4 Ocak 2010 Pazartesi

Soyer’den AK Partili Fırat’a tepki:
Bizim çamların hangi dalı nerenize batıyor?

AK Parti Adana Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat’ın, geçmişte Yozgat’ta da ‘katliamlar’ yaşandığı iddiasına, Yozgat Haber gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni İnan Soyer, sert tepki gösterdi. Soyer, Fırat’a, “Bizim çamların hangi dalı nerenize batıyor?” diye sordu. Yozgat Haber, Soyer’in yazısını aynı başlıkla manşete çekti.

Dengir Mir Mehmet Fırat ne demişti?

AK Parti Adana Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat, yeni yıla ailesi ile birlikte girdiği Abant Palace Otel’de muhabirlerin sorularını cevaplarken, demokratik açılım ve Alevi açılımını da değerlendirmişti. Fırat, yakın geçmişte ‘katliamlar’ yaşandığını ileri sürdüğü illeri sıralarken, Maraş ve Sivas’la birlikte Yozgat’ı da bu illere dâhil etmişti.

Demokratik açılımın sadece Kürt vatandaşları ilgilendirmediğinin altını çizen Fırat, bunun 72 milyon insanı ilgilendirdiğini belirterek, şunları söylemişti:

“Kaldı ki bunun yanında Alevi vatandaşlarımız konusunda da aynı sıkıntıları yaşadık. Bunlar çok uzun bir süre önce olmadı. Maraş’ta, Sivas’ta, Yozgat’ta katliamlar yaşandı. Belki yüzlerce yıl komşu olan insanlar birbirlerini katleder duruma geldi. Bunu yok farz edebilmemiz mümkün değil. Bunun yanında vatandaşımız olan ve azınlık olarak nitelendirilen insanlarımızın problemleri var. Dolayısıyla bunu bir gruba yönelik bir açılım veya bir özgürlük meselesi olarak algılamanın tamamen yanlış olduğu kanısındayım.”

Yozgat Haber’den Fırat’a tepki

AK Parti Adana Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat’ın “Yozgat’ta katliamlar yaşandı” iddiasına, “Yozgat Haber” gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni İnan Soyer sert tepki gösterdi.
Uzun bir süre yazılarına ara veren Soyer, bu gün yeniden okuyucularının karşısına çıktı. “Bizim Çamların hangi dalı nerenize batıyor?” başlıklı bir yazı kaleme alan Soyer, Fırat’ın ‘katliam’ iddiasına tepki gösterdi.

Soyer, “Her vesileyle misyonunun gereği üzere hareket eden Şeyh Said’in torunu” olarak nitelendirdiği Milletvekili Fırat’ın, ‘Demokratik Açılım’ ve ‘Alevi Açılımı’nı değerlendirirken, Maraş ve Sivas’ın yanına Yozgat’ı da iliştirmesinin, bir dil sürçmesi veya tarihî bir yanılgı bağlamında ele alınamayacağını ifade etti.

Fırat’ın yakın tarihi bilmemesinin imkânsız olduğuna işaret eden Soyer, yazısına şöyle devam etti:

Yozgat’ta hangi Alevi katliamı gerçekleştirildi?

“Hadi Maraş’ta mezhep çatışması çıktı ve karşılıklı katliamlar yapıldı. Hadi, Sivas’ta da düşük yoğunluklu benzer olaylar meydana geldi; Madımak Oteli yakıldı ve 33 masum insan insafsızca katledildi. Peki ya Yozgat… Yozgat’ta ne oldu? Hangi Alevi katliamı gerçekleştirildi?

Yozgat’ta “katliam” boyutunda Alevilere yönelik en küçük bir kalkışma yaşanmadı. “Katliam” şöyle dursun, can sıkıcı en küçük bir olaya rastlanıldığını söylemek / yazmak doğru değil.

Gerçek böyleyken ve bu gerçek en fazla söylem sahibince biliniyorken, Maraş ve Sivas’ın yanına Yozgat’ın yerleştirilmesi niyeti, tevile gerek duyulmayacak şekilde açıktır.”

Fırat, Alevi açılımını kastetti

Yazısında, “katliam yaftası” yapıştırılmak suretiyle Yozgat insanının millî reflekslerinin dumura uğratılmak istendiğini ileri süren Soyer, “Akla, Ermeni Tehciri esnasında yaşanılanlar gelebilir. Ancak, mevzu bu değildir. Altını ısrarla çizdiğim üzere Dengir Mir Mehmet Fırat, sadece ve sadece Alevi Açılımı üzerine görüşlerini beyan etmiştir. Ne Kürt Açılımı ne de azınlıklar sorunu gündeme alınmıştır” diye yazdı.

Baydemir’in yaklaşımıyla karşılık vereceğim

Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir’in, DTP’nin kapatılmasının ardından, amblemi meşe ağacı olan “Barış ve Demokrasi Partisi”ne yönelik, 10 ilde eş zamanlı olarak başlatılan operasyonlar sonrası “Başbakan ve Hükümete sesleniyorum; Meşe ağacının hangi dalı nerenize battı?” dediğini hatırlatan Soyer, “Ben de milletimin, hemşehrilerimin affına sığınarak aynı yaklaşımla karşılık vermek mecburiyetinde hissediyorum kendimi” diyerek, Fırat’a şu soruyu sordu:

“Türkiye’de yalnız Yozgat Çamlığı’nda bulunan beyaz çam ağaçlarının hangi dalı bilmem nerenize batıyor da Yozgat’ı katliamlarla anıyorsunuz?!”

İnan Soyer’in yazısı, Yozgat Haber gazetesinin bu günkü nüshasında aynı başlıkla manşetten yayınlandı.

Dengir Mir Mehmet Fırat kimdir?

Dengir Mir Mehmet Fırat, 8 Ağustos 1943'te Adıyaman Kâhta'da doğdu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Serbest avukatlık, çiftçilik ve ihracatçılık işiyle uğraştı. Akdeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Üyeliği görevinde bulundu.

Adalet ve Kalkınma Partisi'nin Kurucular Kurulu Üyesi oldu. 21. Dönem Adıyaman, 22. Dönem Mersin Milletvekili. İngilizce bilen Fırat, evli ve 2 çocuk babasıdır.

Genel Başkan Erdoğan, Fırat’ı görevden almıştı

Daha önce “partinin ikinci adamı” olarak anılan Fırat, 7 Kasım 2008’de AK Parti Genel Başkan Yardımcılığı görevinden alınmıştı. Fırat hâlen AK Parti Adana Milletvekili sıfatı taşıyor.