2 Ocak 2011 Pazar

Kitap yazsam, takvim kadar ilgi görmezdi

Yozgat’ın yetiştirdiği folklor araştırmacısı yazar Ertuğrul Kapusuzoğlu, Yozgat Belediyesi tarafından tarihî Hayri İnal Konağı’nda düzenlenen sohbet programında, Yozgat kültürü ve bu alanda yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Yozgat’ı Yozgatlılar dışında kimsenin yazamayacağını, anlatamayacağını kaydeden Kapusuzoğlu, zamanında Abbas Sayar’ın Yozgat’ı yazdığını vurgulayarak, “Büyük üstat keşke Yozgat’ı biraz daha fazla yazsaydı. Abbas Sayar’ın sakalı varmış, bize ne? Arada bir alkol alırmış, bize ne? Bizi ilgilendiren, Yozgat'ı anlatması. Keşke Yozgat’ı biraz daha anlatsaydı. Abbas Sayar’ın bizim üzerimizde emeği çok fazla, onu minnetle ve rahmetle anıyorum” diye konuştu.

Yozgat’ın mani, şiir gibi halk edebiyatı ürünlerini ‘Yozgat Kültür Takvimleri’ adıyla yayınlanan takvimlere kaydettiğini hatırlatan Kapusuzoğlu, “Çünkü ‘Ben Yozgat kültürüne katkı sağlayacak bir kitap bastırayım’ deseydim, Belediye Başkanı bu işe yanaşmayacaktı, basılan kitabı da çok az kişi okuyacaktı” dedi.

Konak Sohbetleri

Yozgat Belediyesi tarafından her ay tarihi Hayri İnal Konağı'nda düzenlenen sohbet programlarının bu ayki konuğu, eğitimci, şair, senarist Ertuğrul Kapusuzoğlu oldu.
Vali Necati Şentürk, Belediye Başkanı Yusuf Başer, mahalle muhtarları ve vatandaşların katıldığı sohbet programında Kapusuzoğlu, Yozgat kültürünün Türkiye'de çok gelişmiş bir kültür olduğunu söyledi.

Kitap yazsam, takvim kadar ilgi görmezdi

Kapusuzoğlu, Yozgat'ta derlediği mani, şiir ve fıkraları belediyenin de desteği ile Yozgat Kültür Takvimleri adı altında yapraklı takvim yaptırarak yayınladığını ve bunun herkesin ilgisini çektiğini belirtti.

Kültür takvimleri ile hem Yozgat halkını, hem zamanın belediye başkanını ‘kandırmış’ olduğunu belirten Kapusuzoğlu, “Çünkü ben Yozgat kültürüne katkı sağlayacak bir kitap bastırayım deseydim belediye başkanı bu işe yanaşmayacaktı, basılan kitabı da çok az kişi okuyacaktı. Ama bir kültür takvimi olunca hem belediye başkanı bastırmaya razı oldu, hem Yozgatlı vatandaşlarımız bu kültür takvimi yapraklarının arkasında yazan Yozgat ile ilgili mani, şiir ve fıkraları okumuş oldular. O dönemde bir araştırma yaptım ve Türkiye'de ilk defa ben yaptırtmışım kültür takvimini” diye konuştu.
Abbas Sayar’ın üzerimizde emeği çok fazla

Yozgat'ı Yozgatlılar dışında kimsenin yazamayacağını, anlatamayacağını kaydeden Kapusuzoğlu, zamanında Abbas Sayar'ın Yozgat'ı yazdığını vurgulayarak, “Büyük üstat keşke Yozgat'ı biraz daha fazla yazsaydı. Abbas Sayar'ın sakalı varmış bize ne? Arada bir alkol alırmış bize ne? Bizi ilgilendiren Yozgat'ı anlatması. Keşke Yozgat'ı biraz daha anlatsaydı. Abbas Sayar'ın bizim üzerimizde emeği çok fazla, onu minnetle ve rahmetle anıyorum” dedi.

Yozgat Manileri kitabı yolda

Yozgat'ta 3 bin 500 mani derlediğini anlatan Ertuğrul Kapusuzoğlu, önümüzdeki günlerde Yozgat Manileri kitabını yayınlayacağını, bunun için de Vali Necati Şentürk ve Belediye Başkanı Yusuf Başer'den destek isteyeceği ifade etti. Kapusuzoğlu, konuşmasını Yozgat'tan derlediği fıkra ve şiirlerle tamamladı.

Hiç yorum yok: