9 Haziran 2011 Perşembe

1994 seçimleri öncesinde Yozgat…

“Geçmiş Zaman” notlarının bu günkü bölümünde, 24 Mart 1994 tarihli Milliyet gazetesinin 24’üncü sayfasında yayınlanmış bir haber yer alıyor. “Bozkurtlar Yozgat’ta bölündü” başlıklı haberin alt başlığı ise, “Yozgatlı seçmene göre ANAP, MHP ile çekişiyor. ANAP kılpayı önde. Bu iki partiyi RP izliyor” şeklinde.

Ayhan Aydemir imzalı haber, şöyle:

“Yozgat artık ‘bozkurtlar’ kenti değil. “O devir eskidendi” deniyor. Çünkü, Yozgatlı kendisine sahip çıkılmamaktan ve horlanmaktan bıkmış artık. Yıllarca destek verdiği, hatta hükümetlere kadar taşıdığı, partinin genel başkanını Meclis’e soktuğu MHP’ye vatandaş kırgın.

Kırgın çünkü vatandaş bu kez koalisyon hükümetine destek veren ve onun iki buçuğuncu ayağı olarak gördüğü MHP’nin bu gücünü kullanıp bölgeye çivi çaktıramadığından yakınıyor. Hele o gönül koydukları üniversite yok mu? Yozgatlıyı en çok yaralayan öğelerden biri.

Yozgat Üniversitesi ANAP hükümeti döneminde programa alınmış. Adı bile belliymiş “Bozok Üniversitesi”… Dönemin bakanları Lütfullah Kayalar ve Cemil Çiçek’in baskısıyla Meclis komisyonundan geçirilmiş, Demirel hükümeti döneminde de programdan çıkartılarak Kırıkkale’ye aktarılmış ve üniversite orada kurulmuş.

İş bununla da bitmemiş. Yozgat için hayati önem taşıyan Organize Sanayi Bölgesi de yine ANAP döneminde 7.4 milyon dolarlık Avrupa İskan Fonu’ndan sağlanan kredi ile programa alınmış. Ama yine bu hükümet döneminde kredi durdurularak 50 milyon lira gibi sembolik bir ödenek konmuş ve işler durmuş.

Yirmi yıl Yozgat’ta varlığını sürdüren MHP bu anlattığımız iki olay yüzünden bugün bölünerek çeşitli partilere dağılmış durumda. Seçim öncesi Yozgat bayram yeri gibi…

Şu andaki Belediye Başkanı Mehmet Erdemir MHP’li… Kendisi yine bu partinin adayı… Bölgede dürüstlüğü ile seviliyor. Başkan hakkında en ufak yolsuzluk usulsüzlük gibi şaibe yok. 8 adayın yarışacağı Yozgat’ta mevcut başkan Erdemir’in en büyük rakibi kendisinden kılpayı önde görünen ANAP adayı Dursun Özdöl…

MHP’nin yarıştığı ANAP Yozgat’ta hayli güçlenmiş. Bu güçlenme bölgede karizmatik bir özelliği olan Lütfullah Kayalar’dan kaynaklanıyor.

Kısacası Yozgat’ta ANAP-MHP çekişmesi var. Onları epey bir farkla RP izliyor.1991 genel seçimlerinde 9214 oy alarak birinci sırada yeralan Refah, o tarihte MÇP ve IDP ile ittifak halinde seçime girdiği için oyları yüksek görünüyor.”

(Yozgat Muhabir)

Hiç yorum yok: