16 Mart 2010 Salı

Süreyyabey Barajı 2011’de tamamlanacak

Yozgat’ın Çekerek ilçesinde yapımı devam etmekte olan Süreyyabey Barajı’nda bu yıl Ekim ayından itibaren su tutulmaya başlanacağı bildirildi.

Baraj tamamlandığında Yozgat, Çorum, Amasya ve Tokat illerinde toplam 65 bin hektar tarım alanı sulanacak, yılda 50 milyon kilovatsaat elektrik üretilecek. 2011 yılında tamamlanması planlanan barajın, yılda 552 milyon metreküp su toplayarak bu yıl Ekim ayından itibaren 3 yılda dolacağı belirtiliyor.

Samsun Devlet Su İşleri Bölge Müdürü Ömer Faruk Yiğitsoy, Yozgat’ın Çekerek ilçesinde yapımı devam etmekte olan Süreyyabey Barajı hakkında Yozgat İl Koordinasyon Kurulu üyelerine bilgi verdi.

6 bin 576 hektarlık alan sulanacak,
50 milyon kilovatsaat elektrik üretilecek


Tarımsal sulama, enerji ve taşkın koruma amacıyla inşaa edilen Süreyyabey Barajı’nın, bölgede toplam 65 bin hektarlık alanı sulayacağını ifade eden Yiğitsoy, “Bunun 6 bin 576 hektarı Yozgat il sınırları içerisindedir. Ayrıca bu barajdan yılda 50 milyon kilovatsaat elektrik enerjisi üretilecektir” dedi.

1988’de başlandı 2011’de tamamlanacak

Baraj inşaatının, bin 570 günde tamamlanmak üzere 1988 yılında ihale edildiğini belirten Yiğitsoy, keşif artışları ve ödenek yetersizliğinden dolayı verilen süreler sonucunda işin bitim tarihinin 2013 yılı olarak belirlendiğini, ancak barajı 2011 yılında bitirmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Baraj 3 yılda dolacak

Yiğitsoy, geçen yıl baraj inşaatının gövde imalatının tamamlandığını ve bu yıl ekim ayında su tutmaya başlanılacağını bildirdi.

Gövde yüksekliği 102 metre olan ve bir milyar 310 milyon metreküp su depolayacak olan Süreyyabey Barajı’na yılda ortalama 552 milyon metreküp su akıyor. Bu sebeple, barajın dolması 3 yıl sürecek.

Çorum, Amasya ve Tokat da faydalanacak

Baraj tamamlandığında Yozgat, Çorum, Amasya ve Tokat illerinden 65 bin hektar tarım alanı sulanacak.