31 Ağustos 2010 Salı

Yozgat’ın havaalanı yok ama uçağı var

Türk Hava Yolları’nın (THY) ‘Yozgat’ ismini taşıyan bir uçağı var. Airbus A 320 tipi ‘Yozgat’ uçağı, 2 gün önce bir yolcunun uçuş esnasında rahatsızlanarak hayatını kaybetmesi sebebiyle Trabzon Havaalanı’na acil iniş yapınca gündeme geldi.

Havaalanı olmayan ama THY’de bir uçağa adını veren Yozgat’ta, Havaalanı konusunun da ilginç bir hikâyesi var.

Bakan Çiçek, Tol Çarşı’yı yeniden imar eder mi?

(Devlet Bakanı Çiçek-Eski Yozgat Belediye Başkanı Çiçek...)

Sürur Öztürk

“Sayın Bakanım, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakkı Acun, geçen yıl yaptığı bir değerlendirmede, Tol Çarşı’nın bir proje ile yeniden eski hâline getirilip, şehrin dokusunun korunmasının mümkün olabileceğini söylemişti. Böyle bir proje hazırlanırsa, sizin desteklemeniz söz konusu olabilir mi?..”

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakkı Acun, 2009 yılında Yozgat’taki tarihî Çapanoğlu Büyük Camisi’nin Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onarılması çalışmaları esnasında, Tol Çarşı hakkında da bir değerlendirmede bulunmuştu.

Geçmişte bazı Belediye Başkanlarının ‘İmar faaliyeti yapacağız’ diye Tol Çarşı’nın yok olmasına sebep olduklarını ileri süren Prof. Acun, “Türkiye’de herkes böyle çarşıları ‘kapalı çarşı’, ‘bedesten’ yapmak istiyor, biz ise taştan sağlam yapılanı sökmüşüz” demişti. Prof. Acun, Tol Çarşı’nın daha sonra yapılacak bir proje ile yeniden eski hâline getirilip, şehrin dokusunun korunmasının mümkün olabileceğini belirtmişti.

Eğer yanlış bilmiyorsam, Prof. Acun’un isim vermeden eleştirdiği kişi, eski Yozgat Belediye Başkanlarından Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’ti…

Teşvik, mandaya rağbeti artırdı

Türkiye'de son yıllarda varlığının giderek azalması üzerine Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından 2008 yılından itibaren teşvik uygulanmasının devreye sokulması besicileri Manda yetiştiriciliğine yöneltti.

Yozgat'ın Buzacıoğlu Köyü Muhtarı Gürsel Dalgıç, köydeki manda sayısının 20’den 80’e çıktığını söyledi.

Çetinsaya’dan Kayseri’ye 5 yıldızlı kan merkezi

“Avrupa Konutları” markasıyla adından söz ettiren işadamı Süleyman Çetinsaya, Kayseri’ye 5 yıldızlı kan merkezi kurdu.

3 bin 200 metrekare kapalı alan üzerine yapılan ve 60 çalışanı bulunan merkez, Yozgat, Sivas, Kırşehir, Nevşehir, Niğde ve Aksaray illerine de hizmet sunacak. (Kaynak: zaman.com.tr)

30 Ağustos 2010 Pazartesi

İnan Soyer’in yazısı OGM’nin sitesinde

Yozgat Haber gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İnan Soyer’in 6 Ağustos 2010 tarihli “Çamlık Yozgat için ne büyük şans-3” başlıklı yazısı, Orman Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinde de yayınlandı.

AK Parti’nin Boğazlıyan rezaleti

“Ezan okunurken Bakan Yıldız da aramıza katıldı. Masalarda bir şey olmadığını görünce ilgililere “Arkadaş bu ne rezalet !? İnsanlara iftarlarını açmak için bir şey veremediniz mi?” diye sordu.”

Yozgat’ın Boğazlıyan İlçesi’ne bağlı Devecipınar Beldesi doğumlu olan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, AK Parti Kayseri Milletvekili Taner Yıldız’ı iftar programına davet eden; ancak organizasyondaki başarısızlığı sebebiyle hem vatandaşların hem de Bakan Yıldız’ın tepki gösterdiği AK Parti Boğazlıyan İlçe Teşkilatı’na bir eleştiri de gazeteci Bekir Çaylak’tan geldi.

Bakan Yıldız’ın davetli olduğu iftar programına katılan Yeni Ufuk gazetesi Sahibi Bekir Çaylak, “AK Parti, Boğazlıyanlılara özür borçlu” başlıklı yazısında, izlenimlerini şöyle anlattı:

29 Ağustos 2010 Pazar

Doğduğu gün ölen cep telefonu imparatoru Yozgatlı “Çılgın John” Mustafa İlhan’ın hikâyesi

Sürur Öztürk

Daha önce duymamıştım, yeni öğrendim. Öğrendiğimde de epeyce geç kaldığımı anladım.

Mustafa İlhan, Avustralya’nın en büyük mobil şirketi “Crazy John’s”un yani “Çılgın Conlar”ın sahibiymiş. BRW adlı derginin her yıl düzenlediği “40 yaş altı zenginler” listesinde üç kez ‘en zengin’ unvanını almış. 300 milyon dolarlık servetiyle 700 kişiye istihdam sağlayan “Çılgın John”, Avustralya’daki Türklerin gururu olmuş...

