12 Mart 2010 Cuma

Bahadın’ın folklorik eserleri ‘Açık Hava Müzesi’nde

Yozgat’ın Sorgun ilçesine bağlı Bahadın Beldesi’nin folklorik eserleri, eski Bahadın Belediye Başkanı Arif Baş’ın kendi imkânlarıyla 1994 yılında oluşturduğu “Açık Hava Müzesi”nde sergileniyor.

Okuma yazma kursuna katılarak başarılı olan 29 kursiyere belgelerinin verildiği tören münasebetiyle Bahadın Beldesi’ne giden Yozgat Valisi Amir Çiçek’in eşi Hülya Çiçek, yaklaşık 150 eserin sergilendiği “açık hava müzesi”ni inceledi. Çiçek, müzeyi çok beğendiğini belirterek, emekli öğretmen Arif Baş’ı tebrik etti.

Artık onlar da okuma yazma biliyor

“Kaliteli Bir Eğitim İçin Aile Bireylerini Eğitimde Etkinleştirme Projesi” kapsamında Yozgat genelinde olduğu gibi Bahadın Beldesi’nde de açılan okuma yazma kursunu tamamlayan 29 kursiyere belgeleri, düzenlenen törenle verildi.

Kursiyerlere belgelerini veren Yozgat Valisi Amir Çiçek’in eşi Hülya Çiçek, törende yaptığı konuşmada, projenin sadece il merkezinde değil ilçelerde de başarılı ve etkin bir şekilde yürütülmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Çiçek, “Kursiyerlerimizin gözlerindeki mutluluğu görmek bizleri daha da mutlu ederken, tüm yorgunluğumuzu da almaktadır. Kadın ve yetişkin genç kızlarımızın belli bir bilgi ve kültür düzeyine ulaşması, eğitimde ve diğer alanlarda daha etkin ve üretken hâle gelmesinin birçok sorunu da ortadan kaldıracağına inanıyoruz” dedi.

Hülya Çiçek ve programa katılan diğer konuklar daha sonra Bahadın Beldesi’nin eski Belediye Başkanı, emekli öğretmen Arif Baş’ın 1994 yılında kendi imkânlarıyla oluşturduğu açık hava müzesini gezdiler. Hülya Çiçek, ‘açık hava müzesi’ni çok beğendiğini belirterek, emekli öğretmen Arif Baş’ı böyle bir müzeyi oluşturduğu için tebrik etti.

Geçen yılki Bahadın Şenliği müzenin önünde başlamıştı

Geleneksel olarak her yıl Ağustos ayında düzenlenen Bahadın Şenliği geçen yıl ‘Açık Hava Müzesi’nin önünde başlatılmış, şenlik korteji müzeyi ziyaret etmişti.

Arif Baş, şenlikte yaptığı konuşmada, müzeyi kurmak için uzun yıllar çalışmalar yaptığını, müzeyi yiyeceğinden içeceğinden artırdığı paralarla oluşturduğunu belirtmişti.

Müzede 143 adet eser var

Baş, müzede yer alan eşyaların kimine para verdiğini, kimisi hediye olarak aldığını belirterek, o gün itibariyle müzede 143 adet tarihî eşyanın bulunduğunu kaydetmişti. Baş, müzede eski kalaycı körüğünden eski körüklü fotoğraf makinesine kadar pek çok eşya olduğunu belirterek, müzeyi geliştirmek için elinden gelen çabayı harcadığını anlatmıştı.

Başkan Özcan’dan plaket

Belediye Başkanı Dilaver Özcan da Bahadın’a kazandırdığı ‘Açık Hava Müzesi’nden dolaylı Arif Baş’ a teşekkür ederek kendisine bir plaketle taltif etmişti.

Başkan Özcan, bu müzenin ileride kıymeti biçilmez bir değere ulaşacağını, kendilerinin de bunu desteklediğini, müzedeki eşyaların sayısını artırmak için ellerinden geleni yapacaklarını ifade etmişti.

Müzenin bölgesel niteliği

Müzede sadece Bahadın ve Yozgat’ın folklorik materyallerinin yanı sıra, Arif Baş’ın Tokat, Çorum gibi illerden temin ettiği eşyalar da yer alıyor.

Gazeteci Teoman Erel’in daktilosu da müzede

İleri gazetesi yazarı Salim Taşçı, geçen yıl merhum gazeteci Teoman Erel’in daktilosunu ‘açık hava müzesi’ne hediye etmişti.

Taşçı, bu ünlü materyali müzeye hediye etmekten büyük bir memnuniyet duyduğunu ifade ederek, şöyle konuşmuştu:

“Gençlik, geçmişini unutmasın demiş Arif ağabeyimiz. Dirgen, düven, yaba, orak, çekiç, ne ararsanız tekmili birden mevcut. Merhum Teoman Erel ağabeyimizin daktilosunu hediye etmek de bizlere nasip oldu çok şükür.”

Taşçı, daktiloyu kendisine Erel’in eşi Neşe Erel’in hediye ettiğini kaydederek, “Böyle önemli bir tarihî değeri olan daktiloyu bölgemizin en önemli açık hava müzesine hediye etmekten gerçekten büyük zevk duydum” demişti.

Baskı makinesi de var

Müzede, Sorgun Postası Gazetesi sahibi Doğan Özmen tarafından hediye edilen çok eski ve kolla çalışan bir baskı makinesi de yer alıyor.

(Yozgat Muhabir)