10 Şubat 2010 Çarşamba

Milletvekilleri Çiçek, Coşkun, Ekici ve Öztürk, Yozgat’ın adının Bozok olmasından yanaymış

memurlar.net’te yayınlanan habere göre, “Yozgatlılar, kentin 1071’den 1926’ya kadar kullanılan Bozok ismini geri istiyor”.

Haberde, Yozgatlı Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Mahmut Koç’un, üye 84 derneğin bu talebini siyasilere ilettiklerini söylediği belirtiliyor.

Yozgat Milletvekillerinin görüşlerinin de yer aldığı habere göre, AK Parti Milletvekilleri Mehmet Çiçek, Osman Coşkun, MHP Milletvekili Mehmet Ekici ve TP Milletvekili Mehmet Yaşar Öztürk, Yozgat’ın adının Bozok olarak değiştirilmesi düşüncesine destek veriyorlar.

Uğur Becerikli, talebi açılıma bağlamış

9 Şubat 2010 tarihinde “Referans” gazetesi kaynak gösterilerek Memurlar.net isimli internet sitesinde yayınlanan “Yozgatlılar da kentin eski adı ‘Bozok’u istiyor” başlıklı haber, Yozgatlı gazeteci-yazar Uğur Becerikli imzasını taşıyor.

Haberde, Yozgat’ın adının Bozok olarak değiştirilmesi konusunda bir kamuoyu talebi olduğu, Yozgat Milletvekillerinin de bu düşünceye destek verdiği ifade ediliyor.

Haberde, “Demokratik açılımla gelen yerleşim yerlerine eski isimlerinin geri verilmesi yönündeki taleplere Yozgatlılar da katıldı. Yozgatlılar da kentin 1071’den 1926’ya kadar kullanılan Bozok ismini geri istiyor” ifadesi kullanılıyor.

“Tunceli’nin adının yeniden Dersim, Güroymak’ın Norşin’e dönmesi konusundaki tartışmaların Yozgatlılar’ı da harekete geçirdiği” ileri sürülen haberde, şu ifadelere yer veriliyor:

“Yozgatlılar da şehrin tarihi adının Bozok olduğunu belirtiyor ve yeniden tarihi isimlerine dönmek istiyor. Şehrin spor kulübü, stadyumu, üniversitesi, çok sayıda özel sektöre ait tesis, okul, cadde ve sokağında hala bu isim kullanılmaya devam ediyor.

Koç: Açılımla ilgisi yok

Yozgatlı Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Mahmut Koç, üye 84 derneğin bu talebini siyasilere ilettiklerini söyledi. Koç, “Geçmişte de günümüzde de zaman zaman bize siyasiler tarafından söz verildi. Biz bu konunun siyasi olarak ya da ‘açılım’ gibi konularla birlikte ele alınmasından yana değiliz. 4 bin üyeye sahip 84 derneğin, Yozgatlılar adına talebi olarak ele almalılar” dedi.

Yozgat Milletvekilleri isim değişikliğine sıcak bakıyor

Yozgat Milletvekillerinin görüşlerinin de yer aldığı habere göre, AK Parti Milletvekilleri Mehmet Çiçek, Osman Coşkun, MHP Milletvekili Mehmet Ekici ve TP Milletvekili Mehmet Yaşar Öztürk, Yozgat’ın adının Bozok olarak değiştirilmesi düşüncesine destek veriyorlar.

Mehmet Çiçek (AK Parti): Şehrin adının Yozgat olarak değiştirilme gerekçesi ikna edici değil. Açılım gibi hassas bir konu tartışılırken, konunun çok üzerine gitmedik ama insanımız Yozgat ismini benimsemedi. Şehrin adı Bozok olmalı. Şimdilik sadece talepleri değerlendiriyoruz.

Osman Coşkun (AK Parti): Yozgatlı Dernekler Federasyonu 23 Haziran’ı Dünya Yozgatlılar günü yapmak istiyor. Bu yıl 23 Haziran’da Cumhurbaşkanımızı da ağırlamak istiyoruz. 23 Haziran’a Bozok olarak girmek hepimizi mutlu eder.

Mehmet Ekici (MHP): Bozok olarak değiştirilmesi ve tarihi isminin verilmesinde hiçbir mahzur yok. Bu şehirde yaşayanlar Bozok ismini istiyor. Bin yıl sonra neden değiştirildi hala anlayamadık ama yeniden tarihi ismine kavuşturulmalı.

Mehmet Yaşar Öztürk (TP): Yozgatlılar istiyorsa değiştirilmesine karşı olunmamalı. Önemli olan vatandaşın ne istediği. Bu şehrin adı Bozok olmalı.