1965 Yozgat doğumluymuş. İstanbul Yozgatlı Dernekler Federasyonu’nun “Dünya Yozgatlılar Günü” olarak kutladığı 23 Haziran’da doğmuş. “Öğrendiğimde epeyce geç kaldığımı anladım” diye yazmamın sebebi, Çılgın John Mustafa İlhan’ın, 2007’de kalp krizi sonucu vefat etmiş olması… Üstelik doğduğu gün olan 23 Haziran’da…

Örenkaleliler, geleneksel iftar yemeğinde buluştu

Yozgat’ın Akdağmadeni İlçesi’ne bağlı Örenkale Köyü’nün sosyal, kültürel ve ekonomik bakımdan gelişmesine katkı sağlamak amacıyla kurulan “Örenkale Köyü Yardımlaşma ve Kültür Derneği”nin geleneksel hâle getirdiği ve bu yıl üçüncüsü düzenlenen iftar yemeğinde 160 Örenkaleli bir araya geldi.

Dernekten yapılan açıklamada, 28 Ağustos 2010 Cumartesi akşamı verilen iftar yemeğine, Yozgatlı Dernekler Federasyonu’ndan üst düzey yöneticiler, Akdağlılar Derneği Başkanı Veli Köprü, Çardak Köyü ile Bazlambaç Beldesi Dernek Başkanı ve Millî eğitimde üst düzey bürokratların da yer aldığı 160 Örenkaleli katıldı.

Özışık’ı tebrik etmek boynumuzun borcu oldu

Yorum – Sürur Öztürk

Yayınlarında eleştiriye yer verenler, gerektiğinde takdir etmesini, teşekkür etmesini de bilmeli… Sizi tebrik ediyoruz Sayın Başkan… Ve tabii teşekkür ediyoruz; hem genelde Yozgat halkı adına, hem özelde “fuara ücretsiz servis” teklifinde bulunan katılımcı adına, hem de eleştirileri yayınlayan Yozgat Muhabir adına…

Bu arada, geride bıraktığımız Sürmeli Festivali’nden birkaç ay önce, 5 Nisan 2010 tarihinde yayınladığım “Yozgat Belediyesi’ne bir teklifim var” başlıklı yazımın, bu vesileyle, o günlerde okumadığını tahmin ettiğim Belediye Başkanı Sayın Yusuf Başer tarafından okunmasını istirham ediyorum…

Okuyucu eleştirilerine açıklama

Sürur Öztürk / Yozgat Muhabir

Bu gün, 2 haberimize isimsiz olarak gönderilen ancak yayınlamadığımız 2 okuyucu yorumu hakkında açıklama yapacağız.

28 Ağustos 2010 Cumartesi

Alıçlı Köyü’ndeki evinde ölü olarak bulunan kadını, 15 yaşındaki oğlu nacakla başına vurarak öldürmüş

Çekerek İlçesi’ne bağlı Alıçlı Köyü’ndeki evinde ölü olarak bulunan Yeter Ç. İsimli kadının 15 yaşındaki oğlu Yasin Ç., savcılıktaki ifadesinde annesini başına nacakla vurarak öldürdükten sonra balkondan aşağı attığını itiraf etti.

Yasin Ç., Cumhuriyet Savcılığı’ndaki sorgusunun ardından çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanarak Yozgat E Tipi Cezaevi’ne gönderildi.

Bakan Yıldız: Seçim başka referandum başka

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, doğum yeri olan Boğazlıyan’da yaptığı konuşmada, 12 Eylül’de yapılacak olan halk oylamasının Milletvekili Genel Seçimi olmadığını vurgulayarak, ‘Referandumda EVET oyu verin, 2011’deki seçimde oyunuzu istediğiniz partiye verebilirsiniz’ dedi.

Yozgat’ın Boğazlıyan İlçesi’ne bağlı Devecipınar Beldesi doğumlu Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, AK Parti Boğazlıyan İlçe Teşkilatı’nın iftar programına katıldı.

Bakan Yıldız, gelmeden önce Kayseri Yozgatlılar Kültür ve Dayanışma Derneği’ni de ziyaret etti

Yozgat’ın Boğazlıyan İlçesi’ne bağlı Devecipınar Beldesi doğumlu AK Parti Kayseri Milletvekili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Yozgat’a gelmeden önce, Kayseri’de faaliyet gösteren Yozgatlılar Kültür ve Dayanışma Derneği’ni ziyaret etti.

12 Eylül’de yapılacak olan halk oylamasını değerlendiren Bakan Yıldız, “Türkiye’nin istikbalinin net bir ‘EVET’ten geçtiği kanaatindeyim” dedi.

Yozgat Hakimiyet, reklam atağında

Medya Grup Başkanlığını Yimpaş Yozgatspor Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Yılmaz’ın üstlendiği “Yozgat Hakimiyet” gazetesi, Google reklamlarının ardından, İstanbul Yozgat Kültür ve Dayanışma Derneği’nin internet sitesine de reklam verdi.

Derneğin logosunun üzerinde yayınlanan animasyon reklamda, gazetenin logosunun sağ tarafında “Gazete dönemi başladı / Yozgat ve ilçelerinden günlük haberler” ifadesi yer alıyor.

Yozgat Hakimiyet, geçen Mayıs ayında yayın hayatına başlamıştı.

