1 Şubat 2010 Pazartesi

Özışık: Yeni hal yasa tasarısı komisyondan geçti; Belediye, hal kompleksi için hazırlıklara başlamalı

Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Özışık, kamuoyunda “Yeni Hal Yasa Tasarısı” olarak bilinen Kanun Tasarısının TBMM’nin ilgili komisyonunda kabul edildiğini hatırlatarak, yasa tasarısının, sebze-meyve hali bulunmayan Yozgat için büyük bir avantaj olduğunu söyledi.

Özışık, Yozgat’a sebze-meyve hali kurulması için Yozgat Belediyesi’nin vakit kaybetmeden hazırlıklara başlaması çağrısında bulunurken, “Belediyemiz gerekli alt yapıyı süratle hazırlarsa, üyelerimizle beraber inşaat noktasında üzerimize düşeni yapmaya hazırız” dedi.

Kamuoyunda “Yeni Hal Yasa Tasarısı” olarak bilinen “Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı”, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nda kabul edildi.

Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Özışık, yasa tasarısının, sebze-meyve hali bulunmayan Yozgat için büyük bir avantaj olduğunu belirterek, tasarıya destek verdiklerini söyledi.

Sebze meyve ticaretinde önemli düzenlemeler getiren tasarı, semt pazarlarının belediyeler tarafından kurulmasını öngörüyor.

Yozgat’ta sebze-meyve halinin bulunmaması, üreticilerin ve satıcıların maddî açıdan kayba uğramalarına, iş yükünün artmasına ve zaman kaybına sebep oluyor.

Belediye bir an önce hazırlıklara başlamalı

Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası (TSO ) Başkanı Başkanı Metin Özışık, Cihan Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, Yozgat dışından sebze ve meyve getiren esnafın Yozgat’ta hal olmaması sebebiyle çektiği sıkıntılara ve aldığı cezalara son vermek, yerli müstahsil ürünlerinin değerlendirilebilmesi ve il dışına pazarlanmasını sağlayabilmek için, belediyenin bir an önce hal kompleksi kurmak için hazırlıklara başlaması gerektiğini ifade etti. TSO Başkanı Özışık, şunları söyledi:

Belediye altyapıyı hazırlarsa, inşaatında üzerimize düşeni yaparız

“Bu kapsamda Hazine’ye ait arazinin bedelsiz alınması Yozgat gibi sebze ve meyve hali bulunmayan iller için büyük avantajdır. Belediyemiz gerekli alt yapıyı süratle hazırlarsa üyelerimizle beraber inşaat noktasında üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Şehrimize yakışır bir hal kompleksini 2010 yılı içinde ilimize kazandırmalıyız.”

Tasarı ne getiriyor?

Tasarıya göre, Komisyoncuların satış bedeli üzerinden alacakları komisyon oranı, yüzde 8’i geçemeyecek. Semt pazarları, belediyeler tarafından kurulacak. Semt pazarında bulunan toplam satış yeri sayısının en az yüzde 20’si, özel satış yeri olarak üreticilere ayrılacak. Toptancı halinde satılan mallardan yüzde 1, toptancı hali dışında satılan mallardan yüzde 2 oranında hal rüsumu tahsil edilecek. Toptancı hallerinde, hal zabıtasına yardımcı olmak üzere özel güvenlik hizmeti sağlanabilecek. Uyuşmazlıklara çözüm bulmak amacıyla il merkezlerinde bir Hal Hakem Heyeti oluşturulacak. Ayrıca, sorunları incelemek ve uygulamayla ilgili kurum ve kuruluşlar arasında işbirliğini sağlamak üzere Toptancı Hal Konseyi oluşturulacak. Konsey, yılda en az 1 defa toplanacak.