6 Ocak 2011 Perşembe

İlber Hoca, Harem Dairesi’ni kiralamak isteyen Amerikalı münasebetsizlere hadlerini bildirdi

Prof. Dr. İlber Ortaylı, Topkapı Müzesi'nin haremini otel gibi kiralamak isteyen bir grup yabancıya ‘Eğitimsiz adamlarsınız’ diyerek tepki gösterdi.
Sadece Amerikalıların değil başka yabancıların da bu talepte bulunduğunu belirten Ortaylı, "Kim bunları bu işe yönlendiriyor?” diye sordu.


Münasebetsiz teklif

Bir grup yabancı, Topkapı Sarayı’ndaki Harem Dairesi’ni otel gibi kiralamak istedi. Üstelik bu talep, resmî bir şekilde Topkapı Müzesi Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı’ya da iletildi.

Aralarında Amerikalıların bulunduğu grup, Harem’de parasını ödeyerek kalmak istediklerini iletince Ortaylı sert tepki göstererek talep sahiplerine “Eğitimsiz adamlarsınız” dedi. Harem Dairesi’nin kiralanması talebi konusunda Sabah gazetesinin sorusunu cevaplayan Prof. İlber Ortaylı, şöyle konuştu:

“Ben de kendilerine çok terbiyesiz davrandım. ‘Eğitimsiz adamlarsınız’ dedim. Olmadık insanlar olmadık işler yapar. Harem, hiç kimsenin ulaşamayacağı, özel bir yer. Bu müzenin en can alıcı alanı için böyle bir talep söz konusu bile olmamalı.”

Bu adamları kim yönlendiriyor?

Topkapı Sarayı Müzesi’nde kiralama yapılamayacağını, bunun hiçbir biçimde müze statüsündeki bir yerde olamayacağını anlatan Ortaylı, “Bu adamlar, nasıl oluyor da bu taleple buraya geliyor? Kremlin Müzesi’nde, Louvre Müzesi’nde konaklama olur mu?” dedi.

Böyle bir durumun kabul edilebilir olmadığını anlatan Ortaylı, “Asıl önemli olan bu adamların arkasında kimlerin olduğu. Sadece Amerikalılar değil başka yabancılar da bu talepte bulunuyor. Peki, kim bunları bu işe yönlendiriyor?” diye sordu.

Hiç yorum yok: