15 Ocak 2010 Cuma

Yozgat Havaalanı yeniden gündemde

Yapımı 1988 yılında planlanan, temeli 1990 yılında Anavatan Partisi iktidarı döneminde atılan, daha sonra yapımından vazgeçilerek İl Özel İdare Müdürlüğü tarafından tarla olarak kullanılmak üzere kiraya verilen “Yozgat Havaalanı”, yeniden gündeme geldi.

Yozgat Valisi Amir Çiçek, Türkiye gazetesinin “Memleketten Haber Var” isimli yazı dizisinin Yozgat bölümü için verdiği mülâkatta, Yozgat’ın kalkınmasına yönelik projeleri sıralarken, “Havaalanı için çalışılacak” ifadesini de kullandı.

İşte, “Yozgat Havaalanı”nın kısa hikâyesi…

1990’da temeli atıldı, 5 yıl sonra tarım arazisi oldu

Yapımı 1988 yılında planlanan Yozgat Havaalanı’nın temeli, 1990 yılında Anavatan Partisi iktidarı döneminde atıldı. Ne var ki, yıllar geçmesine rağmen, havaalanı bir türlü yapılamadı.

Yapımından vazgeçilen Yozgat Havaalanı, İl Özel İdare Müdürlüğü tarafından tarla olarak kullanılmak üzere kiraya veriliyor. Yozgat’ın Kırıklı mevkiinde, Tayyip Köyü’nün sınırları içinde kalan ve 33 parselden oluşan toplam 288 bin 114 metrekarelik İl Özel İdaresi'ne ait arazi, 1995 yılından itibaren kiraya verilerek tarım alanı olarak kullanılıyor.

Vali Hüseyin Önal’ın çalışmaları

2000 yılında Yozgat Valisi Hüseyin Önal, havaalanı yatırımı için harekete geçti. 1500 metre pist alanı için arazisi bulunan havaalanının pist uzunluğunun 2 bin 500 metreye çıkarılması için kamulaştırma çalışmalarına başlanacağını bildiren Vali Önal, “Havaalanını elbirliğiyle yapabiliriz. Tüm imkânlarımızı bu iş için seferber edip, Yozgat’a bir havaalanı kazandıracağız” dedi. Ancak, Yozgat’a havaalanı kazandırmak, Vali Hüseyin Önal’a da nasib olmadı.

Vali Amir Çiçek’in çalışmaları

İçişleri Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı görevini sürdürürken, 2006 yılında Yozgat’a Vali olarak atanan Amir Çiçek de, Yozgat Havaalanı’nın yapılması için teşebbüslerde bulundu. Amir Çiçek, 2007 yılının Temmuz ayında, gurbetçi işadamı Adem Saydam’a ait yapı malzemeleri fabrikasının temel atma töreninde yaptığı konuşmada, ‘arsası yıllar önce tahsis edilmesine rağmen, çiftçilerin buğday ektiği havaalanı arsasının faaliyete geçirilmesi için çalışma başlattıklarını’ söyledi. Ancak, bu çalışmalardan da sonuç alınamadı.

2007’de TSO’daki toplantı

2007 yılının Eylül ayında, Yozgat’ın sorunlarının ve bu sorunların giderilmesi için çözüm yollarının tesbit edilmesi amacıyla Sanayi ve Ticaret Odası’nda (TSO) yüksek katılımlı bir toplantı düzenlendi.

Toplantıya, dönemin Vali Yardımcısı Erkaya Yırık, AK Parti Yozgat Milletvekili Osman Coşkun, Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer, Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İnci Varinli, Saraykent Kaymakamı Turan Yılmaz, dönemin TSO Başkanı Şenol Daştan, Sorgun Belediye Başkanı Ahmet Şimşek, siyasi partilerin temsilcileri, bazı sivil toplum kuruluşlarının başkanları ve iş adamları katıldı.

Toplantıda, Yozgat’ın kalkınması için yapılması gerekenlerden birisinin de, Yozgat’a havaalanı yapılması olduğu kaydedildi. Toplantıda yapılan tespitlerin bir rapor haline getirilerek, milletvekillerine, bakanlara, Başbakan ve Cumhurbaşkanı’na sunulacağı belirtildi. Ancak, bu konuda bir ilerleme sağlanamadı.

Havaalanı yapılması için Yozgat’la Sorgun birleşmeli

“Yozgat Havaalanı”, uzun bir aradan sonra ilk kez geçen senenin sonlarında, AK Parti Yozgat Milletvekili Osman Coşkun tarafından telâffuz edildi.

Yozgat’ı büyütmeden devletten bir şey istenemeyeceğini ileri süren Osman Coşkun, “Yozgat’a bir havaalanı istiyoruz, Ulaştırma Bakanlığı uçağa kaç kişi bineceğini hesaplıyor. Bu nedenle büyük yatırımların gelebilmesi için önce Yozgat’ı büyütmeliyiz. Bunun da tek yolu Yozgat’ın Sorgun ve Yerköy ilçeleriyle birleştirilmesinden geçmektedir” dedi.

Son açıklama Vali Çiçek’ten

“Yozgat Havaalanı” konusunda son açıklama, Yozgat Valisi Amir Çiçek’ten geldi. Vali Çiçek, Türkiye gazetesinin “Memleketten Haber Var” isimli yazı dizisinin Yozgat bölümü için verdiği 14 Ocak 2010’da yayınlanan mülâkatta, Yozgat’ın kalkınmasına yönelik projeleri sıralarken, “Havaalanı için çalışılacak” ifadesini de kullandı.

(Yozgat Muhabir)