(Yozgat Muhabir)

Çekerek Alıçlı Köyü’nde cinayet şüphesi

(Fotoğraf: İmdat Şimşek / fotoalbumu.com)

Ankara’da ikamet eden bir kadın, hububat hasadı için geldiği Yozgat’ın Çekerek İlçesi’ne bağlı Alıçlı Köyü’ndeki evinde ölü olarak bulundu. Kadının öldürülmüş olabileceği belirtiliyor.

Ankara’da ikamet eden Yeter Çelik isimli 44 yaşındaki kadın, tarlasının hasadını yapmak üzere yaklaşık 2 ay önce 3 çocuğu ile birlikte Çekerek İlçesi’ne bağlı Alıçlı Köyü’ne geldi. Yeter Çelik, yaklaşık 40 gün önce hasadı tamamlayıp, ürünü sattıktan sonra sabah erken saatlerde Ankara’ya döneceğini bildirip, yakınlarıyla vedalaştı. Ancak kadın ve çocukları, ertesi gün sabahtan itibaren köyde görülmedi.

Dün öğleden sonra Ankara’dan köye gelen bir telefon üzerine, kadın köydeki evinde ölü olarak bulundu.

Yozgat TSO’da “Kapatıyoruz” toplantısı

Şehir dışından gelen ucuz ev eşyaları yok satınca, Yozgat TSO, mobilyacı esnafı toplantıya çağırdı. Toplantıda, defolu ürünlerin sağlam ürün gibi satılarak vatandaşların kandırıldığı iddia edilirken, bu şekildeki günübirlik satışların haksız rekabete sebep olduğu vurgulandı. Mobilyacı esnafı, günübirlik satışların Vergi Dairesi tarafından kontrol edilmesini istedi.

“Kapatıyoruz” sloganıyla çeşitli illerde ellerindeki mobilya ürünlerini ve ev eşyalarını üçte bir fiyatına satışa sunan mağazanın malları Yozgat’ta büyük bir izdiham içinde kapış kapış satılınca, bu durumun Yozgat’taki mobilya esnafı üzerindeki etkilerini ve alınabilecek tedbirleri müzakere etmek üzere, Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) dün bir toplantı düzenledi.
* Yozgat Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekibi, cadde ve sokaklardaki dilencileri, yol paralarını ödeyerek geldikleri illere geri gönderdi.

* Sarıkaya Belediyesi, toplu iş sözleşmesinde kayda geçirilen madde gereği, personeline gıda yardımında bulundu.

* Yozgat Belediyesi, Ramazan ayı dolayısıyla vatandaşların büyük ilgi gösterdiği Cumhuriyet Park’ında temizlik çalışması yapıp çimleri suladı.

* Kene ısırmasından kaynaklanan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının görülme oranının Ağustos ayı itibariyle düştüğü, kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte vaka sayısının daha da düşeceği belirtildi.

* SHÇEK’e bağlı Yozgat Yetiştirme Yurdu’nda kalan çocukların aile ortamında büyümelerini sağlamak amacıyla yapılan Sevgi Evleri, açılışa hazırlanıyor.

27 Ağustos 2010 Cuma

Yolsuzluk davasında 3 tahliye daha

Yozgat Bozok Üniversitesi'nin inşaat işlerinde ve bazı fakültelerin hizmet alımlarında rüşvet, yolsuzluk ve ihaleye fesat karıştırma suçlarını işledikleri iddiasıyla Yozgat Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın 2. duruşmasında Yozgatlı 3 işadamı daha kefaletle tahliye edildi.

Tahliye edilen ve tutuksuz yargılanacak olan 3 sanık için yurt dışına çıkış yasağı kondu. Mahkemenin birinci duruşmasında da 9 sanık tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.

Validen baraj suları altında kalacak köye ziyaret

Yozgat Valisi Necati Şentürk, bir kısmı inşaatı devam eden Sürayyabey Barajı havzası içerisinde kalacak olan Çekerek İlçesi’ne bağlı Kurtağılı Köyü’nü ziyaret ederek, incelemelerde bulundu.

İlçe Kaymakamı Osman Dölek, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Vekili Fazlı Açıkgöz, Bayındırlık ve İskân Müdürü İbrahim Tamer, İl Millî Eğitim Müdürü Sebahattin Gamsız ve DSİ Samsun Bölge Müdürlüğü görevlilerinin de katıldığı ziyarette köy halkıyla toplantı yapan Vali Necati Şentürk, Kurtağılı Köyü Muhtarı Turan Aktaş’dan bilgiler aldı.

AA düzeltme yayınlayacak mı?

Merhaba Yozgat gazetesi yazarı Orhan Kalabalık, Anadolu Ajansı’nın (AA) “Yozgat’ta bal üretimi artıyor” başlıklı haberinde, üretilen bal mikdarları için kullanılan rakamlarda yanlışlıkla, “bin kilogram” ifadesi yerine “bin ton” ifadesi kullanıldığını ileri sürdü.

Kalabalık, “ ‘310 bin kg’ ifadesi yanlışlıkla ‘310 bin ton’ olarak yansımış. Böyle olunca da ortaya inanılmaz bir rakam çıktı” diye yazdı.

AA Yozgat Temsilciliği’nden açıklama bekleniyor.

