30 Ocak 2011 Pazar

12 Eylül öncesi Yozgat

Sürur Öztürk

Milliyet gazetesinin geçmiş yıllardaki eski sayılarına göz attığımda, kültür, ekonomi, asayiş ya da siyaset konularında Yozgat’a dair ilginç haberlerle karşılaşıyorum.

Bunlardan birisi de, 23 Nisan 1979 tarihinde yayınlanmış olan “Yozgat’ta ÜGD Başkanı ve 7 kişi tutuklandı” başlıklı haber.

Dönemin Yozgat Valisi Vahit Rüştü Heper, Cumhuriyet Savcısı Cevat Bilgin, MHP İl Başkanı Ruhi Bacanlı, CHP İl Başkanı da Ümit Özkan. Siyasî çatışmalar sebebiyle gözaltına alınan 30 kişiden 8’i tutuklanıyor. CHP, MHP ve AP Milletvekilleri, Vali Heper’in makamında toplanıyorlar. CHP Yozgat Milletvekili Veli Zeren ile CHP Yozgat İl Başkanı Ümit Özkan, hazırlanan bildiriyi imzalamayarak toplantıyı terk ediyorlar.

Milliyet’in 23 Nisan 1979 tarihli haberi şöyle:

“Yozgat’ta önceki gün meydana gelen olaylarla ilgili olarak aralarında Ülkücü Gençlik Derneği (ÜGD) Yozgat Şube Başkanı Abdülkadir Baran’ın da bulunduğu 8 kişi tutuklanmıştır.

Yozgat Cumhuriyet Savcısı Cevat Bilgin, 30 kişinin daha arandığını söylemiştir.

Yozgat Lisesi’nde başlayan ve daha sonra kent içine yayılan ve 28 işyerinin tahrip edilmesi olayından sonra gözaltına alınan 30 kişiden ÜGD Yozgat Şube Başkanı Abdülkadir Baran, sağ görüşlü Kadir Arslan Selahattin Hökelekli, Halit Pakdemir, Osman Usta; sol görüşlü Ahmet Turan, Cemal Ünal ve Yusuf Akgül, mahkemece tutuklanmışlardır.

Savcı Cevat Bilgin, olaylara adı karışan 30 kişinin halen arandığını, yakalanan kişilerin mahkemeye sevk edildiğini bildirerek, tahrip edilen işyeri ile ilgili hasar çalışmalarının da sürdürüldüğünü bildirmiştir.

Öte yandan olaylar hakkında ilgililerden bilgi alan, değerlendirmesini yapmak üzere önceki gün Yozgat’a gelen CHP Yozgat Milletvekilleri Veli Zeren, Mevlüt Güngör Erdinç, Senatör Veli Uyan, AP Yozgat Milletvekili Ömer Lütfi Erzurumoğlu, Turgut Nizamoğlu ve MHP Yozgat Milletvekili Ali Fuat Eyüpoğlu ile siyasi parti il başkanları, Yozgat Valisi Vahit Rüştü Heper’in makamında bir toplantı düzenlemişlerdir. Toplantıda hazırlanan bildiriyi CHP Yozgat Milletvekili Veli Zeren ile CHP Yozgat İl Başkanı Ümit Özkan’ın imzalamadığı ve parlamenter Zeren’in “Ben olayın tertipçileri ile olayın kınadığı bildiriye imza atmam” diyerek toplantıyı terk ettiği bildirilmiştir.

Bu arada, MHP Yozgat İl Başkanı Ruhi Bacanlı, olayların bir sağ-sol çatışması olmadığını ileri sürerek, “Bu çatışma halk ile solcular arasındaki bir çatışmadır. Olayların bu kadar büyümesine ise emniyetin taraflı tutumu neden oldu” demiştir.

CHP Yozgat İl Başkanı Avukat Ümit Özkan ise, olayların bölücülüğe yönelik olduğunu ileri sürmüştür.

TÖB-DER: Yozgat’ta vahim olaylar çıkabilir

Öte Yandan TÖB-DER Genel Başkanı Gültekin Gazioğlu, dün bir açıklama yaparak, Yozgat’ta Kahramanmaraş benzeri olaylar çıkabileceğini belirterek önlem alınmasını istemiştir.

Yozgat’ta son meydana gelen olayları “faşist”lerin çıkardığını öne süren Gazioğlu, Tokat, Amasya ve Yozgat illerinde olay çıkartmak için kışkırtmalar olduğunu belirtmiş, Yozgat’taki durumla ilgili olarak şunları söylemiştir:

“Faşistlerin başını çektiği saldırı, şimdilik durmuştur. Ancak, aldığımız bilgilere göre, bu durgunluk her zaman geniş boyutlu olaylara dönüşebilir. Bu bakımdan gerekli önlemler ivedilikle alınmalı, dinsel ve etnik bakımdan K. Maraş’a çok benzeyen bu ilimizde üzücü olayların gelişmesine meydan verilmemelidir. Zaten faşistlerin K. Maraş ve Yozgat gibi din ve mezhep çatışmalarının yıllardır sürdürüldüğü ve körüklendiği illeri saldırıları için seçmeleri rastlantı değildir. Halkı birbirine kırdırtmak için propaganda ve tahriklerin etkili olduğu yerlerdir bu illerimiz.”

Milliyet’in 23 Nisan 1979 tarihli haberi böyle.

Dönemin Yozgat Valisi Vahit Rüştü Heper’in biyografisini inceledim, bu olayların olduğu yıl merkeze alınmış. Acaba bu ya da buna benzer olaylar sebebiyle mi merkeze alınmıştı?

10 Ekim 1996’da emekliye ayrılan Vali Heper, 21 Nisan 2009’da vefat etmiş. Yani, daha 2 yıl öncesine kadar hayattaymış. Keşke, vefatından önce Yozgat’ta görev yaptığı o günlere dair hatıralarını öğrenme imkânımız olsaydı.

(sururozturk@gmail.com)

Hiç yorum yok: