10 Ocak 2011 Pazartesi

Yozgat’taki gizli Hıristiyanlar

Sürur Öztürk

“Chronicle” dergisinin 2009 yılında yayınlanmış olan 14. sayısındaki “Gizli Hristiyanlar Trabzon’dan Yozgat-Akdağmadeni’ne Kadar Yayılmıştı / Kromnililerin Mahrem Macerası” başlıklı araştırma yazısını okuyunca, konu hayli ilgimi çekti.

Merak edip derginin eski sayılarını karıştırınca, Arkın Tepeli imzasını taşıyan “Hayali Cemaatin Garip Patriği” başlıklı bir başka yazıyla karşılaştım.

Kendilerini Müslüman gibi gösteren ‘gizli Hıristiyanlar’ kadar, Türk olduklarını iddia eden ancak tarihî kayıtlara göre Ermeni-Rum kökenli oldukları anlaşılan Erenerol ailesinin Yozgat’la irtibatları sizin de ilginizi çekebilir.

Müstakil Türk Ortodoks Patrikhanesi’nin, adını sonradan Zeki Erenerol olarak değiştirmiş olan Papa Eftim tarafından kurulduğunu, Papa Eftim’in de 1884 Yozgat-Akdağmadeni doğumlu olduğunu öğrenmek, bu ilgiyi kaçınılmaz hâle getiriyor.

Geçmişte MHP’den milletvekili adayı olmuş, Ergenekon Soruşturması’nın eski tutuklu sanıklarından, Türk Ortodoks Kilisesi’nin Basın Sözcüsü Sevgi Erenerol’un da bu ailenin mensubu olması, konuyu daha da ilginç hâle getiriyor.

Bir sonraki yazıda, bu araştırma dosyalarında ilginç bulduğum bazı hususlara dair notlar aktaracağım. Yozgat tarihi, gerçekten de ilginç ayrıntılarla dolu…

(sururozturk@gmail.com)

Hiç yorum yok: