23 Mart 2010 Salı

Medya Derneği kuruldu

Medyada kaliteyi artırmak amacıyla çeşitli gazetecilerin ve medya yöneticilerinin girişimleriyle “Medya Derneği” kuruldu. Dernek kuruluşunu, İstanbul Four Seasons Hotel’de düzenlediği basın toplantısıyla kamuoyuna duyurdu.

Medya Derneği Genel Başkanı Salih Memecan, derneğin, basın özgürlüğünün sınırlarının genişletilmesine, basındaki çok sesliliğe sahip çıkılmasına önem verdiğini söyledi.

Çok sesli ve demokratik basının demokratikleşen bir Türkiye için gerekli olduğuna dikkati çeken Memecan, derneğin merkezinin İstanbul İstiklâl Caddesi’nde bulunduğunu ve www.medyaderneği.org adresindeki internet sitesi üzerinden çalışmalarını yürüttüklerini anlattı.

Çalışma grupları kuracaklarını ve medyanın, azınlıklar, deprem, kadınlar gibi konulardaki bakışını tartışacaklarını, paneller düzenleyeceklerini ve ilkelerini ortaya koyan kitapçıklar yayınlayacaklarını belirten Memecan, ayrıca iletişim fakültesinde okuyan öğrencilere staj imkânı sağlayacaklarını bildirdi.

Medyada çıtayı yükseltmek istiyoruz

Dernek Başkan Yardımcısı Zaman gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı da, Türkiye’deki medya örgütlerinin oldukça zayıf olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

“Herhangi bir dernek ve kuruluşun yerine geçmek iddiasıyla ortaya çıkmadık. Ancak istiyoruz ki, güçlü, herkesi kucaklayan bir meslek örgütü olalım, mesleğin çözüm yollarını arayalım ve kamuoyu ile paylaşalım. Derneği kurarken aylarca ne yapacağımızı tartıştık. Maalesef Türkiye’de çoğu kez kimlikler, faaliyetlerin önünde tutuluyor. Sembolik kavgalar, ideolojik tartışmalar meslek örgütlerinin asıl yapması gereken icraatların üstüne kara bir gölge gibi düşüyor. Biz, tabela derneği olmayı düşünmüyoruz. Faaliyetlerle anılmak istiyoruz. Medyanın tamamında çıtayı yükseltmek gibi bir gayemiz var. Demokratik hak ve özgürlükler konusunda ittifakımız vardır. Bize kim katkı sağlamak isterse, medya grubu ayrımı yapmaksızın kabul edeceğiz.”

Medya çalışanlarının sorunlarıyla ilgileneceğiz

Başkan Yardımcısı Star gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Karaalioğlu ise, derneğin sayıca Türkiye’nin en büyük birkaç medya örgütünden biri hâline geldiğini belirtti.

“Türk medyasını dünya medyasına entegre etme hedefini önümüze koyduk” diyen Karaalioğlu, ilgi alanlarından bir tanesinin de medya çalışanlarının karşılaştıkları sorunlar olduğunu söyledi.

Karaalioğlu, bir gazeteci mahkemeye düştüğünde veya çalışma alanı kısıtlandığında ortaya çıkan bir dernek olmayacaklarını, çalışma ortamını düzenleyen bir fonksiyon icra edeceklerini kaydetti.

“Yandaş dernek” iddiası

Salih Memecan, bir gazetecinin, “’Yandaş medya dernekleşti’ eleştirilerine nasıl bir yanıtınız olacak?” sorusuna, “Pek ciddiye almıyoruz, işimizi yapıyoruz. Gazetecilerin taraf olması çok normal, hangi taraftan olacağı kendi bilecekleri iş; ama onların ‘taraf oldu’ diye eleştirilmelerini yanlış buluyoruz” cevabını verdi.

“Şikâyet kabul edip gazeteciler hakkında kınama, uyarma gibi cezalar verecek misiniz?” sorusu üzerine Memecan, böyle bir misyonları olmayacağını söyledi.

Memecan, bir gazetecinin, “Dernek olarak kutuplaşmayı sorun olarak görüyor musunuz?” şeklindeki sorusunu da şöyle cevapladı:

“Kutuplaşmayı sorun olarak görüyoruz ama çok sesliliği sorun olarak görmüyoruz. Çok seslilik olmalı ve meslekî sorunları çözme doğrultusunda faaliyet göstermeli. Bizim derdimiz; gazetecilik ve meslekteki kalitenin artırılması, bunu yaparken de bütün meslektaşlarla birlikte yapmak. Sonra bir araya gelip siyaset ve dünya görüşümüzü tartışırız.”

Ekrem Dumanlı, aynı yöndeki soruyu cevaplarken, dernek olarak ürün üzerine odaklanmak gerektiğini düşündüklerini belirterek, şöyle konuştu:

Medya, halkın iletişim kanallarını tıkıyor

“Maalesef Türkiye’de çok büyük bir hastalık var. İsimlendirme, sıfatlandırma, yaftalama, bir şekilde üründen uzaklaştırma. Türkiye’nin bu işten yorulduğunu düşünüyoruz. Bunu devam ettiren meslektaşlarımızın doğru yapmadığını, tarihî bir sorumluluğu üzerlerinde taşıdıklarını ve toplumu yanlış yönlendirdiklerini düşünüyoruz. Çok köprüler yıkıldı, toplum ve kitleler arasındaki iletişim koptu. Biz iletişimciyiz, halkın kendi içindeki iletişim yollarının tıkanmasına sebep oluyoruz. Yazmanın ve konuşmanın şehvetiyle insanlar çok saldırgan, acımasız, isimlendirici ve sıfatlandırıcı oldu. ‘Derneğin kapısı herkese açık ve herkesin kapısını çalmaya da hazırız’ diyoruz.”

Kaliteli gazete, televizyon, internet sitesi düşüncesinden sürekli uzaklaşıldığını kaydeden Dumanlı, “Türkiye’de iyi gazete çıkıyor mu çıkmıyor mu?” sorusunun cevabının aranması gerektiğini söyledi.

“Dünyada global marka hâline gelen gazeteler sayılabildiğine göre, Türkiye denildiğinde neden birkaç referans gazete sayılamıyor?” diye soran Dumanlı, göstermelik, sembolik, vitrinlik kavgalardan kurtulup, bir an önce mesleğin özüne dönmesini, insan ve ürün kalitesini artırması gerektiğini vurguladı.

Yönetim Kurulu

Medya Derneği’nin başkanlığını Türkiye’nin önde glen karikatürist ve mizahçısı Salih Memecan yapıyor. Medya Derneği’nin Yönetim Kurulu ise şöyle:

Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Karaalioğlu, Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı, Bugün Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Erhan Başyurt, TRT Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Şahin, Turkuvaz Medya Yönetim Kurulu Başkan Vekili Serhat Albayrak, Kanal 7 Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Çelik, Yeni Şafak Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yusuf Ziya Cömert ve Türkiye Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nuh Albayrak.

Derneğe destek veren kuruluşlar

Bir sivil toplum kuruluşu olan Medya Derneği’nin faaliyetlerine destek veren kuruluşlar şöyle:

24 TV, Aksiyon Dergisi, ATV, Bugün Gazetesi, Bugün TV, CHA, haber7.com, Kanal 7, Kanaltürk, Mehtap TV, Radyo 7, Sabah, Samanyolu Haber, Samanyolu TV, Star, Takvim, Today’s Zaman, TRT, Türkiye, TV Net, Ülke TV, Yeni Şafak, Yumurcak TV, Zaman