25 Mart 2010 Perşembe

Doç. Dr. Öztürk: Rızık, batıdan doğuya kayıyor

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Ekonomi Yazarı Doç. Dr. İbrahim Öztürk, Yozgat’ta verdiği konferansta, “Küresel rızık, durdurulamaz bir şekilde batıdan doğuya göç ediyor” dedi.

Türkiye’nin her şekilde şanslı durumda olduğunu ifade eden Öztürk, dışarıya mal satma eğilimi olmayan Türkiye’nin artık değişmeye başladığını belirtti.

Marmara Üniversitesi İngilizce İktisadî ve İdarî Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi ve Zaman gazetesi Ekonomi Yazarı Doç. Dr. İbrahim Öztürk, kısa adı YASİAD olan Yozgat Aktif Sanayici ve İşadamları Derneği tarafından düzenlenen “Yeni Bir Dünyanın Eşiğinde Türkiye’nin Geleceği ve Şirketlerin Rekabetçi Konumlanması” konulu konferans verdi.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Konferans Salonu’nda konferans öncesi bir konuşma yapan YASİAD Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Nazlıoğlu, üretim ve istihdama yönelik kalkınmanın birlik beraberlik içerisinde olması gerektiğine işaret etti.

Daha sonra kürsüye gelen Zaman gazetesi Ekonomi Yazarı Doç. Dr. İbrahim Öztürk, verdiği konferansta “Küresel rızık haritası”nın durdurulamaz bir şekilde batıdan doğuya doğru kaydığına dikkat çekti.

“Küresel rızık haritası”nda 500 yılda, bin yılda birçok büyük çaplı kaymalar yaşandığını ileri süren Öztürk, şöyle konuştu:

Türkiye şanslı durumda

“Bir zamanlar Helenistlik İmparatorluklar, Medeniyetler vardı, gitmiştir. Roma İmparatorluğu olmuştur, doğusu batısı gitmiştir. İslâm Medeniyeti olmuştur, o da gerilemiştir. Dolayısıyla bu kaymalar oluyor. Maddî rızık haritaları ile medeniyet haritaları birbirine paralel olarak kayıyor. Batıdan rızık, durdurulamaz bir şekilde doğuya göç ediyor. O doğunun en batısında Türkiye veyahut batıya göre okursanız en doğusunda yine Türkiye bulunuyor; yani, biz her hâlükârda şanslı durumdayız.”

Dünyanın en kolay mal satılacak pazarı Amerika’dır

“Biz dünyaya mal satan bir millet değiliz” diyen Öztürk, “Dünya bizden mal alır. Avrupa gelir, biz de deriz, ‘sipariş verin’. Fasoncuyuz ya, biz oturup bekleriz. Şimdi Türkiye bunu değiştiriyor. ‘Afrika’ya, dünyanın her yerine nasıl mal satabilirim?’ diye kapı kapı dolaşıyor. Stratejisini yeni yeni geliştiriyor. Mal satmak için Çin’e giden bir işadamı bir hafta Çin’de kalmış olsa yüzde 100 ithalatçı olarak geri döner. Çin’e, Japonya’ya ihracat için, mal satmak için giderseniz, bir ayağınız orada olacak ve kalacaksınız. Orada 7-8 sene kültürünü, ekonomik yapısını, danışmanlık almadan, zevklerini, tercihlerini bilmeden oralarda nasıl satış yapacaksınız? Aynı şey Amerika için de geçerlidir. Hadi Çin, Japonya mal satmak için zor bir ülkedir. Dünyanın en kolay mal satılacak pazarı Amerika’dır. Orada da hiç yokuz. Tutturmuşuz bir tekstil kotası, devam ediyoruz. Geçenlerde Amerikalılarla bir toplantıda bulunmuştum. Dedim ki, ‘kaldırın şu tekstil kotalarını, Türklerin size söyleyeceği ikinci bir cümle kalmıyor’. Farkında değil misiniz, bir Amerikalı yakaladığımız zaman gırtlağına yapışıyoruz. Türkiye tekstil ülkesi mi sadece? Başka bir şeyler satamaz mıyız, beceremez miyiz?” diye konuştu.

Konferansa, Yozgat Vali Yardımcısı Erdoğan Ermiş, Belediye Başkan Vekili Enver Çakıroğlu, AK Parti İl Başkanı Yusuf Başer, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Özışık, Yimpaş Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nurullah Nurdoğan, Denizbank Yozgat Şube Müdürü Mustafa Baran ve Bölge Müdürü Süleyman Şanlı, YASİAD Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Nazlıoğlu ve Yönetim Kurulu Üyeleri, daire müdürleri ve işadamları katıldı.