23 Ocak 2011 Pazar

Havza Belediye Başkanı Murat İkiz:
Bizim yaptığımız tirit Yozgat’takinden farklı

Samsun’un Havza, Ladik, Kavak, Asarcık ve Vezirköprü ilçeleri, “tirit” yemeğini tescil ettirmek için Türk Patent Enstitüsü’ne başvuruda bulundu.

Havza Belediye Başkanı Murat İkiz, tirit’in boğazından asılan ve çevrilerek pişirilen kazdan damlayan yağlarla yapıldığını belirterek, “Kars’ta, Sivas’ta Yozgat gibi iç bölgelerde yapılan tirit yemeğinde kaz, su veya fırında pişirilir” dedi.

Tiridine tiridine tiridine bandım…

Samsun'da özellikle kış aylarından pişirilen kaz asma, diğer adıyla tirit yemeğinin patentinin alınması için 5 ilçe belediyesi Türk Patent Enstitüsü'ne başvuruda bulundu.

Yöreye özgü bir yemek olan ve kazın ocak karşısında asılarak ağır ağır pişirilmesiyle yapılan kaz asma, bilinen adıyla tirit’in patentini almak için Havza, Ladik, Kavak, Asarcık ve Vezirköprü ilçe belediyeleri harekete geçti.

Türk Patent Enstitüsü’ne başvuruda bulunan belediyeler, tiridin patentini alarak bu yönde yöresel bir yemeğe sahip çıkmak ve tanıtımını yapmak istiyorlar.

Sadece Samsun’da kazlar asılarak pişiriliyor

Havza Belediye Başkanı Murat İkiz, tirit yemeğinin Türkiye’nin her yerinde yapıldığını ancak yemeği Samsun’a özgü kılan unsurun ise yolunmuş kazların boyunlarından asılarak ateş karşısında ağır ağır pişirilmesi olduğunu anlattı.

Köylerde Aralık, Ocak ve Şubat aylarında tirit geceleri düzenlendiğini kaydeden İkiz, bu geleneği 6 yıldır tanıtmak için Ankara ve İstanbul’da da “Tirit Geceleri” düzenlediklerini vurguladı.

Bu yıl ilk kez Avrupa’da da “Tirit Gecesi” düzenlemeyi planladıklarını belirten İkiz, şöyle konuştu:

“Bölgemizde tiridin özelliği, kazlar boğazından asılır. Döndürülerek pişirilir ve pişerken akan yağı bir tepside toplanır. Biz yağından yapılan yufka ve pilava tirit yemeği diyoruz. Bu tiridin patentini almak için Türk Patent Enstitüsü’ne 5 ilçe belediyesi olarak başvuruda bulunduk. Şu anda çalışmalarımız sürüyor. Türkiye’de sadece Samsun’da bu şekilde yapıldığı için patentini inşallah bize verecekler. Diğer bölgelerde yapılan yani Kars’ta, Sivas’ta Yozgat gibi iç bölgelerde yapılan tirit yemeğinde kaz, su veya fırında pişirilir.”

Turizmde farklı bir damak tadı

Samsun Valisi Hüseyin Aksoy ise, Samsun’un iç kesimlerinde tiridin geleneksel bir yemek olduğunu belirterek, “Bölgemizde turizmde farklı bir damak tadı olarak öne sürebileceğimiz yemeklerden biridir tirit. Bölgemizde bazı ilçelerimiz patentini almak için başvuruda da bulunmuştur. Umuyorum patenti alındığında sadece Türkiye’ye değil tüm dünyaya sunulan bir boyutu ortaya çıkar” dedi.

Kaz Asma (Tirit) yemeği

Pek çok bölgede bilinen ve zaman zaman tavuk ve ördek etinden yapılan tirit, Samsun yöresinde sadece kaz etinden yapılıyor. Bölgede, kaz asma olarak adlandırılan tirit şu şekilde yapılıyor:

Yolunan kaz, ayak ve boynundan iple bağlanarak ateşin önüne asılıyor. Döndürülerek nar gibi kızartılan kazdan akan yağ ise, altına konulan tepside toplanıyor. Kaz piştikten sonra bir tarafta etleri didiliyor. Öte yandan kazın akan yağından bulgur pilavı yapılıyor. Kaz etleri bu pilavın üzerine konuluyor. Kazın yağı ile ıslatılan yufkalar ile tirit servis ediliyor.

Hiç yorum yok: