21 Ocak 2010 Perşembe

Sayın Açıkgöz, ne kadar da uyanıksınız - 1

Yorum - Sürur Öztürk

Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz’ün son açıklamasını okuduğumda, kendi kendime şöyle düşündüm: Bir oda başkanı, nasıl olur da bu kadar cahilce, bu kadar tutarsız laflar edebilir? Ya Sayın Açıkgöz, ne söylediğinin farkında değil, ya da Yozgat halkını çok cahil zannediyor.

Eğer bu kadar tutarsız sözler söyleyebilen birisi, “Yozgat Ziraat Odası Başkanı” olabiliyor ve hâlâ başkan olarak kalabiliyorsa, zaten Yozgat tarım ve hayvancılığı adına bu odadan bir fayda beklemek de anlamsız hâle geliyor.

Sayın İsmail Açıkgöz, özetle, Süt Sığırcılığı İşletmelerine Hibe Desteği Projesi’nden yararlanacak illerin açıklandığını belirterek, Doğu ve Güneydoğu illerinin proje kapsamına alındığını, ancak Yozgat’ın proje kapsamı dışında bırakıldığını belirtip, Yozgat milletvekillerine şöyle sesleniyor: “Bu proje çıkarken eğer siz Sayın Milletvekillerimiz, bir önerge verseydiniz. Yozgat’ı da projeye dahil ettirseydiniz, çiftçimiz yararlanacaktı.”

Bana göre, bir oda başkanı böyle bir söz söyledikten sonra, o koltuğu derhal terk etmesi gerekir.

Her şeyden önce, bu iller yeni açıklanmadı. “Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Eylem Planı Kapsamındaki İllerde Süt Sığırcılığı Yatırımlarının Desteklenmesine İlişkin Karar”ın yürürlüğe konulmasıyla ilgili Bakanlar Kurulu Kararı, geçen yıl Kasım ayında Resmi Gazete’de yayımlandı.

Dahası, kısa adı GAP olan Güneydoğu Anadolu Projesi’ne siz, bir İç Anadolu şehri olan Yozgat’ı hangi gerekçeyle ve nasıl dahil edebilirsiniz? Bir proje hangi bölge için hazırlanmışsa, tabii olarak projede o bölgenin illeri yer alır. Yozgat Milletvekilleri, Sayın Açıkgöz’ün aklına uyup, Yozgat’ı da GAP’a dâhil etmeye çalışmak gibi bir gaflette bulunsalardı, herhalde bütün devlet kurumları karşısında komik duruma düşerlerdi.

Sayın Açıkgöz, açıklamasında, “Yozgat olarak hakkımızı istiyoruz. Bu proje GAP ve DAP projesi olarak çıkmış. Bu illere GAP ve DAP olarak vermişler” diyor.

Eee? Kısa adı DAP olan Doğu Anadolu Projesi de zaten, adı üstünde, Doğu Anadolu Bölgesindeki iller için hazırlanmış bir proje. Bir İç Anadolu şehri olan Yozgat’ı DAP’a nasıl dahil edebilirdiniz?

Esasında, Sayın Açıkgöz, tutarsızlığının kendisi de farkında; çünkü açıklamasının devamında, “Bize de İç Anadolu projesi çıkarsınlar” diyor. Peki, madem “Bize de İç Anadolu projesi çıkarsınlar” diyecektiniz, niye “Yozgat GAP ve DAP dışında bırakıldı” diye komik laflar ediyorsunuz? Oda başkanlığı yapmak bu kadar kolaysa, Yozgat’taki çiftçilerden herhangi birisi de bu işi kolaylıkla yapabilir…

Yazıyı uzatmamak için, Sayın Açıkgöz’ün açıklamalarındaki diğer tutarsızlıkları ve tuhaflıkları bir başka yazıya bırakıyorum.