19 Mart 2010 Cuma

Bozok Üniversitesi, Ekim ayında Uluslararası Bölgesel Kalkınma Sempozyumu düzenleyecek

Bozok Üniversitesi, 7-9 Ekim 2010 tarihleri arasında, Çankaya Üniversitesi ve Baia Mare North University’nin işbirliği ile Yozgat’ta “Uluslararası Bölgesel Kalkınma Sempozyumu” düzenleyecek.

Uluslararası Bölgesel Kalkınma Sempozyumu Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emine Kılavuz, küreselleşen bir dünyada rekabet gücünün artırılması, bölgeler arasındaki göç eğiliminin azaltılması, istihdamın artırılması ve sağlıksız kentleşmenin önlenmesinin ancak bölgeler arasındaki dengeli kalkınmanın sağlanması ile mümkün olabileceğini söyledi.

Göçü engellemenin yolu, dengeli bölgesel kalkınma

Uluslararası Bölgesel Kalkınma Sempozyumu Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emine Kılavuz, Türkiye’nin 2007-2013 dönemini kapsayan Dokuzuncu Kalkınma Planı’nda yer alan 5 gelişme ekseninden birisinin “Bölgesel Gelişmenin Sağlanması” olduğunu belirterek, Avrupa Birliği’nin de, özellikle gelir dağılımı ve istihdam açısından ülkeler ve bölgeler arasındaki farklıkların giderilmesine büyük önem verdiğini kaydetti.

Bölgesel gelişme politikalarında yerel dinamiklere ve iç potansiyellere dayalı kalkınma anlayışının bulunduğuna işaret eden Prof. Kılavuz, küreselleşen bir dünyada rekabet gücünün artırılması, bölgeler arasındaki göç eğiliminin azaltılması, istihdamın artırılması ve sağlıksız kentleşmenin önlenmesinin ancak bölgeler arasındaki dengeli kalkınmanın sağlanması ile mümkün olabileceğini söyledi.

Prof. Kılavuz, bu gerçekten hareketle, “Bölgesel Kalkınma” konusunda bir sempozyum düzenlenerek, sempozyum kapsamında ilgili bütün tarafların bir araya gelerek görüşlerini paylaşmalarının önemli olacağını düşündüklerini ifade etti.

Sempozyumun Bildiri Konuları

AB Destekli Bölgesel Kalkınma Programları
Bölgesel Eşitsizlikler ve Sosyal Politikalar
Bölgesel Kalkınma ve Pazarlama
Bölgesel Kalkınma ve Yönetişim
Bölgesel Kalkınma, AR-GE ve İnovasyon
Bölgesel Kalkınma, Girişimcilik ve KOBİ’ler
Bölgesel Kümeler
İşletmeler, Çevre ve Kalkınma İlişkisi
Kalkınma Ajansları
Kentsel Kalkınma Uygulamaları
Küreselleşme ve Bölgesel Ekonomiler
Sivil Toplum Örgütleri ve Kalkınma
Sürdürülebilir Kalkınma
Tarım ve Kırsal Kalkınma
Turizm ve Bölgesel Kalkınma
Üniversite-Sanayi İşbirliği ve Bölgesel Kalkınmaya Etkisi
Yerel Kalkınma Girişimleri
Yoksulluk ve Sosyal Kalkınma

(Yozgat Muhabir)