24 Haziran 2010 Perşembe

3 bin işletme AB fonlarından faydalanabilir

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Yozgat İl Koordinatörü Veli Büke, Yozgat’ta tarım ve hayvancılıkla uğraşan 26 bin işletmeden 3 bin tanesinin, AB ve uluslararası kuruluşların kaynaklarından yararlanmak için proje hazırlayabilecek durumda olduğunu söyledi.

TKDK Yozgat İl Koordinatörü Veli Büke, düzenlediği basın toplantısında TKDK hakkında bilgi verdi. Büke, “TKDK tarım ve hayvancılık sektörüyle uğraşan işletmelerimize hazırlayacağı projeler için, AB ve uluslararası kuruluşlardan sağlanan kaynaklarla desteklenecek” dedi.

Türkiye genelinde TKDK’nin 20 ilde kurulduğunu belirten Büke, TKDK’nin, şu an Yozgat’ın da içinde olduğu 20 ilde faaliyetini sürdürdüğünü ifade etti. Kurumun, AB destekli projelerle kırsal kalkınmaya destek vereceğini ifade eden Büke, şunları söyledi:

“5648 sayılı yasa ile kurulan TKDK’nin amacı, tarım sektörümüzün gelişmişlik düzeyinin ve tarımsal nüfusumuzun refah seviyesinin yükseltilmesi ve Türkiye’nin AB’ye uyumunun sağlanması hedeflenmektedir. Et ve süt üretiminde işletme tesisleri ile birlikte ahır yapımı ve makine ekipman alımına yüzde 50 ile yüzde 65 arasında maddî destek verecek olan TKDK, canlı hayvan, ekim aletleri ya da tohum destekleri bulunmuyor.”

Yozgat TKDK İl Koordinatörlüğü’nde 36 personel ile çalıştıklarını ifade eden Veli Büke, vatandaşa verilecek hibelerin yüzde 75’ini AB’nin karşılayacağını, dolayısıyla şu an onaylanan 874 milyon Euro AB katkısı, yüzde 25 Türkiye Cumhuriyeti katkısı olmak üzere 1 milyar 165 milyon Euro paranın kullanılmasının söz konusu olduğunu kaydetti.

TKDK Yozgat İl Koordinatörü Veli Büke, Yozgat’ta süt üreten işletmeler, et üreten işletmeler, süt ürünlerinin işlenmesi, et ürünlerinin işlenmesi ve üretici gruplar olmak üzer 5 dalda destek verileceğini bildirdi. Büke, şu açıklamada bulundu:

“Süt üreten tarımsal işletmelerde en az 15 bin Euro, en fazla 1 milyon Euro’ya kadar olan projeler desteklenecek. Bu para sadece Yozgat değil, Türkiye’de TKDK’nin kurulduğu 20 ilde kullanılacak. Bunun yanında vatandaşlarımızın hazırladığı projelerle yüzde 50 kendileri katkı sağlayacağı için iç piyasada yaklaşık 2,5 milyar Euro dolaşacaktır. Bizler bu projeler hakkında ilçelerimizde bilgilendirme toplantıları düzenleyeceğiz.” (CİHAN)