1 Haziran 2010 Salı

Türkiye tuzağa çekilmek mi isteniyor?

Akşam gazetesi yazarı Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan, İskenderun’da 6 askerin şehit edildiği terör saldırısının arkasında İsrail’in olduğuna dair kanıt varsa bu savaş sebebidir. Kanıt yoksa, böyle açıklamalarda bulunmak hafifliktir. Halkın galeyana gelmesine yol açabilecek bu tür söylemlerden kaçınmak gerekir” uyarısında bulundu.

Zaman gazetesi yazarı Prof. Dr. İhsan Dağı da, İsrail’in yardım gönüllülerine düzenlediği saldırıyla Türkiye’yi provoke etmek ve Türkiye’nin orantısız tepki göstermesini istediğini ileri sürdü. Prof. Dağı, “İşin içinde AK Parti hükümetini hem içeride hem de uluslararası toplum nezdinde sıkıntıya sokmak gibi bir hesap da var” diye yazdı.

Halkın galeyana gelmesine yol açmayın

Akşam gazetesi yazarı Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan, “Saldırının arkasında ne var?” başlıklı bu günkü kısa yazısında, uyarısını şöyle ifade etti:

“Eğer bu saldırıların İsrail tarafından düzenlendiği ve bir taşeron, yani PKK aracılığıyla yapıldığına ilişkin kanıtlar varsa / kendi topraklarımızda, askeri birliğimize roketli saldırı yapabilme cüretinin gösterilmesi her şeyden önce, net bir savaş sebebidir. Ancak eğer böyle bir durum olduğuna ilişkin elimizde herhangi bir kanıt yoksa ve sadece böyle bir durum olabileceği endişesini taşıyorsak, kamuoyunun önüne çıkıp resmi bir biçimde İsrail’i suçlamak, en basit tabiriyle hafifliktir. Halkın galeyana gelmesine yol açabilecek bu tür söylemlerden kaçınmak gerekir.”

İsrail, Türkiye’yi provoke etmek istiyor

Zaman gazetesi yazarı Prof. Dr. İhsan Dağı da, “Korsan devlet neden saldırdı?” başlıklı yazısında, İsrail’in bu saldırıyla Türkiye’yi provoke etmek istediğini belirterek, “Hem hükümetin hem de kamuoyunun tepkisinin meşru sınırlar içinde kalması”nın çok önemli olduğunu belirtti.

Prof. Dağı’ya göre İsrail, tahrik edilen kamuoyu baskısı altında Türkiye’nin orantısız tepki göstermesini istiyor. “İşin içinde AK Parti hükümetini hem içeride hem de uluslararası toplum nezdinde sıkıntıya sokmak gibi bir hesap da var.” (Yozgat Muhabir)