27 Ocak 2010 Çarşamba

Yozgat’ta, ayda 30 çeşit 200 bin adet oyuncak üretiliyor, yüzde 15’i yurt dışına ihrac ediliyor

Yozgat'taki Uçarkit Plastik Oyuncak Fabrikası Müdürü İlhan Sarı, fabrikada 30 çeşide yakın plastik oyuncak ürettiklerini, aylık üretimin 200 bin parça civarında olduğunu bildirdi. Sarı, ürünlerin Edirne'den Karsa bütün oyuncakçılarda bulunabileceğini, ürünlerin bir bölümünün ise yurt dışına ihrac edildiğini söyledi.

% 15’ini yurt dışına ihrac ediyoruz

Geniş bir dağıtım ağına sahip olduklarını belirten Sarı, yurt dışında başta Libya, Bulgaristan, Yunanistan, Romanya, İsrail, Filistin, İran, Irak, Suriye olmak üzere birçok ülkeye ihrac ettiklerini vurguladı. Sarı, “Üretimimizin yüzde 10-15'i yurt dışı, geri kalan kısmını ise yurt içinde dağıtmaktayız” dedi.

Tüketici artık Çin malına rağbet etmiyor

Fabrika Müdürü Sarı, bundan 2-3 yıl öncesine kadar Çin malı ile rekabet şanslarının bulunmadığını, bu sebeple de ürünleri daha çok iç piyasaya vermek durumunda kaldıklarının altını çizdi. Sarı, bilinçlenen tüketicinin artık “Çin malı” ile “Türk malı” arasındaki farklı çok iyi ayırt edebildiğini ifade etti. Sarı, “Oyuncakçıya giden tüketici artık, ‘Çin malı mı?, Türk malı mı?’ diye soruyor, ona göre kendini yönlendiriyor. Türk mallarına şu anda yüksek derecede eğilim var, Çin mallarını artık tüketici almıyor” diye konuştu.

Çin mallarının sağlık yönünden zararlı olması sebebiyle tercih edilmediğinin de altını çizen Sarı, daha sağlıklı olduğu için tüketicinin hem yurt içerisinde hem de yurt dışında Türk malına yöneldiğini anlattı. Sarı, şunları söyledi:

Çin malıyla aynı fiyata, daha kaliteli ve sağlıklı

“Bizim oyuncaklarımızın ham maddesi yüzde 100 garantili ve Türkiye’de İzmir Aliağa'da üretilen Petkim’den almaktayız. Petkim Türkiye’de ve dünyada birinci sınıf hammadde üreten bir yer olduğu için tercih ediyoruz. Sağlık açısından yüzde 100 sağlıklıdır. Çin malıyla şu anda fiyatlarımız hemen hemen aynı. Ancak, bazı insanlar kendilerini şartlandırmış, ‘Çin malı ucuz’ şeklinde. Ama biraz araştırıldığında Çin malı ile Türk malı arasında fiyat farkının olmadığını, hatta Türk malının daha ucuz ve sağlıklı olduğunu görebilmektedir. Bu da hem yurt içerisinde hem de yurt dışında Türk malı plastik oyuncakların tercih edilmesine olumlu katkı sağlamaktadır.”