22 Mart 2010 Pazartesi

Örenkale Köyü’ndeki Sağlık Ocağı yıllardır kapalı

Yozgat’ın Akdağmadeni ilçesine bağlı Örenkale Köyü’nde yaşayan vatandaşlar, Sağlık Ocağı’nın yıllardır kapalı oluşundan şikâyetçi.

Örenkale sakinleri ayrıca, köyün kanalizasyon şebekesi ile foseptik çukurunun yapılmasını, mevcut okula derslik ilâve edilmesini ve ‘orman köyü’ statüsündeki diğer köylere sağlanan imkânların kendilerine de sağlanmasını istiyorlar.

Görüşme içeriği internette

2008 yılında kurulan Akdağmadeni Örenkale Köyü Yardımlaşma ve Kültür Derneği Başkanı Hikmet Selvi, Yönetim Kurulu Üyeleri Eyüp Yıldırım, Ö. Osman Durmuş, Yakup Sapanca ve Köy Muhtarı Hayati Ulus’un 11 Mart 2010 tarihinde Yozgat Valisi Amir Çiçek’e yaptıkları ziyaretin içeriği belli oldu.

Dernek temsilcilerinin Vali Çiçek’e ilettikleri şikâyet ve talepler, köyün www.orenkale.com adresindeki internet sitesinde yayınlandı.

Sitede yayınlanan açıklamada, “Köyün sorunlarını tespit etmek, neler yapılacağını görüşmek ve çözüm yollarını aramak amacıyla” Yozgat Valisi Amir Çiçek ve Akdağmadeni İlçesi Kaymakamı Cumhur Duran’la Köy Muhtarı Hayati Ulus’un da katıldığı bir görüşme yapıldığı belirtildi. Görüşmede ele alınan konular şöyle sıralandı:

1- Köyümüzün kanalizasyon projesi ve fosebtik çukuru yeri hazır olup, 2010 yılı programında başlatılması ve bitirilmesini

2- Okulumuzun anasınıfı okul lojmanında sağlıksız ve yetersiz biçimde yürütüldüğü için anasınıfı dersliği ve götürdüğümüz bilgisayar ve malzemeleri koyacak yerimiz olmadığından dolayı bir derslik olmak üzere toplam iki derslik ilave edilmesi veya okulumuzun yeniden yaptırılması

3- Köyümüzde sağlık ocağı binası olmasına rağmen yıllardır kapalıdır. Buraya sağlık evi statüsünde bir ebe tayinin yapılması

4- köyümüz orman köyü statüsüne geçti ve çok miktarda ağaç dikildi. Orman köylülerine yapılan hizmetlerden yararlanmak istiyoruz. (Evlere güneş enerjisi takılması gibi.)

5-Köyümüze köy konağının yapılması için gereken işçilik ve malzemenin verilmesi.

Vali Çiçek talimat verdi

Köyün internet sitesinde yer alan açıklamada, Vali Çiçek’in, “isteklerin yapılmayacak kadar zor olmadığını” söylediği, görüşme sırasında Akdağmadeni Kaymakamı ile İl Sağlık Müdürü’nü arayarak sorunları çözmeleri için talimat verdiği, Vali Çiçek’in de ‘müsait zamanda’ köyü ziyaret edeceğini söylediği belirtildi.

Vali Çiçek’le görüşmenin “çok samimi ve verimli geçtiği” belirtilen açıklamada, sonraki gelişmeler şöyle anlatıldı:

Kaymakamla toplantı

“Kendisine teşekkür ederek ayrıldıktan sonra hemen İl Sağlık Müdürü ile Orman İl Müdürü’ne giderek görüş alışverişinde bulunup, isteklerimizi ilettik. Akşama köye gidip, sabah Kaymakamı ziyaret için Saraykent ilçesine gittik, Kaymakam Bey sorunlarımızı çözmek için elinden geleni yapacağını belirtip “Öğleden sonra Akdağmadeni Kaymakamlık makamında toplanarak görüşelim” dedi. Biz tekrar köye döndük. Cuma Namazı camide köylülerimize, yapılan görüşmeler hakkında bilgi verdik ve kanalizasyon konusunda onların da katkıda bulunmalarının gerekli olduğunu anlattık. Köylülerimiz de olumlu cevap verdiler.

Foseptik çukurunun malzeme ve işçiliği köylülerden istendi

Öğleden sonra Akdağmadeni’ne gidildi ve Kaymakam ile İl Daimi Encümeni ile görüşüldü. Köyümüz kanalizasyonun ilk sırada yapılması, foseptik çukurunun demir ve işçiliğinin köylüler tarafından karşılanması, diğer işlerin Kaymakamlıkça yapılması konusunda anlaşılarak görüşmeler bitirilmiş olup, tekrar köye döndük, durumu köylülere anlattık. Yapılan görüşmelerden memnuniyetini belirten köylülerimiz, Dernek Yönetim Kurulu’na teşekkür etmiş, Dernek yönetimi o akşam Ankara’ya dönmüştür.”

Mart ayının sonuna kadar 5-6 ton demir parası lâzım

Açıklamanın sonunda, Örenkale Köylülerine de şu çağrı yapıldı:

“Sevgili Köylülerimiz, bu çalışma sonucunda köyümüze yapılacak kanalizasyon için 5-6 ton demir parasına ihtiyacımız olduğu ortaya çıktı. Herkesin gücü oranında katkı yapması gerekmekte, hemşerilerimizin duyarlı davranarak katkı yapacaklarına inanıyor ve şimdiden teşekkür ediyoruz.

Not: Mart ayı sonunda bu katkı bedelini yatırmaya söz verdik.”

(Yozgat Muhabir)