Şehit aileleri iftarda bir araya geldi

Yozgat Valiliği, şehit ailelerine iftar yemeği verdi.

Yozgat Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi’nde verilen yemeğe, Yozgat Valisi Necati Şentürk, AK Parti Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Engin Ünalan, Belediye Başkanı Yusuf Başer, Cumhuriyet Başsavcısı M. Celâl Ertürk, Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Yavuz Karaaslan, Yozgat İdare Mahkemesi Başkanı Recep Kılıç, Baro Başkanı Yusuf Başer, Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İnci Varinli, Vali Yardımcısı Salih Gelgeç, kaymakamlar ve il genelinde bulunan şehit yakınları katıldılar.

‘Rahat koltuk’tan Yozgat Ülkü Ocaklarına…

Yorum – Sürur Öztürk

Yozgat Ülkü Ocakları Basın Sözcüsü Yasin Muş, 12 Ağustos Perşembe günü Yozgat Muhabir’de yayınladığım “Ülkücülerin Akarsu’yu ziyareti” başlıklı yazım üzerine bana bir “e-mail” (elektronik mektup) göndermiş, ben de dün bu mektubu aynen yayınladıktan sonra, bu gün cevap yazacağımı belirtmiştim.

26 Ağustos 2010 Perşembe

Akdağmadeni’de silahla yaralama

Yozgat’ın Akdağmadeni İlçesi’ne bağlı Muşallikalesi Köyü’nde Samet Özkan isimli 20 yaşındaki bir genç, av tüfeği ile vurularak yaralandı. Özkan ve arkadaşlarının, bahçe duvarını yıktıkları için kendilerini uyarmak için ateş ettiğini söyleyen Abdurrahim K.,çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandı.

Sorgun Müftüsü Ekinci göreve başladı

Sorgun İlçe Müftüsü Ömer Çelebi’nin emekliliğe ayrılması sebebiyle boşalan göreve Balıkesir Ayvalık İlçe Müftüsü Fikret Ekinci atandı. Görevine başlayan Ekinci, Diyanet’te 37. Yılını doldurmak üzere olduğunu belirtti.

(Kaynak: haber50.com)

Bektaşlı Beldesi halı sahasının açılışını Vali yaptı

Yozgat’ın Yenifakılı İlçesi’ne bağlı Bektaşlı Beldesi’nde yapımı tamamlanan halı saha, Yozgat Valisi Necati Şentürk tarafından törenle açıldı. Vali Necati Şentürk ve beraberindekiler Bektaşlı Şehitliğini ziyaret ettikten sonra Yenifakılı ilçesi grup köy yollarında incelemede bulundu.

Namazgâh’ın temeli atıldı

Yozgatlı Hayırseveri İşadamı Bilal Şahin’inÇapanoğlu Kent Parkı’nda yaptıracağı Namazgâh’ın temeli, düzenlenen törenle atıldı.

Bozok Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nin yapımını da üstlenen işadamı Şahin, törende Belediye Başkanı Yusuf Başer’in talebi üzerine, Namazgâhın bulunduğu bölgeye bir cami ve Kur’ân Kursu yaptırma sözü verdi.

25 Ağustos 2010 Çarşamba

Yozgat Ülkü Ocakları’ndan mektup var

Sürur Öztürk

Yozgat Ülkü Ocakları Basın Sözcüsü Yasin Muş, 12 Ağustos Perşembe günü Yozgat Muhabir’de yayınladığım “Ülkücülerin Akarsu’yu ziyareti” başlıklı yazıma tepki olarak bana bir e-mail gönderdi.

Önce, Sayın Yasin Muş’un mektubunun tamamını yayınlayayım, sonra benim de söyleyeceklerim olacak…

Kadışehri İlçesi’ne süt sığırcılığı çiftliği kurulacak

Yozgat’ın Kadışehri İlçesi’nde, Kaymakamlık ve Mavi Hayat İstihdam Derneği’nin işbirliği ile, 100 baş kapasiteli süt sığırcılığı çiftliği kurulacak. 10 işçinin istihdam edileceği çiftliğin 1 milyon Lira’ya mal olacağı belirtiliyor. Çiftliğin bu yıl içerisinde kurulması planlanıyor. Çiftlik, Kadışehri ve köylerindeki küçük süt üreticilerinin sütlerini yüksek fiyatla satabilecekleri bir toplama merkezi işlevi görecek.

Kadışehri Belediye Başkanı Davut Karadavut, çiftlikte çalıştırılacak işçilerin, Kaymakamlıkta kayıtlı bulunan yeşil kartlı, evli ve işsiz erkeklerin çalışabilecek durumda olanları arasından seçileceğini kaydetti. Seçilecek 10 kişi, sağım, yemleme, temizlik, kontrol gibi işlerde görevlendirilecek.

