28 Haziran 2010 Pazartesi

Gurbetçilerin 400 bin Lirası çöpe mi gidecek?

Yorum – Sürur Öztürk

Akıl alır gibi değil… Bir taraftan, her fırsatta ve her vesile ile Yozgatlılara “Doğduğunuz toprakları unutmayın! Kesenin ağzını açın, gücünüz yettiği kadarıyla, imkânlarınızın elverdiği ölçüde memleketinizin ihtiyaçlarını karşılayın!” diyeceğiz, bir taraftan da, 400 bin Lira harcanarak inşa edilmiş bir hastane binasını 10 yıldır çürümeye terk edeceğiz…

Saraykent İlçesi’ndeki hastane binasının durumundan haberdar olmuşsunuzdur.

Saraykent Belediye Başkanı İdris Ögel’in verdiği bilgiye göre, Yozgatlı gurbetçilerin girişimiyle, bundan 10 yıl önce Sağlık Bakanlığı’ndan alınan projeye uygun olarak, ilçedeki 10 dönümlük bir arazi üzerine 30 yatak kapasiteli 5 katlı bir hastane binasının temeli atılıyor. 400 bin Lira tutarında harcama yapılarak, hastane binasının yüzde 40’ı tamamlanıyor. Bina 2 yıl sonra; 26 Eylül 2002 tarihinde Sağlık Bakanlığı’na devrediliyor.

İlçe halkı, kısa bir süre sonra güzel bir hastaneye kavuşmanın hayalini kurarken, aradan geçen yıllara rağmen inşaata tek bir çivi bile çakılmıyor ve adeta çürümeye terk ediliyor.

Oysa ilçede hastane ihtiyacı had safhada. Başkan İdris Ögel, adeta feryad edercesine şunları söylüyor:

“İlçemizde bulunan Sağlık Ocağı hastaneye dönüştürüldü fakat yetersiz kalıyor. Vatandaşımız hastalandığında Sorgun ya da Yozgat’a gitmek zorunda kalıyor. Ayrıca ilçemiz sınırları içerisinde sık sık trafik kazaları yaşanmaktadır. İlçemizde acil olarak müdahale edecek bir sağlık kuruluşu olmadığı için can kayıpları artmaktadır. Biz bu hastanenin, yataklı olmasa da en azından acil müdahale merkezi yada trafik hastanesi olarak hizmete açılmasını istiyoruz.”

Başkan Ögel, hastanenin yapımı için para harcamış olan gurbetçilerin isyanını da şöyle dile getiriyor:

“Gurbetçilerimiz, memleketlerine izne geldiklerinde bu binanın çürümeye terk edildiğini görüyor ve bize, ‘İlçemize bir hastane yapılsın diye çocuklarımızın rızkından kesip buraya yardım ettik. Neden bu bina yapılmıyor?!’ diye tepki gösteriyorlar. Belediye olarak Sağlık Bakanlığı ile defalarca görüştük, bir netice alamadık. Bu binanın neden yapılmadığını bir anlam veremiyoruz.”

Saraykent örneğinde olduğu gibi, “Her şeyi devletten beklemeyelim, elimizi taşın altına sokalım, elbirliği yapıp kendi memleketimizin ihtiyaçlarını karşılayalım” diyen gurbetçilerin 400 bin Lirasını sorumsuzca ve fütursuzca çöpe attıktan sonra, kimden nasıl destek bekleyebiliriz ki? Gurbetçilerden hangi yüzle, hangi gerekçeyle para isteyebiliriz?

Bari Yozgat Valiliği, İl Sağlık Müdürlüğü kanalıyla kamuoyuna bu konuda bilgi verse. Yozgat bürokrasisi, çürümeye terk edilen hastane binasının tamamlanması için aradan geçen 10 yıl içerisinde Sağlık Bakanlığı nezdinde hangi tarihte hangi resmî başvurularda / hangi girişimlerde bulundu? Bu konuda neler yapıldı da sonuç alınamadı? Vatandaşın 400 bin Lirası çöpe mi gidecek? Çöpe gidecekse, bir daha doğduğu topraklar için para harcayacak adamı nereden bulacağız?

Ayrıca, Saraykent’in hastane ihtiyacı ile ilgilenen hiç kimse / hiçbir kurum ya da kuruluş yok mu?

Hatırlarsanız, Yerköy İlçesi’nde 1992 yılında inşaatına başlanan ve 1 Aralık 1993’te bitirilmesi planlanan Kültür Merkezi de ancak 18 yılda tamamlanabilmişti. Binanın Bozok Üniversitesi’ne devredileceği ve YÖK tarafından kabul edilmesi hâlinde Adalet Meslek Yüksek Okulu olarak hizmet vereceği açıklanmıştı.

Yerköy’deki binanın akıbeti, 18 yıl sonra da olsa, hiç olmazsa hayırlı bir neticeye ulaşma umuduna dönüşmüştü.

Ya Saraykent’teki hastane binası ne olacak? Tamam, “Devletin malı deniz” değil de, vatandaşın parası ne peki? Yozgat Milletvekilleri bu konuyla ilgilenmeyi düşünürler mi?

(surur-ozturk@hotmail.com)