28 Haziran 2010 Pazartesi

TKDK, Yozgat’ın ilçelerinde vatandaşlara, AB kaynaklarından nasıl faydalanılacağını anlatacak

AB Kırsal Kalkınma Hibe Programı (IPARD) kapsamında Türkiye’ye toplam 1 milyar 165 milyon Euro destek sağlanacak. Uygulama döneminde kırsal alanda ise yaklaşık 2,5 milyar Euro tutarında yatırım gerçekleştirilecek.

Yozgat’ta işletmecilerin AB kaynaklarından nasıl faydalanabilecekleri, 29 Haziran-12 Temmuz tarihleri arasında ilçelerde düzenlenecek programlarla anlatılacak.

Yozgat Tarım ve Kırsal Kalkınma Destekleme Kurumu (TKDK) İl Koordinatörü Veli Büke, Galata Çamlık Otel’de “Tarım ve Kırsal Kalkınma Destekleme Bilgilendirme Toplantısı” düzenledi.

Kırsal alanların geliştirilmesi ve kalkındırılması için yapılacak yatırımlar ve bunların desteklenmesinin, IPARD programının özünü oluşturduğunu belirten Büke, şunları söyledi:

“Kırsal alanların sürdürülebilir kalkınmasını teşvik amacıyla ülkemize, IPARD uygulama döneminde toplam 1 milyar 165 milyon Avro destek sağlanacak, bu rakama faydalanıcı katkısı da ilâve edildiğinde, uygulama döneminde kırsal alanda yaklaşık 2,5 milyar Avro’luk bir yatırım gerçekleştirilecektir. İlimizde IPARD programı ve Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu ile süt üreten işletmeler ve et üreten işletmeler, süt ve süt ürünleri ile et ve et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, üretici örgütlerinin kurulması teşvik edilecektir.”

Et ve süt üreten tarımsal işletmelere destek

Büke, 2011 yılından itibaren tarımsal çevrenin korunması ve yerel kırsal kalkınma stratejilerinin geliştirilmesinin de programa dahil edileceğini ifade etti. Büke, bu kapsamda, et ve süt üreten tarımsal işletmelere yönelik yatırımlara yüzde 50 ile yüzde 65 arasında, et ve süt ürünleri işleme pazarlamasına yönelik yatırımlara da yüzde 50 destek verileceğini kaydetti.

Büke, bunun yanında, 2011 yılından itibaren “Kırsal Ekonomik Faaliyetlerin Çeşitlendirilmesi ve Geliştirilmesi” kapsamında; arıcılık, seracılık, tıbbî ve aromatik bitkilerin işlenmesi ve paketlenmesi ile ilgili faaliyetlere; yerel ürünler, el sanatları ve kırsal turizme yönelik yatırımlara da yüzde 50 destek verileceğini söyledi.

Büke, ayrıca, tarımda yapısal sorunlar içerisinde yer alan yetersiz örgütlenme düzeyinin geliştirilmesi için üretici gruplarının kurulmasının teşvik edileceğini ve kuruluş masraflarının karşılanacağını kaydetti. Veli Büke, şunları söyledi:

“Sağlanacak bu desteklerle, tarım kesiminin gelişmesine önemli derecede katkı sağlanacak. Tüm bu desteklere ilâveten, tarım kesiminde finansman olanaklarının artırılması ve finansman kaynaklarının zenginleştirilmesine sağlayacağı katkı bakımından, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, hiç kuşkusuz tarımın finansmanında da önemli bir aktör olacaktır.

IPARD programı kapsamında faydalanıcılar yatırımlarını tamamladıktan sonra destek alacaklardır. Kurumumuz, bu sorunu çözmek ve programın hedef illerdeki etkinliğini artırmak amacıyla programdan faydalanacak üretici ve yatırımcılara ön finansman sağlanması için “Kırsal Kredi Mekanizması”nın devreye sokulması konusunda da çalışmalar yapmaktadır. Bu çalışmalar sonuçlandığında faydalanıcılarımız gerçekleştirecekleri yatırımlar için uygun koşullarda ön finansman bulma imkânına sahip olacaklardır.

IPARD Programı ve Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu ile tarım ve hayvancılık sektörünün verimlilik ve rekabet gücü artacak, yeni iş imkânları gelişecek ve gizli işsizliğin önüne geçilecek. Tarım ve kırsal nüfusun gelir düzeyi yükselecek ve yaşam koşullarında iyileşme sağlanacak. Tarım sektöründeki yatırımlar artacak, tarım-sanayi entegrasyonuna katkı sağlanacak. Bölgesel dengesizliklerin en aza indirilmesi ile kırsal nüfusun azalmasını ve göçün önlenmesine katkıda bulunulacaktır.”

29 Haziran-12 Temmuz arasında vatandaşa bilgi verilecek

TKDK Yozgat İl Koordinatörü Veli Büke, kurumun tarım ve kırsal alana uzatacağı destek eli ile üretici ve yatırımcının yeni adresi, Avrupa Birliği’ne açılan kapısı, büyüyen ve gelişen Türkiye’nin bir parçası olacağını vurguladı. Büke, “Bu programı müteakip 29 Haziran’da merkez ilçeden başlamak üzere tüm ilçelerimizde tanıtım toplantıları düzenlenerek aktif yapıdaki yaklaşık 4 bin ilgili kitle ve üreticiye ulaşılacak olup 12 Temmuz itibari ile tanıtım çalışmalarımız tamamlanacaktır. İlimiz için, kurum olarak temel hedefimiz, istikrar içinde büyüyen bir Yozgat, rekabet gücüne sahip işletmeler, AB’ye üyelik için uyum sürecini tamamlamış bir Yozgat hedefliyoruz” diye konuştu.

Daha sonra Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Strateji Daire Başkanlığı Yönetim Otoritesi’nde görevli Süleyman Odabaşı ve Yozgat TKDK Proje Sorumlusu Alev Zirek, katılımcılara Tarım ve Kırsal Kalkınma Destekleme Kurumu ve IPARD Programı hakkında sinevizyon eşliğinde sunum yaptı.

Toplantıya Yozgat Valisi Necati Şentürk, Vali Yardımcısı Erdoğan Turan Ermiş, Belediye Başkanı Yusuf Başer, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Strateji Daire Başkanlığı Yönetim Otoritesi’nde görevli Süleyman Odabaşı, TKDK İl Koordinatörü Veli Büke, ilçe kaymakamları, daire müdürleri ve sivil toplum temsilcileri katıldı.