24 Şubat 2010 Çarşamba

Kızlara da mehter takımına da aynı kıyafet

Yorum – Sürur Öztürk

Sarıkaya Belediyesi’nin internet sitesindeki oldukça zengin içerikli “Resim Galerisi”ni incelerken, bir fotoğraf dikkatimi çekti. (Fotoğrafı tıklayıp daha büyük olarak görebilirsiniz)

Fotoğraf, muhtemelen özel bir günde düzenlenen bir tören münasebetiyle gösteri yapan mehter takımının geçit resmi sırasında çekilmiş.

Mehter takımında yer alan kişilerin kostümlerine dikkat edince, vahim bir durumla karşı karşıya olduğumuzu fark ettim. Zira, “Osmanlı askerleri”nin cübbelerinin altındaki “elbise”, geçen sene 23 Nisan törenlerinde halk oyunları gösterileri sergileyen ve Valiliğin internet sitesinde yayınlanan fotoğrafta görülen kız çocuklarının giydikleri kıyafatle aynıydı.

Anlaşılıyor ki, bir kültür ve folklor faciası yaşıyoruz.

Yozgat’ta Halk Oyunları ekiplerinde yer alan kız çocuklarının giydikleri kıyafetle, mehter takımında yer alan temsilî “Osmanlı askerleri” aynı kıyafeti giyiyor olabilir mi?

Acaba, bu vahim durumu Yozgat’ın aydınları, araştırmacı-yazarları, gazetecileri ve kültür mahfilleri nasıl değerlendirirler?

Şu sorulara cevap arayabiliriz:

Yozgat’ta düzenlenen törenlerde halk oyunları gösterileri sergileyen kızlarımızın giydikleri o kıyafetler, Yozgat’ın mahallî kıyafetleri midir?

Osmanlı döneminde mehter takımında yer alan “Osmanlı askerleri”, fotoğrafta gözüken mehter takımına giydirilen o kıyafetleri mi giyiyorlardı?

Osmanlı döneminde mehter takımında yer alan askerler, Yozgat’ta hanımların giydikleri elbiseleri mi giyiyorlardı?