20 Şubat 2010 Cumartesi

Soyer: Yozgat’a elektriği getiren Hayri İnal, 1960 İhtilâli ile uzaklaştırılan ilk Belediye Başkanıydı

“Yozgat Haber” gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İnan Soyer, dün Ankara’da vefat eden ve bu gün Yozgat’ta defnedilen eski Belediye Başkanlarından Hayri İnal hakkında 1 Ağustos 2006 tarihli Yozgat Gündem dergisinde yayınlanan yazıyı, İnal’ın anısına bu gün “Yozgat Haber”de de yayınladı.

“Bir yorgun demokrat: Hayri İnal” başlıklı yazısında Soyer, Hayri İnal’ın, “1960 İhtilâli ile uzaklaştırılan ilk Belediye Başkanı” olduğunu yazıyor.

Soyer, elektriksiz Yozgat’ın ilk defa düzenli elektriğe onun zamanında kavuştuğunu, şimdiki belediye binasının da İnal’ın eseri olduğunu kaydediyor.

Soyer, 2006 yılında Serhat Ünsal ile birlikte Hayri İnal ile yaptıkları röportajdan sonra kaleme aldığını kaydettiği yazısında, Hayri İnal hakkında şu tesbitlerde bulunuyor:

Millî Şef Dönemi’nin çöküşünü tescilleyen isimdi

O, Cumhuriyet Halk Partisi sultasına ilk defa son vererek, Demokrat Parti’den seçim kazanan, aynı zamanda 1960 İhtilâli ile uzaklaştırılan ilk Belediye Başkanı. (…) Hayri İnal, Millî Şef Dönemi’nin çöküşünü tescilleyen bir isimdi Yozgat’ta... Semboldü bu bakımdan. Ümitti... Yeni bir heyecan, yeni bir soluktu. Tek Partili Dönem kırıntılarını tasfiye etmeye kararlı halkın, 37 yaşında başkanlık koltuğuna oturttuğu bir ışıktı... “Yeter artık”ın, bir başkaldırının suretiydi.”