“Sarıkaya’da 170 öğretmen tayin istedi” iddiası

Yozgat’ın Sarıkaya İlçesi’nde 2010 yılı içerisinde 170 öğretmenin, İlçe Millî Eğitim Müdürü’nün uygulamaları sebebiyle tayin istedikleri iddia edildi.

yozgatgazetesi.com’un “TBMM’ye Açık Mesaj Hattı”na “öğretmen” rumuzuyla yazan bir okuyucu, kendisi de Sarıkayalı olan AK Parti Yozgat Milletvekili Abdülkadir Akgül’e hitaben yazdığı mesajda, konu hakkında şu iddiada bulundu:

“Sayın Vekilim, Yozgat ili Sarıkaya İlçesi’nde öğretmenler İlçe Milli Eğitim Müdürü’nün baskısı yüzünden tayin isteyip kaçıyorlar. Bu yıl 170 civarında öğretmen ilçeden tayin istedi. Ben de gidiyorum. Artık buna birileri ‘dur’ desin.” (Yozgat Muhabir)

GSSL’de boş kontenjanlar için yetenek sınavı

Yozgat Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi’nde 1. kayıt sonucunda boş kalan kontenjanlar için resim ve müzik alanlarında yetenek sınavı yapılacak.

İl Millî Eğitim Müdürlüğü tarafından yapılan duyuruda, yetenek sınavının 2 ve 3 Eylül 2010 tarihlerinde yapılacağı kaydedildi.

(Yozgat Muhabir)

Kapkaççılar, otomobil’in sahipleri içinde uyurken, otomobilin camını kırıp 700 TL çalmışlar

Yozgat’ın Sorgun İlçesi yakınlarındaki bir dinlenme tesisinde otomobil içerisinde uyuyan 3 kişilik aileye aldırmayan 3 kapkaççı, aracın camını kırıp kapkaç yaptı. Kapkaç ânı, güvenlik kamerası tarafından kaydedildi.

Yozgat’a altın madalya getiren
şampiyon boksöre bir çeyrek altın bile yok mu?

Haber – Yorum / Sürur Öztürk

Yozgat’ın şampiyon boksörü Mehmet Ateş, geçen ay İstanbul’da düzenlenen ve 14 ülkenin katıldığı Uluslararası Ahmet Cömert Boks Turnuvası’nda 54 kiloda şampiyon olarak Yozgat’a altın madalya getirdi; ama biz ona bir çeyrek altını bile çok gördük.

Dünya Şampiyonası’nda da Türkiye’yi temsil edecek olan Mehmet Ateş’i ödüllendirmek ne “hayırsever” işadamlarımızın aklına geldi, ne sivil toplum kuruluşlarımızın, ne Valiliğimizin, ne Belediye Başkanlığımızın…

Düşünün, Yozgat Boğazlıyan Pansu Şekerspor Kulübü’nden bir boksör çıkıyor, uluslar arası bir turnuvada, Yunanlı rakibini 6-0, Rus rakibini 6-3, Avrupa şampiyonu Azerî rakibini de 7-2’lik skorla mağlûb ederek kendi kilosunda şampiyon oluyor, Türkiye’nin de takım halinde birinci olmasını sağlıyor ve Yozgat’a altın madalya getiriyor; ama bu kimsenin umurunda bile olmuyor...

24 Ağustos 2010 Salı

Yozgat’ta yılda 392 bin ton bal üretiliyor

Yozgat’ta geçimini arıcılıkla sağlayan 300 kişi, toplam 23 bin 63 arı kovanında yılda 392 bin ton bal üretiyorlar.

Yozgat’ta arıcılığı geliştirmek ve verimi artırmak için Tarım İl Müdürlüğü ile Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü, birlikte arıcılık kursları düzenliyor. Arıcılığı teşvik amacıyla ayrıca, Arıcılar Birliği’ne kayıtlı üreticilere kovan başına 6 lira destek ödemesi yapılıyor.

Batı’nın şarabı, Doğu’nun şerbeti

Sürur Öztürk

Eski zaman sofralarının ve gündelik hayatının vazgeçilmezlerinden olan şerbet, Ramazan ayında belki bütün şehirlerimizde yeniden hatırlanıyor. İstanbul’un turistik semtlerinde Osmanlı döneminin şerbetçilerine benzeyen kıyafetler giyinerek şerbet satan şerbetçiler gibi, Yozgat’ta da iftar ya da teravih sonrası halka şerbet dağıtan şerbetçiler olduğunu okuyoruz.

Osmanlı döneminde maharetli hanımların kendi evlerinde, usta şerbetçilerin de kendi dükkânlarında imâl ettikleri şerbetler göz önüne alındığında, İstanbul’daki sokak şerbetçilerinin sattıkları içeceklerin gerçekten “şerbet” olduğu şüphelidir. Yozgat’ta imâl edilen şerbetlerin ne durumda olduğunu ise bilmiyorum ama merak etmiyor da değilim doğrusu…

TSO, Tarım Fuarı düzenlemeye hazırlanıyor

Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) ile Yozgat Ziraat Odası, 23-26 Eylül tarihleri arasında 3 gün süreyle Tarım Fuarı düzenlemeye hazırlanıyor. Çiftçilerin fuara katılımının sağlanması için, yakın köylere servis düzenlenecek.

Balaban: Federasyon Başkanlığı yetersiz kalıyor, Mehmet Deniz’i milletvekili olarak görmek isteriz

Merkezi İstanbul’da bulunan Yozgat Eğitim Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Federasyonu, hemşehrilerine vapurda iftar yemeği verdi.

