7 Haziran 2010 Pazartesi

İsrail zayıflarsa, İngiltere yenilmiş olur

Yorum – Sürur Öztürk

İsrail’in bölgedeki etkinliğinin zayıflaması, İngiltere’nin de yenilgisi demek olacaktır. Bir başka ifadeyle, İsrail etkinliğini kaybettikçe İngiltere de Ortadoğu’daki etkinliğini kaybedecektir. İngiltere’nin bu yenilgiyi kolayca kabullenmesi beklenemez. Bu sebeple İngiltere, tarihî geçmişinden bugüne kadar en usta, en uzman olduğu “çatışma çıkarma” stratejisini yine uygulamaya koyacaktır. Muhtemel çatışmanın diğer tarafında hangi güçlerin olacağını ve İran’ın nasıl bir tavır alabileceğini iyi tahmin etmek gerekir.

İsrail devletinin kurulmasının arkasındaki en büyük desteğin İngiltere olduğunu unutursak, yap-boz’un çok önemli bir parçası eksik kalır.

Osmanlı Padişahı Sultan 2. Abdülhamit, Yahudilerin Filistin’e yerleşmelerine ne kadar engel olmaya çalışmışsa, buna karşılık İngiltere de bunu gerçekleştirmeye çalışmıştı. Zannederim, şöyle söylemek yanlış olmaz: İsrail devletini kuran asıl güç Yahudiler değil İngiltere’dir.

Bu bakımdan, İsrail’in bölgedeki etkinliğinin zayıflaması, İngiltere’nin de yenilgisi demek olacaktır. Bir başka ifadeyle, İsrail etkinliğini kaybettikçe İngiltere de Ortadoğu’daki etkinliğini kaybedecektir.

İçinde bulunduğumuz dönemde Türkiye-Amerika-Rusya ittifakı kurulduğunu ve İngiltere’nin bu ittifaka karşı olduğunu, bu ittifakı bozmaya çalıştığını / çalışacağını daha önceki yazılarımda da kaydetmiştim.

Bütün işaretler önümüzdeki dönemde İsrail’in bölgedeki etkinliğinin zayıflayacağını gösterdiğine göre, İngiltere bu siyasî savaştan büyük bir yenilgiyle çıkacak demektir.

Fakat, daha Amerika diye bir devlet piyasada bile yokken, bir zamanlar “üzerinde güneş batmayan imparatorluk” diye anılacak kadar büyük olan İngiltere’nin bu yenilgiyi kolayca kabullenmesi beklenemez.

Bu sebeple İngiltere, tarihî geçmişinden bugüne kadar en usta, en uzman olduğu “çatışma çıkarma” stratejisini yine uygulamaya koyacaktır. Bu çatışmanın mutlaka askerî bir çatışma olması da gerekmiyor. Siyasî ve ekonomik çatışmalar da artık askerî çatışmalar kadar etkili oluyor. İngiltere’nin bu çatışmayı Türkiye üzerinden çıkarmak isteyeceğini tahmin etmek hiç de zor değil. Fakat, muhtemel çatışmanın diğer tarafında hangi güçlerin olacağını ve İran’ın nasıl bir tavır alabileceğini iyi tahmin etmek gerekir. Türkiye’nin İsrail’le yaşayacağı gerilimin aynı zamanda Türkiye’nin İngiltere ile karşı karşıya gelmesi demek olacağını unutmamak gerekir.

(surur-ozturk@hotmail.com)