12 Nisan 2011 Salı

AK Parti, “Yozgat’ta da katliamlar yaşandı” diyen Dengir Mir Mehmet Fırat’ı aday göstermedi

2010’da yılbaşı gecesi Abant Palace Otel’de muhabirlerin soruları üzerine ‘demokratik açılım’ ve ‘Alevi açılımı’nı değerlendirirken, geçmişte Yozgat’ta da ‘katliamlar’ yaşandığını ileri süren AK Parti Adana Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat, liste dışı kaldı.

Dengir Mir Mehmet Fırat, ‘demokratik açılım’ın sadece Kürt vatandaşları ilgilendirmediğini, bunun 72 milyon insanı ilgilendirdiğini ifade ederek, şunları söylemişti:

“Kaldı ki, bunun yanında Alevi vatandaşlarımız konusunda da aynı sıkıntıları yaşadık. Bunlar çok uzun bir süre önce olmadı. Maraş’ta, Sivas’ta, Yozgat’ta katliamlar yaşandı. Belki yüzlerce yıl komşu olan insanlar birbirlerini katleder duruma geldi. Bunu yok farz edebilmemiz mümkün değil. Bunun yanında vatandaşımız olan ve azınlık olarak nitelendirilen insanlarımızın problemleri var. Dolayısıyla bunu bir gruba yönelik bir açılım veya bir özgürlük meselesi olarak algılamanın tamamen yanlış olduğu kanısındayım.”

Yozgat halkından özür dilemişti

AK Parti Adana Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat, dönemin AK Parti İl Başkanı Yusuf Başer’in uyarısı üzerine Yozgat kamuoyundan özür dilemişti.

Fırat, Yozgat’ta yayın yapan mahallî gazetelere gönderdiği yazılı açıklamada, Yozgat kelimesini bir ‘dil sürçmesi’ sebebiyle ‘sehven’ telâffuz ettiğini belirterek, “Bu söylemin bir kastı içermediği, sadece bir hata sonucu oluştuğunu belirtirken, tüm Yozgatlı vatandaşlarımdan içten özür diliyorum” demişti.

(Yozgat Muhabir)

Hiç yorum yok: