29 Nisan 2011 Cuma

Yozgat, tarımsal alanlarının yarısını kullanıyor,
bu alanların da çok azını sulayabiliyor

Yozgat İl Tarım Müdürü Ünal Koçak, Yozgat’ta 1 milyon 341 bin hektarlık tarımsal alanın sadece 780 bin hektarlık alanını kullanabildiğini, bu alanın da çok az bir kısmının sulanabildiğini söyledi. Yozgat tarımında ürün çeşitliliği de olmadığını belirten Koçak, “Üretim deseninde sadece şeker pancarı, baklagil ve hububat görülmektedir” dedi.

İç Anadolu Bölgesi’ndeki illerin Tarım Müdürleri ile Tarla bitkileri ve Hayvancılık Araştırma Enstitülerinin temsilcileri, Yozgat’ın Sarıkaya İlçesi’ndeki Mehmetoğulları Otel’de toplantı yaparak, çayır, mera, yem bitkileri ve hayvancılığın sorunlarını masaya yatırdılar.

Toplantıya Yozgat, Ankara, Çorum, Çankırı, Kırşehir, Kırıkkale, Kayseri ve Sivas Tarım İl Müdürleri, Tarla Bitkileri ve Hayvancılık Araştırma Enstitülerinin temsilcileri ile üniversiteden temsilciler katıldı.

Yozgat İl Tarım Müdürü Ünal Koçak, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Yozgat’ta 1 milyon 341 bin hektarlık tarımsal alanın sadece 780 bin hektarlık alanını kullanabildiğini, bu alanın da çok az bir kısmının sulanabildiğini söyledi. Yozgat tarımında ürün çeşitliliği de olmadığını belirten Koçak, “Üretim deseninde sadece şeker pancarı, baklagil ve hububat görülmektedir” dedi.

Koçak, buna rağmen Yozgat’ın, Türkiye’deki toplam hububat yüzde 5’ini, şeker pancarının yüzde 9’unu, baklagil ve mercimeğin yüzde 18’ini, nohut’un yüzde 9’unu karşılayan bir il olarak önem arz ettiğini belirtti.

Yapılan konuşmaların ardından, bölgede hayvancılık, meralar ve yem bitkileri yetiştiriciliği hakkında araştırma enstitülerinin ve üniversitelerin uzun yıllar yaptığı çalışmaların sonuçları katılımcılara aktarıldı. Toplantıda, çözüm önerileri de dile getirildi.

Toplantıyı Yozgat Vali Yardımcısı Nurullah Aktaş, Sarıkaya Kaymakamı Yaşar Dönmez, Belediye Başkanı Ali Osman Erbir, Ziraat Odası Başkanı Şevki Güngör ve Süt Üreticileri Birliği Başkanı Bünyamin Çamlıdağ da takip etti.

(Kaynak: haberx.com)

Hiç yorum yok: