10 Haziran 2011 Cuma

Ergin Çınarer ne söylediğinin farkında mı?

Sürur Öztürk

MHP Yozgat İl Başkanı Sayın Ergin Çınarer’in basın bildirisini okuyunca, MHP’nin Yozgat’ta neden etkili olamadığını ve yakın gelecekte de neden etkili olamayacağını bir kere daha anlamış oldum.

Sayın Çınarer, şöyle söylüyor:

“Mecliste Yozgat adına proje üretmeyenler, bugün ilçelerimizde yeni Anayasa’nın neler getireceğini anlatmaktadır. Yapmak istedikleri Anayasa’yla bu ülkenin nerelere gideceğini düşünmeden, Türk Milletini hiçe sayarak, ay yıldızlı bayrağımızın altında birleşmek yerine, bu bayrağın yanına başka bir bayrak koymayı düşünmek bile bu ülkeye yapılacak en büyük ihanettir. Ve bugün içinde bulunduğumuz bu karanlık ortam ve şartlarda; tehlike budur, tehdit ağırdır, tezgâh sinsidir ve Türk Milleti bunu asla kabul etmez.”

Sayın Çınarer kusura bakmasın ama bu açıklama akla ziyan bir açıklama olmuş. Anayasa ile Yozgat’a proje üretmenin ne alâkası var? Bu iki konu, birbiriyle yan yana getirilemeyecek, aynı kefeye konamayacak, mukayese kabul etmeyecek kadar ayrı, apayrı konular.

Türk Dil Kurumu’nun Türkçe sözlüğüne göre Anayasa, “Bir devletin yönetim biçimini belirten; yasama, yürütme, yargılama güçlerinin nasıl kullanılacağını gösteren, yurttaşların kamu haklarını bildiren temel yasa”dır.

Anayasa’da bütün kanunlar yazılı değildir. Anayasa, yeni bir kanun hazırlanırken ya da herhangi bir kanun maddesi değiştirilirken uyulması gereken temel kanunî prensipleri gösterir. Hükümetler kanun çıkarabilir veya değiştirebilirler ama hazırladıkları kanun maddelerinin Anayasa’ya uygun olması gerekir. Anayasa, işte bu uyulacak temel prensiplerin yazılı olduğu metindir.

Bunun Yozgat için proje üretmekle ne alâkası var? Bu iki konu, ayrı zeminlerde, birbirinden bağımsız olarak tartışılması gereken konular.

Sayın Çınarer’in iddia ettiği gibi, AK Parti Hükümeti’nin Yozgat için proje üretmediğini varsayalım. Yozgat’a yönelik proje üretilmedi diye, bütün Türkiye yeni bir Anayasa için Yozgat’a proje üretilmesini mi bekleyecek? Anayasa bütün Türkiye’nin ortak meselesi. Yozgat’a yönelik projeler ise yerel bir konu…

Ayrıca, “Ay yıldızlı bayrağımızın altında birleşmek yerine, bu bayrağın yanına başka bir bayrak koymayı düşünmek bile bu ülkeye yapılacak en büyük ihanettir” ne demek?

Açıkça söyler misiniz, kim “ay yıldızlı bayrağımızın altında birleşmek yerine bu bayrağın yanına başka bir bayrak koymayı” düşünüyor? Kim? Hükümet mi? Neye dayanarak söylüyorsunuz bunu? Hangi hükümet üyesinin, hangi AK Parti milletvekilinin ağzından çıktı böyle bir söz?

Sayın Çınarer, siz ne söylediğinizin farkında mısınız Allah aşkına?.. İyi misiniz?

Üstelik daha ortada hazırlanmış bir Anayasa da yok. Yeni bir Anayasa hazırlanması süreci içerisinde bu konu kamuoyunda tartışılacak zaten. Hangi taslağı gördünüz de daha şimdiden tepki gösteriyorsunuz? Neye tepki gösteriyorsunuz? Hangi metne? Hangi maddeye? Ortada metin yok, taslak yok… Üstelik siz de biliyorsunuz ki, bir Anayasa öyle ‘ben yaptım oldu’ denilerek yürürlüğe girmiyor. 367 şartı yerine getirilemezse, halkoyuna sunulabilmesi için de 330 milletvekilinin imzası gerekiyor. Halkoyuna sunulursa da zaten Anayasa’nın değiştirilip değiştirilmeyeceğine halk karar vermiş olacak.

Türk Milleti yani…

Ben, MHP Yozgat İl Başkanı’ndan daha tutarlı bir basın bildirisi beklerdim doğrusu. Bu hâliyle, ortaokul öğrencilerinin kompozisyon yazıları gibi olmuş… Olmamış yani… Anlaşılan, hiçbir zaman da olmayacak…

(surur-ozturk@hotmail.com)

Hiç yorum yok: