13 Şubat 2010 Cumartesi

Farklı uygulamadan şikâyet eden Uğur Bektaş’a Bozdağ’dan iyi haber: Yasal düzenleme yapılacak

Yozgat Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Uğur Bektaş, “Esnaf işyeri açarken ustalık belgesi isteniyor, Ticaret Odası üyesi istediği iş kolunda işyeri açabiliyor” diyerek, meslek odalarına farklı uygulamalar yapılmasından yakındı. Bektaş, bu uygulamanın, meslekî eğitimin önünü tıkadığına da dikkat çekti.

Bektaş’ı dinleyen AK Parti Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün’ü arayıp bilgi aldı. Bozdağ, bu konuda yasal düzenleme yapılacağını bildirdi.

AK Parti teşkilatı sokakta

AK Parti Grup Başkanvekili ve Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ, Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer, AK Parti İl Başkanı Yusuf Başer ve bazı partililerle birlikte, çeşitli sivil toplum kuruluşlarını ziyaret edip, şehir merkezinde gezintiye çıkarak, vatandaşlarla sohbet etti.

Bozdağ, Yozgat Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Uğur Bektaş, Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı İlhami Bakıcı ve Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Özışık’ı ziyaret ederek, sıkıntılarını dinledi.

Bozdağ, Yozgat Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’ni ziyaretinde, aynı zamanda Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu Genel Başkan Vekili olan Birlik Başkanı Uğur Bektaş ile bir süre görüştü. Bektaş, “Esnaf işyeri açarken ustalık belgesi isteniyor, Ticaret Odası üyesi istediği iş kolunda işyeri açabiliyor” diyerek, meslek odalarına farklı uygulamalar yapılmasından yakındı.

Bektaş, bu durumun çıraklık eğitim merkezlerinde ustalık, kalfalık ve çıraklık eğitimine olumsuz etki yaptığını, bu sebeple gerekli yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

Farklı uygulama, meslekî eğitimin önünü tıkıyor

“TESK üyesi esnafımız, herhangi bir iş kolunda işyeri açmak istediği zaman kendisinden ustalık belgesi istenmektedir. Ustalık belgesi bulunmaması hâlinde işyeri açmasına izin verilmemektedir. Buna karşılık, Ticaret ve Sanayi Odası üyeleri, istediği iş kolunda, herhangi bir ustalık belgesine gerek duyulmaksızın işyerini açma imkânına sahiptir. Bu durumda, insanlar devletin açmış olduğu çıraklık eğitim merkezlerine gitmek yerine, diğer meslek odasına kaydını yaptırıp, işyerini açabiliyor. Esnafın işyeri açabilmesi için mutlaka ustalık belgesi sahibi olması gerekiyor, mesleğinin dışında faaliyet gösterme şansı yok ama buna karşılık hiçbir mesleği olmayan kişi ticaret odasına kaydını yaptırmak suretiyle istediği meslek dalında işyerini açabilme imkânına sahiptir. Bu durum, meslekî eğitimin önünü tıkamaktadır.”

Yasal düzenleme yapıp sorunu gidereceğiz

AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ da, uygulamanın yanlış olduğunu, bu konuda yasal bir düzenleme yapılması gerekiyorsa, konuyu TBMM’i gündemine taşıyabileceklerini ifade etti. Bozdağ, daha sonra Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün’ü cep telefonundan arayarak, konu hakkında bilgi aktardı. Bozdağ, telefon görüşmesinin ardından, “Bu konuyla ilgili yasal düzenlemeye gidiliyor, yapılacak düzenleme sorunu hafifletecek, giderecektir” dedi.