Yozgatlı şarkıcı Murat Balaban, iftar programında Sürmeli türküsünü seslendirmeden önce yaptığı kısa konuşmada, federasyon başkanı Mehmet Deniz için “Federasyon Başkanlığı”nın artık yetersiz kaldığını düşündüğünü ifade ederek, “Kendilerini milletvekili olarak görmek isteriz” dedi. Balaban’ın bu temennisi, iftara katılan davetliler tarafından alkışlarla karşılandı. Federasyon Başkanı Deniz, Balaban’ın bu temennisi hakkında herhangi bir değerlendirmede bulunmadı.

22 Ağustos 2010 Pazar

Yozgat’tan idam sehpasına: Yusuf Aslan

Türkiye’de “devrimci gençler”in sembol isimlerinden birisi olarak kabul edilen öğrenci lideri Yusuf Aslan, 6 Mayıs 1972 sabahı tutuklu bulunduğu Ankara Merkez Kapalı Cezaevi’nde, Deniz Gezmiş ve Hüseyin İnan’la birlikte idam edilmişti.

Yusuf Aslan, bir dönem “MHP’nin kalesi” olarak bilinen ve hâlen “milliyetçi” yapısıyla anılmaya devam eden Yozgat’ta doğmuştu… 1947 yılında Yozgat’ta dünyaya gelen Yusuf Aslan, 1966’da ODTÜ Fizik Bölümü’ne girdi. Dev-Genç’e üye oldu. Ailesine gönderdiği son mektubun ilk satırında şöyle yazmıştı:

“Bu mektubu aldığınız zaman ben ebediyen bu dünyadan göç etmiş olacağım…”

Valilikten TOKİ’ye: Yozgat’ta Roman yok

Hükümetin Roman açılımı kapsamında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Gecekonduda oturan Roman kalmayacak” talimatı üzerine harekete geçen Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), 45 metrekarelik Roman konutlarının yapılacağı bölgeleri tespit etmek için valiliklere müracaat etti.

Yozgat Valiliği, TOKİ’ye verdiği cevapta, Yozgat’ta Roman bulunmadığını bildirdi. Yozgat’ın yanı sıra, Bitlis, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Hakkâri, Kars, Mardin, Nevşehir, Niğde, Sivas, Van, Şırnak ve Trabzon Valilikleri de illerinde Roman bulunmadığını bildirdiler.

TOKİ, 11 şehirde toplam 2 bin 500 Roman konutu inşa ediyor. 45 metrekarelik konutlardan almak isteyen Romanlar, 100 liradan başlayan taksitlerle kendi evlerinin sahibi olacaklar.

(Yozgat Muhabir)

Yozgat’ta ihracat düşük

Yozgat, yılın ilk 7 aylık döneminde ihracatı 10 milyon doların altında kalan 16 il arasında yer alıyor. Bu iller sırasıyla Ardahan, Bayburt, Batman, Bingöl, Bitlis, Erzincan, Gümüşhane, Kars, Kastamonu, Kırıkkale, Kırşehir, Muş, Siirt, Sinop, Tunceli ve Yozgat.

Türkiye'nin 64 milyar 238 milyon doları bulan 7 aylık ihracatının yüzde 85'ini ihracatı 1 milyar doların üzerinde olan 8 il karşıladı.

Bozok Üniversitesi’nde 853 kontenjan boş

Üniversitelerde 150 bine yakın kontenjan boş kaldı. 146 üniversite ve 9 meslek yüksek okulundan sadece 9’unda boş kontenjan bulunmuyor. Kontenjan açığı bulunan üniversiteler arasında Yozgat Bozok Üniversitesi de yer alıyor.

3 bin 455 kontenjanı bulunan Bozok Üniversitesi’nde 853 kontenjan boş kaldı. Eylül ayının sonunda ek yerleştirme ile öğrenci alınacak.

(Kaynak: samanyoluhaber.com)

Ünlü yazar Halide Edip Adıvar’ın torunu Ömer Sayar, Yozgat’ta Bayındırlık Müdürlüğü yapmış

Daha çok Sinekli Bakkal isimli romanıyla tanınan ünlü yazar Halide Edip Adıvar’ın torunu Ömer Sayar, 1958 yılında mezun olduktan sonra Yozgat Bayındırlık Müdürlüğü yapmış.

Ömer Sayar, Radikal gazetesine yaptığı açıklamada, “Büyükbabam Salih Zeki’nin matematikçi genleri babaannem Halide Edip’in edebiyatçı genlerine galip geldiği için bizim ailede iki göbekten beri hiç edebiyatçı çıkmadı. Ben de babam ve amcam gibi matematik-fen kolunu seçtim. İTÜ İnşaat Fakültesi’nden 1958 yılında mezun olduktan sonra Bayındırlık Bakanlığı’nda Yozgat, Bursa, Ankara’da Bayındırlık Müdürlüğü, Samsun ve İzmir’de Bölge Müdürlüğü, Bakanlık’ta da Yapı İşleri Genel Müdürlüğü yaptım” diyor.

Halide Edip Adıvar, yazar Oral Çalışlar’ın eşi İpek Çalışlar’ın “Halide Edib / Biyografisine sığmayan kadın” isimli biyografi kitabının yayınlanmasıyla yeniden gündeme gelmişti.

İpek Çalışlar, kitabını yazarken, Halide Edip Adıvar’ın torunu Ömer Sayar’dan ‘çok güvenilir bilgiler’ aldığını söylüyor. (Yozgat Muhabir)

Bilmece mi, fıkra mı? Al sana bir tuhaflık daha!..

