:

“Yozgat’ta mevcut şu anki elma ağacı sayısı 247 bin, o köyün bu projeyle gerçekleştireceği (yetiştireceği) elma ağacı sayısı 400 bin. İşlenmiş meyve ürünlerinde ithalatçı durumundayız. Bu proje örnek olur Türkiye’ye diye düşünüyorum. Bu projeye sizlerin ilgi duyması da çok güzel; ayrıca Yozgat’a geldiğiniz için, bu projeye ilgi duyduğunuz için sizlere de teşekkür ediyorum. Tarım Bakanlığı’nın bütün üst düzey bürokratlarının da bu köye gelmesi lâzım diye düşünüyorum.”

Karataş: Meyvecilik yan sanayisi de gelişecek

TSO Meclis Başkanı Özkan Karataş da, proje sayesinde bölgede meyvecilikle birlikte bunun sanayisinin de gelişeceğini belirterek, “Örneğin meyve suyu fabrikaları kurulabilir, marmelat çeşitleri gibi birtakım gıdasal ürünler üretimi başlayabilir. Bunlar Yozgat için sevindirici şeyler” dedi.

Can: 10 bin dönüm araziyi görünce şok olduk

Yozgat İl Genel Meclisi Başkanı Ayhan Can ise, projenin hazırlık aşamasında Meclis üyeleri olarak Kabalı Köyü’nü ilk ziyaret ettiklerinde 10 bin dönümlük araziyi gördüklerinde şok olduklarını belirterek, “Sonra tekrar köylülerimizle birlikte yaptığımız sohbette o köylülerin gözlerindeki pırıltı, o heyecan, bizim bu projeye hiç düşünmeden Özel İdare yatırım bütçemizin yüzde 11’lik bir kısmına 1 milyar 100 bin Lira’yı vermemize hiç tereddüt etmeden seve seve verdik” diye konuştu.

Eskiden gelirimiz mazot masrafını bile karşılamıyordu

Kabalı Köyü Muhtarı Hüseyin Ünal da, Kadışehri Kaymakamı İsmail Şanlı’nın projenin hazırlık aşamasında köy muhtarları ile yaptığı toplantıda, toplulaştırma çalışmasına gönüllü olarak öncülük edebileceğini söylediğini belirterek, yapılan çalışmaları şöyle özetledi:

“Benim köyüm, yaklaşık 3 bin 940 nüfuslu ama 800 nüfusu köyde kalıyor. Diğerleri gurbette işte hamallık, evden eve taşımacılık, başka türlü işlerde olanlar da var ama malûm işte işsizlik nedeniyle köylüyü topladık, başta Kaymakamımız geldi sağ olsun. Gittiler, sahaya baktılar, köylüyü geldik topladık, köylü de olumlu cevap verdi. Artık dedik buğdaydan senede 24 bin Lira gelirimiz varmış bir dönüm yere. Onun için bu da ektiğimiz, mazotu karşılamıyor, işçiliğimizi karşılamıyor. Onun için, biz dedik ne yapabiliriz, bunu yapabiliriz. Köylü arkadaşlar da Allah razı olsun… Bu benim değil köylünün başarısı.”

Köye ilk traktörü getiren çiftçi de memnun

Kabalı Köyü’nden Ali Güzel de, köye ilk traktörü 1969 yılında kendisinin getirdiğini ve ‘köyün ilk çiftçisi’ olduğunu belirterek, “Tarımla çok uğraştık, buğdaydan, arpadan hiçbir şey kaldıramadık. Muhtarım sağ olsun, Kaymakam; burada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Proje sayesinde göç durdu

Çiftçi Osman Güzel de, eliyle etraftaki köylüleri göstererek, “Bak bütün bu halk buradan ekmek yiyor. Ne güzel. Herkes İstanbul’a gidiyordu, şimdi herkes kendi tarlasında çalışıyor, ne güzel” diye konuştu.

(Yozgat Muhabir)

Hiç yorum yok: