31 Ocak 2010 Pazar

Yozgat Belediyesi, tarihî dokuyu yansıtmadığı belirlenen ve tehlike arz eden 25 binayı yıkacak

Sivas Anıtlar Yüksek Kurulu, Yozgat Belediyesi’nin talebi üzerine yeniden değerlendirmeye tâbi tuttuğu 25 binanın tarihî dokuyu yansıtmadığına karar vererek, tescilini iptal etti.
Yozgat Belediyesi de, daha önce koruma altında olduğu için yıkılmasına izin verilmeyen Yozgat’taki 25 binanın yıkımına başladı.

Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer, ‘tarih ve kültür şehri’ Yozgat’ta tescilli 105 bina bulunduğunu hatırlattı.

Belediye Başkanı Başer, tescilli binalardan bazılarının tarihi özelliği bulunmadığını, bazılarının yıkıldığını ve restore edilmesinin mümkün olmadığını belirtti. Başer, bu binaların daha önce koruma altında olması sebebiyle müdahalede bulunamadıklarını, binaların çevre kirliliğine sebep olduğunu ve tehlike arz ettiğini kaydetti.

Bu sebeple tescilli binaların yeniden değerlendirilmesi için Anıtlar Yüksek Kurulu’nun yeniden değerlendirme yapması için talepte bulunduklarını ifade eden Başer, Sivas Anıtlar Yüksek Kurulu üyelerinin Yozgat’ta incelemelerde bulunduğunu ve 25 binanın tescilini tarihî dokuyu yansıtmadığı gerekçesiyle kaldırdığını anlattı.

Başer, tescili kaldırılan binalardan kirliliğe sebep olan ve tehlike arz edenlerin yıkılmaya başlandığını, Hastane Caddesi’ndeki metruk binanın yıkım çalışmalarının sürdürüldüğünü söyledi. Başer, “Bu binamızın da tescili kaldırıldı ve itiraz süresi bitti. Şimdi buranın yıkımını başlattık. Mal sahipleriyle görüştük, acilen oranın yıkımını sağlayacağız, yıkımdan sonra orasını güzel bir meydan olarak açmış olacağız” dedi.

Başer, tarihî ve kültürel değer taşıyan binaların korunması gerektiğini, bunlarla ilgili çalışmaların devam ettiğinin de altını çizdi.

Belediye Başkanı Başer, “Geçtiğimiz yıllarda maalesef saraylarımız, konaklarımız harabe hâline gelmiş, yakılmış, yıkılmış ama hükümetimizin son çıkardığı yönetmelik tebliğine göre yansa, yıkılsa bile tescilliyse aslına uygun yapılma zorunluluğu vardır. Bu da oldukça olumlu bir gelişmedir” diye konuştu.

Tarihî kültürü yansıtmadığı halde tescili bulunan binaların kötü görüntülerinin kaldırılması gerektiğini belirten Başer, “Tescili kaldırılan binalarımızla ilgili itiraz süresi bekleniyor. Bir kısmı özel mülkiyette olması sebebiyle vatandaşlarımızla görüşüyoruz, tescili kaldırılan yerlerde yeniden düzenlemeleri uygun şekilde yapacağız” dedi.