Yorum – Sürur Öztürk

Basında yer alan haberlerden öğreniyoruz ki, 2 yıl önce Sürmeli Festivali’nde kişiye özel olarak üzerlerine isimler yazdırılan ve hediye edilmek üzere yaptırılmış olan minyatür halılar, Yozgat Belediyesi Zabıta ekibi tarafından yol ortasında bir koli içinde bulunmuş.

Bu hediyelik eşyalar, 2 yıldır Yozgat Belediyesi Başkan Yardımcısı Tevfik Bozkurt’un makamında duruyormuş.

“Kayseri Park, Yozgatlıların da buluşma noktası”

Kayseri Park Alışveriş ve Yaşam Merkezi Genel Müdürü Muhsin Erkoç, Kayseri Park’ın, Kayserililerin yanı sıra Sivas, Yozgat, Nevşehir, Malatya, Niğde ve Kahramanmaraşlıların da buluşma noktası olduğunu söyledi. Erkoç, “Orta Anadolu’nun ilk AVM’si olan Kayseri Park sayesinde insanlar İstanbul’a gitmeden istedikleri markayı alma şansına kavuştu” dedi.

Ayda 700 bin kişinin Kayseri Park’ı ziyaret ettiğini ifade eden Erkoç, 10 milyon dolarlık yatırımla Kayseri Park’ı yenilediklerini bildirdi.

Yozgat’ta ucuzluk izdihamı

Çeşitli illerde açtıkları mağazalarla ellerindeki mobilya ürünlerini ve ev eşyalarını üçte bir fiyatına satışa sunan mağazaya, müşteriler akın etti.

Sabahın erken saatlerinden itibaren mağaza önünde beklemeye başlayan müşteriler izdihama sebep oldu. Mağazanın açıldığı Çapanoğlu Kent Parkı çevresinde de müşterilerin otomobillerini yol ortasına bırakıp alışverişe gitmeleri sebebiyle trafik felç oldu. Polisler, bu otomobillerin sürücülerine 62’şer lira trafik cezası keserken, trafiği açmak için de büyük çaba sarf etti.

Yaptıkları ‘hesaplı alışveriş’in ardından araçlarının camlarında trafik ceza tutanaklarıyla karşılaşan sürücüler, büyük bir şaşkınlık yaşadılar. Bir sürücü, “Ucuza 20 liraya aldığımı düşündüğüm uyku seti, bana cezayla birlikte 82 liraya mal oldu” dedi. (Kaynak: milliyet.com.tr)

21 Ağustos 2010 Cumartesi

Vali Şentürk: Organize İhtisas Bölgeleri kurmak için 500 dönümlük arazi tahsis edeceğiz

Yozgat Valisi Necati Şentürk, “Kültür hayvan ırkının geliştirilmesi amacıyla Organize İhtisas Bölgeleri planlıyoruz. Bu amaçla 500 dönümlük bir arazi tahsis edeceğiz” dedi. Vali Şentürk, Yozgat’ın her alandaki kaynaklarını harekete geçirerek Yozgat'ın gelişimini hızlandıracaklarını söyledi.

Yozgat vatansever ama geri kalmış

Yozgat gazetesi sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Osman Hakan Kiracı, 28 Mayıs 2010 Cuma günü göreve başlayan Yozgat Valisi Necati Şentürk’ü makamında ziyaret etti. Şentürk, Kiracı’nın “Yozgat’ı nasıl buldunuz?” sorusu üzerine, Yozgat’ta herkesin ‘vatansever’, Yozgat’ın da ‘haini olmayan bir vilayet’ olduğunu söyledi; ancak, bir hayal kırıklığını da şöyle dile getirdi:

“Ben bu ile gelmezden önce Yozgat’ı gelişmiş ve sorunlarını çözümlemiş bir vilayet zannediyordum; ama itiraf etmeliyim ki hayal kırıklığına uğradım.”

Üniversite öğrencilerini, Abbas Sayar’ın memleketi Yozgat üzerinden Anadolu ile buluşturabiliriz

Yorum – Sürur Öztürk

1962 Afyon doğumlu Sosyoloji doktoru; hikâye, roman ve Yeni Şafak gazetesi köşe yazarı Fatma Karabıyık Barbarosoğlu’nun, 29 Mart 2010 tarihli “Kendimi kendim gütmeden” başlıklı yazısı, bir tarafıyla Yozgatlıları gururlandıracak, bir tarafıyla da Yozgatlıları mahcub etmeye yetecek nitelikte bir yazı.

Divanlı Köyü Derneği’nden Ramazan yardımı

Yozgat Divanlı Köyü Kültür ve Yardımlaşma Derneği (YDKKYD) tarafından hayırsever vatandaşların katkılarıyla hazırlanan 40 adet gıda paketi dar gelirli ailelere dağıtıldı.

Dernek Başkanı Selahattin Doğru, Divanlı Köyü’ndeki ihtiyaç sahibi aileleri tespit ettikten sonra hayırsever işadamlarına müracaat ettiklerini belirterek, “Allah razı olsun, onlar da gıda paketi hazırlatarak bizlere dar gelirli ailelerimize teslim etmemiz üzere verdiler” dedi.

