20 Ocak 2010 Çarşamba

Sarıkaya’nın da bir gıda markası var

Kısa adı SARÇEV olan Sarıkaya Çevre Köyleri Kalkındırma Kooperatifi, ürettiği beyaz peynir, kaşar peyniri, yoğurt ve tereyağı gibi süt ürünlerini, SARÇEV markasıyla satışa sunuyor.

SARÇEV ürünleri, Yozgat ve bazı ilçelerinin yanı sıra, İstanbul, Antalya ve Kayseri’de de satılıyor. SARÇEV ürünleri, Yozgat ve bazı ilçelerinin yanı sıra, İstanbul, Antalya ve Kayseri’de de satılıyor. Günlük 8 ton süt işleme kapasitesine sahip olan işletmede 3 teknik personel ve 5 işçi olmak üzere toplam 8 kişi çalışıyor.

Âtıl vaziyetteki işletme yeniden faaliyete geçirildi

1999 yılında Kırsal Kalkınma Projesi’nden temin edilen ekipmanlarla yoğurt ve ayran işleme ünitesine dönüştürülen ve Sarıkaya Çevre Köyleri Kalkındırma Kooperatifi, 2008 yılında Sarıkaya Kaymakamlığı’nın desteği ile canlandırılarak yeniden faaliyete geçti.

2023 Sarıkaya Gelişim Vizyonu toplantısında kamuoyuna tanıtılan SARÇEV’in, 2009 yılı içerisinde Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’ndan gıda üretim izni alarak süt ürünleri üretimine başladığı belirtildi. Günlük 8 ton süt işleme kapasitesine sahip olan işletmede 3 teknik personel ve 5 işçi olmak üzere toplam 8 kişi çalışıyor.

Tesiste 2 adet soğuk hava odası, 2 adet pişirme kazanı, 1 adet yoğurt dolum tankı, 8 adet yoğurt arabası, 2 adet ayran hazırlama tankı, 1 adet 2 tonluk saklama tankı, 1 adet kollektör, 1 adet 2000 1t/h süt vakum cihazı, 1 set CIP ünitesi, 2 adet ısıtıcı radyatör, 4 adet süt dolum tabancası, 1 set mayalama aparatı, 4 adet santrifüj pompa, 1 adet pozitif monopomp, 1 adet plakalı soğutucu, 2 adet 1500 ad/h kapasiteli ayran dolum makinası, 1 set buhar kazanı, muhtelif laboratuvar malzemeleri, vakum makinası, kaşar eritme makinesı ve tereyağ makinası bulunuyor.

İşletmede, beyaz peynir, kaşar peyniri, yoğurt ve tereyağı üretiliyor. SARÇEV ürünleri, Yozgat merkez ve Sarıkaya, Boğazlıyan, Sorgun, Yerköy, Çayıralan, Çandır ilçelerinin yanı sıra, İstanbul, Antalya ve Kayseri’de de satışa sunuluyor.

Tesiste günlük 200 adet 2 kilo 250 gramlık yoğurt, 60 adet 9 klogramlık yoğurt, 300 kilogram kaşar peyniri,15 adet 17 kilogramlık beyaz peynir, 60 kilogram tereyağı, 30 kilogram da süzme Yoğurt satışa sunuluyor.

(Kaynak: Sarıkaya Gazetesi)