16 Ocak 2010 Cumartesi

Zengin: 2010, süt üreticilerinin yüzünü güldürecek

Damızlık ve Süt Üreticileri Birliği Başkanı Esat Zengin, toplama yöntemi ile toplanan sütlere 78, merkeze getirilen sütlere ise 84 kuruşa kadar ödeme yapılacağını belirterek, “2010 yılı Ocak ayı süt fiyatları üreticinin yüzünü güldürecek seviyeye ulaştı” dedi.

Sarıkaya’daki süt üreticilerinin de yüzü gülecek

Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği’ne bağlı olarak Yozgat’ın Sarıkaya ilçesinde faaliyette bulunan Sarıkaya Süt Üreticileri Birliği, biri 6, dördü 3'er tonluk olmak üzere toplam 5 süt soğutma tankı kurup, süt kalitesini artırarak, üreticinin sattığı sütün fiyatını yükseltecek.

Süt üreticilerine 2010 müjdesi

Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği 2009 Yıl Sonu Değerlendirme Toplantısı Antalya Kemer’de yapıldı.

2009 yılında süt fiyatlarının sürekli artan bir periyotla yükseldiğini ifade eden Damızlık ve Süt Üreticileri Birliği Başkanı Esat Zengin, “Birliklerimiz ve birliğimize süt veren üreticiler, çiftlikler ve kooperatiflerin 2010 yılı Ocak ayı süt fiyatları, üreticinin yüzünü güldürecek seviyeye ulaştı” dedi. Zengin, şunları söyledi:

“Buna göre birliğimiz ve üreticilerimizin Sütaş’a verdiği sütlerden üreticilerimize birlik aracılığı ile Ocak ayı toplanan sütlere kalite ve miktarına göre 78, 81, 84, 91, 93, 95 Kuruş olarak ödenecektir. Yani en düşük fiyat toplama yöntemi ile toplanan sütler için 78 Kuruş, üreticiler tarafından merkeze getirilenler için 84 Kuruşa kadar ödeme yapılacak olup, çiftlik sütlerinde miktara göre 91, 93, 95 Kuruşa kadar ödeme yapılacaktır” dedi.

Yozgat’ın Sarıkaya ilçesine süt tankları kurulacak

Yozgat’ın Sarıkaya İlçesinde bulunan ve Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği’ne bağlı olarak çalışan Sarıkaya Süt Üreticileri Birliği (SSÜB), köylerde kaliteli ve nitelikli süt toplamak için soğutma tankları kurmak için çalışmalara başladı.

SSÜB Başkanı Bünyamin Çamlıdağ, Sarıkaya’da ve köylerinde günlük 20 ton süt toplamayı hedeflediklerini belirterek, köylere kuracakları süt soğutma tanklarıyla sütün litresini 95 kuruşa yükselteceklerini söyledi.

2008 yılında kurulan Süt Üreticiler Birliği’nin Yozgat’ta faaliyet gösteren tek Süt Üreticileri Birliği olduğunu belirten Çamlıdağ, şunları söyledi:

Üreticilerimize 100 bin Lira prim dağıtıldı

“Birliğin 2009 yılı sonu itibarı ile 208 üyesi bulunmaktadır. Birlik 2010 yılında en az 500 üye sayısına ulaşmayı hedeflemektedir. Sarıkaya İlçesinin tüm süt primi desteklemeleri bu birlik aracılığıyla yürütülmektedir. Süt Üreticileri Birliği aracılığıyla 2009 yılı içerisinde anaç sığır desteği ve süt pirimi desteği olarak toplam 100 bin TL üreticilerimize prim dağıtılmıştır.”

Süt Soğutma Tankı projesi hakkında bilgi veren Çamlıdağ, 2009 yılında Süt Üreticileri Birliği tarafından Sarıkaya Kaymakamlığı ile birlikte bir süt toplama projesi hazırlayarak il özel idare müdürlüğüne sunduklarını söyledi. Çamlıdağ, açıklamasında şu bilgileri verdi:

Sarıkaya’ya biri 6, dördü de 3’er tonluk 5 süt tankı kurulacak

“İlçemizde üretilen sütün yalnızca yüzde 15’i toplanarak ekonomiye kazandırılmaktadır, yüzde 85 oranındaki süt toplanamamakta ve kayıt dışı olarak kalmaktadır.

Bu sebeple biz de bir proje hazırlayarak, ilçemizde 5 merkezde süt soğutma tankı kurup yakın köylerden toplanan sütü bu tanklarda muhafaza edeceğiz. Alınacak olan soğutma tanklarından biri 6 ton, diğer 4 tanesi 3’er ton kapasiteli olarak planlanmaktadır.”

Süt soğutma tanklarıyla, sütün kalitesi ve fiyatı artacak

Sarıkaya’da 5 bin 772 süt ineği bulunduğunu kaydeden Çamlıdağ, günlük toplanabilecek süt miktarının 20 bin litre olarak hesaplandığını söyledi. Halihazırda soğutma tankları olmadığı için bakteri oranı yüksek olan sütün 50 Kuruştan satıldığını kaydeden Çamlıdağ, “Süt soğutma merkezleri oluşturulup, soğutma tankları temin edilmesi hâlinde, sütteki bakteri oranı düşecek ve litre alış fiyat 95 kuruşa kadar çıkacaktır” dedi.

Çamlıdağ şöyle konuştu:

Üreticinin aylık geliri 270 bin Lira daha artacak

“Litre başına fiyat farkı 45 kuruştur. Günde 20 bin litre süt toplandığında üreticilerin günlük gelir artışı 9 bin TL olacaktır. Aylık gelir artışını ise 270 TL olarak hesaplamaktayız. 5 ana merkeze soğutma tankı konularak sütlerin bu tanklarda toplanması sonucunda süt üreticilerine ayda toplam olarak 270 bin TL daha fazla gelir sağlanması mümkündür. Süt toplama tanklarının toplam maliyeti ise 180 bin Liradır. Bu projenin gerçekleştirilmesiyle, bir taraftan mevcut süt üreticilerinin geliri artacak, diğer taraftan da iyi gelir getirdiğinden çiftçilerimiz süt üretimine yöneleceklerdir. Buna paralel olarak da süt ürünleri üretimine dönük yeni yatırımlar yapılacaktır.”

Mülkî amirlere teşekkür

Çamlıdağ, süt soğutma tankı projesine destek veren Yozgat Milletvekili Abdulkadir Akgül’e Yozgat Valisi Amir Çiçek’e, Sarıkaya Kaymakamı Yaşar Dönmez’e ve İl genel Meclisi Üyelerine teşekkür etti.