Selahattin Doğru, gıda yardımı paketlerinin hazırlanmasına katkıda bulunan Bakgör Mobilya Mağazası sahibi Sinan Çelik’e, Hizmet-İş Sendikası Başkanı Ferman Zararsız’a, Muhlis Özdemir’e, Hayati Akyol’a, Muhittin Ergüler’e ve Müslüm Alaca’ya teşekkürlerini dile getirdi.

Pezzik cacığı yapan olsa da yesek

Pancar cacığı, Yozgat yöresine ait lezzetli ve hoş görünüşlü bir salatadır. Ana ve ara öğünlerde tüketilir. Arzuya göre sucuk veya pastırma da konabilir.

Pancar cacığı şu şekilde de yapılabilir: Haşlanan pancara bulgur eklenip pişirilir.

İşte gerekli malzemeler ve yapılışı:

20 Ağustos 2010 Cuma

Yumurta tatlısını Lütfullah Kayalar’dan duymuştum

HaberTürk gazetesi yazarı Abdurrahman Yıldırım, Çankırı hakkında bilgi verdiği “Yâranlar takım yemeği yer” başlıklı yazısında, ahilik geleneğinden kalma olduğunu belirttiği ve Kasımdan Marta kadar her hafta cumartesi akşamları yapılan yemekli yâran toplantılarından da bahsediyor. “Takım yemeği” denilen bu sofralarda yumurta tatlısı bulunduğunu da belirten Yıldırım, bu konuda şu notları düşüyor:

“Yumurta tatlısını ilk kez eski Tarım ve Köyişleri Bakanı Lütfullah Kayalar’dan duymuştum. Yozgat’ın Akdağmadeni’nde de yapılıyormuş. Revaninin irmiksizi ama daha unlusu ve yumurtalısı. Bunları nerede bulabiliriz ve tadabiliriz diye düşünmeyin. Önemli olan yolunuzun buraya düşmesi. Bu lezzetleri yapan ve satanlar var.” (Yozgat Muhabir)

10 yılda kapıcı dairesinden köşke

2001’den beri Kayseri ve Yozgat Şeker fabrikalarında yönetim kurulu başkanlığı yapan Vedat Ali Özışık’ın ismi, Ergenekon sanıklarından İbrahim Şahin’in ajandasında “Örgüte finans sağlayan kişi” olarak geçiyor.

Şahin, ajandada “Kayseri Pancar Kooperatifleri Başkanı V.A” diye söz ettiği Özışık’ın, Mehmet Ağar, Susurluk hükümlüsü Korkut Eken ve Mehmet Eymür ile görüştüğü ve bu kişilere para aktardığı iddia ediliyor.

10 yıl önce Kayseri Şeker Mahallesi’nde bir apartmanın kapıcı dairesinde oturan Özışık’ın geliri fabrikanın başına geçmesiyle jet hızıyla artıyor. Resmî olarak Özışık’ın üzerine kayıtlı mal varlığı şöyle:

Kız çocuğa tecavüz eden 9 sapık tutuklandı

Boğazlıyan ilçesinde 12 yaşındaki kız çocuğa tecavüz ettikleri ileri sürülen 9 kişi yakalanarak, çıkartıldıkları mahkeme tarafından tutuklandı.

Yozgat’ın Boğazlıyan İlçesi’ne bağlı bir beldede 12 yaşındaki E.A. isimli çocuğun 8 aylık hamile olduğunun belirlenmesi üzerine soruşturma başlatıldı. Yapılan inceleme sonucunda 12 yaşındaki kız çocuğa nitelikli cinsel saldırıda bulundukları ileri sürülen Mustafa A. (26), Ensar A. (23), Şevket K. (17), Yunus M. (20), Samet M. (22), Abdullah İ. (22), Yunus K. (24), Gazi Y. (32) ve Şaban İ. (19) isimli şahıslar gözaltına alındı. 9 zanlı sorgulamalarının ardından çıkartıldıkları mahkemece tutuklanarak Boğazlıyan Cezaevine konuldu. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.

19 Ağustos 2010 Perşembe

Üniversite ihale yolsuzluğu davasında 9 sanık tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı

Yozgat Bozok Üniversitesi’nde ihale yolsuzluğuna karıştıkları iddiasıyla tutuklanan 17 sanıktan 9’u dün gece sabaha karşı tahliye edildi.

Yurt dışına çıkışları yasaklanan ve adlî kontrol altında tutulacak olan 9 sanık, tutuksuz olarak yargılanacaklar. Davanın üçüncü duruşması 26 Ağustos 2010 tarihinde görülecek.
(Kaynak: yozgatgazetesi.com)

Yozgat'ın ilaç kokan türküleri

Sağlık Bakanlığı, hekimlik ve sağlıkla ilgili türküleri, notalarıyla birlikte bir kitap ve CD'de topladı. Kitapta, sağlıkla ilgili Yozgat türküleri de yer alıyor. Sağlık Bakanlığı tarafından "Tıp Bayramı 2010 Yılı Armağanı" olarak yayınlanan "Türkülerdeki Hekimlik ve Sağlıkla İlgili Türküler" isimli kitabı, Doç. Dr. Sait Eğrilmez, Ankara Devlet Türk Halk Müziği Korosu sanatçısı Salih Turhan ve Sağlık Bakanlığı İletişim Koordinatörü Osman Güzelgöz hazırlamış.