23 Ocak 2011 Pazar

Alphan Manas’tan Antalya Ayazağı’daki Yozgatlılara ‘haksız zenginleşme’ suçlaması

Brightwell Holdings Yönetim Kurulu Başkanı Alphan Manas, zamanında Yozgat’tan gelip Antalya Ayazağı’daki askeri bölgeye gecekondu yapan Yozgatlıları “haksız zenginleşme”ye örnek olarak gösterdi.
İmar değişikliğiyle değer kazanan arazilerden devletin “değer vergisi” alması gerektiğini ileri süren Manas, bu konuda hazırladığı kanun teklifini TBMM’ye gönderdiğini söyledi.

Otoyollardaki Otomatik Geçiş Sistemi (OGS), İDDAA ve Deniz Taksi’nin mucidi, gelecek bilimcisi Brightwell Holdings Yönetim Kurulu Başkanı Alphan Manas, devletin değeri artan arazilerden vergi alması gerektiğini söyledi. Havalimanı ve demiryolları gibi bazı önemli yerlerin çevresindeki arazilerin imar değişikliğiyle büyük değer kazandığına dikkat çeken Manas, “Bir havalimanı yapılırken çevresindeki araziler inanılmaz değerleniyor. Devlet, bu değeri artan arazilerden ‘değer vergisi’ adı altında vergi almalı. Mesela arazi 9 katına çıkıyorsa, arazi sahibi bunun 3-4’ünü devlete vergi olarak vermeli. Böylece oraya yapılacak havalimanı bedavaya getirilmiş olur” dedi.

Antalya Girişimci İşadamları Derneği AGİD’in “Tecrübe Paylaşım Toplantısı”nda konuşan Manas, bununla ilgili kanun teklifi hazırlayarak TBMM’ye gönderdiğini belirterek, şunları söyledi:

“Zamanında Yozgat’tan gelen aileler, Ayazağı’daki askerî alana gecekondu yaparak yerleşmişler. Devlet bunlara tapu vermiş. Sonra para istemiş. Bunlar da bir kooperatif kurarak ünlü bir inşaat firmasına gitmişler. Şimdi orada binalar yükselecek. İmar değişikliğiyle bazı arazilerin değeri katlanıyor. Bunun sonucunda da bir takım haksız zenginler ortaya çıkıyor." (CİHAN)

Hiç yorum yok: